Επενδύοντας στις αμερικανικές εκλογές με δομημένα ομόλογα

Επενδύοντας στις αμερικανικές εκλογές με δομημένα ομόλογα

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθώς μας χωρίζουν 11 μήνες από τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, μία από τις μεγαλύτερες επενδυτικές τράπεζες του κόσμου, η Julius Baer, βρήκε τον τρόπο να εκμεταλλευθεί τη συγκυρία και να προωθήσει εντελώς εξειδικευμένα επενδυτικά προϊόντα πολιτικά φορτισμένα. Πουλάει δομημένα ομόλογα συνολικής αξίας 40 εκατ. δολαρίων συνδεδεμένα με μεγάλες εταιρείες, αμερικανικές και μη, αλλά των οποίων η απόδοση εξαρτάται από το ποιος θα είναι ο ένοικος του Λευκού Οίκου μετά ένα χρόνο. Οπως αναφέρει σχετικό ρεπορτάζ του Bloomberg, αν κάποιος έχει πάρει ομόλογο που αντιστοιχεί στον νικητή των αμερικανικών προεδρικών εκλογών θα έχει κέρδη. Θεωρητικά τουλάχιστον.

Στον κατάλογο ομολόγων «Νίκη των Δημοκρατικών» βρίσκονται κολοσσοί με μεγάλο παρελθόν όπως Ford Motor Co., Exelon Corp., Estee Lauder, Coca-Cola και Walmart Inc. Στα ομόλογα «Νίκη των Ρεπουμπλικανών» πρώτα απ’ όλα οι κολοσσοί της τεχνολογίας Alphabet, μητρική της Google, Amazon και Facebook, καθώς προσβλέπουν σε φιλική αντιμετώπιση από τον πρόεδρο Τραμπ, αλλά και οι Citigroup, Chevron, ConocoPhillips, Citigroup και Qualcomm. Ετσι η Julius Baer, που εποπτεύει κεφάλαια ύψους 436 δισ. δολαρίων, διεισδύει στα στοιχήματα για το ποιος θα είναι ο νικητής των προεδρικών εκλογών. Η επιλογή της Julius Baer εξηγείται από τη μεγάλη ανάπτυξη που παρουσιάζει τελευταία αυτή η αγορά στην Ελβετία: στη διάρκεια του τρίτου τριμήνου του 2019 στην Ελβετία πουλήθηκαν και αγοράστηκαν δομημένα ομόλογα αξίας περίπου 94 δισ. ελβετικών φράγκων, ποσό αντίστοιχο των 97 δισ. δολαρίων.

«Είμαι βέβαιος ότι και άλλοι φορείς θα εκδώσουν σύντομα παρόμοια θεματικά προϊόντα και θα τα προωθήσουν στους πελάτες τους», σχολιάζει ο Μάρτιν Ράαμπ, διαχειριστής επενδύσεων χαρτοφυλακίου στην Asset Security Trust. Το Bloomberg προειδοποιεί, πάντως, πως δεν είναι ευκολότερο να κερδίσει κανείς μέσω της αγοράς τίτλων που στοιχηματίζουν σε συγκεκριμένη πολιτική εξέλιξη. Οπως υπενθυμίζει, οι Vontobel Holding και Leonteq AG ήταν ανάμεσα στις εταιρείες που το 2016 πούλησαν τίτλους συνδεδεμένους με την επιτυχία της Χίλαρι Κλίντον ή του Ντόναλντ Τραμπ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή