Υπέρ της οικονομικής πολιτικής Τραμπ οι Αμερικανοί

Υπέρ της οικονομικής πολιτικής Τραμπ οι Αμερικανοί

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περισσότεροι από τους μισούς Αμερικανούς υποστηρίζουν ότι η οικονομική πολιτική του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ έχει ευνοήσει την οικονομία των ΗΠΑ, σύμφωνα με έρευνα του Δεκεμβρίου από τους Financial Times σε συνεργασία με το ίδρυμα Peterson Foundation.

Περίπου το 51% των ερωτηθέντων, σε σχέση με 44% τον Νοέμβριο, πιστεύει ότι οι πολιτικές του Τραμπ έχουν βοηθήσει είτε λίγο είτε πολύ στην ενίσχυση της οικονομίας. Αντιθέτως, το 47% των Αμερικανών, που είχαν εξεταστεί στο πλαίσιο της έρευνας, θεωρούσε ότι οι πολιτικές Τραμπ έχουν βλάψει την αμερικανική οικονομία.

Η συντριπτική πλειοψηφία των Ρεπουμπλικανών που συμμετείχαν στην έρευνα, το 89% αυτών, υποστηρίζει τις κινήσεις της αμερικανικής κυβέρνησης, ενώ μόνον το 19% των Δημοκρατικών τις επικροτούν. Αξιοσημείωτη είναι όμως η υποστήριξη που λαμβάνει η κυβέρνηση Τραμπ από τους ανεξάρτητους. Το 43% αυτών πιστεύει ότι οι πολιτικές της κυβέρνησης έχουν ευνοήσει την οικονομία σε αντίθεση με το 33% που διαφωνεί. Το υπολειπόμενο 24% των ανεξάρτητων ψηφοφόρων δηλώνει ότι η οικονομική πολιτική της αμερικανικής κυβέρνησης δεν έχει ασκήσει καμία επιρροή στην πορεία της οικονομίας, σύμφωνα με την έρευνα των Financial Times και του Peterson Foundation.

Η αισιοδοξία των ψηφοφόρων οφείλεται στα χαμηλά επιτόκια δανεισμού, στη βελτίωση στην αγορά ακινήτων και στην ανοδική τάση του χρηματιστηρίου, όπως δήλωσε στους Financial Times η Μισέλ Μέγιερ, υψηλόβαθμο στέλεχος του τμήματος διεθνούς έρευνας στην Bank of America Merrill Lynch. Αλλοι αναλυτές αποδίδουν την αισιοδοξία στην αυξημένη κατανάλωση κατά την περίοδο των εορτών ή στην αποκλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Παρότι όμως η πλειονότητα των Αμερικανών θεωρεί ότι η τρέχουσα οικονομική πολιτική συμβάλλει στην ενίσχυση της οικονομίας, μόλις το 37% αισθάνεται πιο άνετο οικονομικά σε σχέση με την περίοδο πριν από την εκλογή του Τραμπ. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η πλειονότητα των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η μεγαλύτερη απειλή για την αμερικανική οικονομία είναι η αύξηση του κόστους περίθαλψης, ενώ ως δεύτερη απειλή κατατάσσονται οι διενέξεις με εμπορικούς εταίρους, όπως για παράδειγμα η Κίνα και το Μεξικό.

Οσον αφορά τις επιχειρήσεις, το κόστος των δασμών στις εισαγωγές από τον Φεβρουάριο του 2018 αγγίζει πλέον τα 46 δισ. δολάρια, σύμφωνα με ανάλυση του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου. Το μεγαλύτερο μέρος, περίπου 37,3 δισ. δολάρια, προέκυψε από τους δασμούς στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων. Η προκαταρκτική εμπορική συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας αναμένεται πως θα υπογραφεί στις 15 Ιανουαρίου και θα περιλαμβάνει μείωση ορισμένων δασμών στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων. «Δεν υπάρχει εγγύηση ότι οι πωλήσεις θα ανακάμψουν εάν και όταν καταργηθούν οι τιμωρητικοί δασμοί»,  σχολίασε στο Reuters ο Νταν Ανθονι, αντιπρόεδρος της εταιρείας συμβούλων Trade Partnership Worldwide.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή