Διστακτικοί οι επενδυτές στα μετοχικά

Διστακτικοί οι επενδυτές στα μετοχικά

3' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

I διαίτερα συγκρατημένα αντέδρασαν μέχρι σήμερα οι επενδυτές στο χώρο των μετοχικών αμοιβαίων κεφαλαίων απέναντι στη θετική πορεία, που σημείωσαν το ελληνικό χρηματιστήριο και οι διεθνείς αγορές.

Η σημαντική άνοδος δεν κατάφερε να αποκαταστήσει -σε ευρεία τουλάχιστον κλίμακα- την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Οι εισροές στα μετοχικά αμοιβαία ήταν περιορισμένες και ειδικότερα στην κατηγορία εσωτερικού ανήλθαν μόλις σε 15,4 δισ. δρχ. το διάστημα 1-20 Νοεμβρίου.

Κατά συνέπεια, τα «αντανακλαστικά» των μεριδιούχων, όπως απεικονίζονται από την ταχύτητα μετακινήσεων στα μετοχικά αμοιβαία, αυτή τη φορά λειτούργησαν… δυστακτικά. Και τούτο σε σχέση με τα σημαντικά κέρδη, που πρόσφεραν το τελευταίο διάστημα τα χρηματιστήρια.

Είναι ενδεικτικό ότι τις 20 πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου, ο γενικός δείκτης σημείωσε άνοδο 12,5% και η μέση απόδοση στην κατηγορία εσωτερικού 11,9%. Επίσης, ο FTSE Mid 40 διαμορφώθηκε υψηλότερα κατά 18,7% και ο FTSE Small Cap 80 κατά 19,9%. Από τις διεθνείς αγορές Dow Jones και Dax είχαν θετική μεταβολή 11,8% και ο δείκτης Nasdaq 14%. Αποδόσεις που σε όλες τις περιπτώσεις ήταν υπερδιπλάσιες αν η χρονική αφετηρία μετατεθεί στα χαμηλά επίπεδα της 21 Σεπτεμβίου. Οι αξιόλογες εισροές νέων κεφαλαίων απουσίασαν και από τα μετοχικά εξωτερικού και διεθνή.

Αρκετοί επενδυτές ενίσχυσαν την τελευταία τριετία τις θέσεις τους στα μετοχικά εσωτερικού όταν το ελληνικό χρηματιστήριο κινούνταν ανοδικά και έκαναν το αντίθετο σε πτωτικές περιόδους. Ηταν δηλαδή επιλογές, που βρέθηκαν σε πλήρη αναντιστοιχία με την προσπάθεια ορθολογικής προσέγγισης των εξελίξεων για την αποκόμιση κερδών. Παρεμβάλλεται βέβαια ο παράγοντας ψυχολογία, που διεθνώς διαδραματίζει πρωτεύοντα ρόλο στη συμπεριφορά των επενδυτών. Κατά συνέπεια, σε κάποιες περιπτώσεις, η στάση του «όλα ή τίποτα» κυριαρχεί και ανάλογα με το κλίμα που επικρατεί στις αγορές, επηρεάζεται προς την ίδια κατεύθυνση.

Οι περιορισμένες εισροές παρά τη σημαντική άνοδο απεικονίζουν με τον πλέον εύλογο τρόπο ότι παραμένουν η δυστακτικότητα και η «τραυματισμένη» ψυχολογία των επενδυτών. Μετά από δύο και πλέον έτη πτώσης και αβεβαιότητας, αρκετοί είναι εκείνοι που δεν γνωρίζουν τι μπορεί πλέον να… περιμένουν από τις χρηματιστηριακές? αγορές και αν η τελευταία άνοδος θα έχει στοιχεία διάρκειας και αξιοπιστίας ή πρόκειται για ακόμα μια βραχυπρόθεσμη κερδοσκοπικού χαρακτήρα αντίδραση. Προβληματισμοί που έτσι και αλλιώς υπήρχαν. Εντάθηκαν όμως μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στις 21/9.

Αλλαγή σκηνικού

στα μετοχικά

Στα μετοχικά εσωτερικού είναι πάντως σημαντικό ότι σταμάτησε η συνεχής «αιμορραγία» με εξαγορές μεριδίων, οι οποίες έδωσαν τη θέση τους σε δυστακτικές έστω εισροές. Το στοιχείο αυτό αποτέλεσε ταυτόχρονα ανάσα ανακούφισης για τις ΑΕΔΑΚ, καθώς οδήγησε σε άνοδο του ενεργητικού στην πλέον κεδοφόρα κατηγορία βελτιώνοντας έτσι την εικόνα των εσόδων.

Η σημαντική άνοδος στις χρηματιστηριακές τιμές το τελευταίο διάστημα, περιόρισε επίσης το… κόκκινο για τους μεριδιούχους. Ταυτόχρονα, τα υπό διαχείριση κεφάλαια ενισχύθηκαν κατά 13% σε επίπεδο κατηγορίας (εσωτερικού, εξωτερικού και διεθνή) το διάστημα 1-20/11. Το γεγονός αυτό οδήγησε και στην αύξηση κατά 1,7% του συνολικού ενεργητικού στην ελληνική αγορά αμοιβαίων κεφαλαίων την ίδια περίοδο. H θετική αυτή εξέλιξη διαφοροποίησε την εικόνα των προηγούμενων μηνών όταν είχε επικρατήσει η συνεχής συρρίκνωση στο συνολικό μέγεθος της ελληνικής αγοράς ανμοιβαίων κεφαλαίων.

Η πτώση αυτή κατά κύριο λόγο οφείλονταν στις εκροές από τα αμοιβαία διαχείρισης διαθεσίμων. H αποχώρηση κεφαλαίων από την κατηγορία συνεχίστηκε και το πρώτο εικοσαήμερο του Νοεμβρίου, και ανήλθε σε 124,3 δισ. δρχ. Κάτι που το ίδιο διάστημα ήταν αρκετό να διαμορφώσει για το σύνολο της αγοράς, αρνητικό ισοζύγιο από τις κινήσεις κεφαλαίων. Με άλλα λόγια δηλαδή, χωρίς τις εκροές από τα διαχείρισης διαθεσίμων η άνοδος του συνολικού ενεργητικού θα ήταν ακόμα μεγαλύτερη.

Μια ακόμα σημαντική εξέλιξη τις πρώτες 20 ημέρες του Νοεμβρίου, ήταν οι εκροές 22,4 δισ. δρχ. και η μείωση ενεργητικού (-1,2%) για τα ομολογιακά εσωτερικού. Αρκετοί επενδυτές αποφάσισαν την εξαγορά μεριδίων από τα αμοιβαία της κατηγορίας επιδιώκοντας μεταξύ άλλων: α) Να «κλειδώσουν» κάποια από τα σημαντικά κέρδη, που είχαν προκύψει το αμέσως προηγούμενο διάστημα και β) Να δραστηριοποιηθούν στο χώρο των μετοχών με την προσδοκία μέσα από την ενίσχυση θέσεων να «προλάβουν» ενδεχόμενο χρηματιστηριακό ράλι.

Β Γραμμή δράσης 2.2.4: Ενίσχυση της γλωσσικής υποδομής: Διεύρυνση του χάσματος προσόντων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή