ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πέμπτη διαδοχική μείωση επιτοκίων στην Τουρκία

Πέμπτη διαδοχική μείωση επιτοκίων στην Τουρκία

Σε μείωση του βασικού επιτοκίου προχώρησε η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας για πέμπτη συνεχή φορά, σε μια προσπάθεια να στηρίξει την ανάπτυξη, παρά την πρόσφατη αύξηση του πληθωρισμού.

Συγκεκριμένα, η κεντρική τράπεζα της χώρας μείωσε το κόστος δανεισμού κατά 75 μονάδες βάσης, στο 11,25% από 12%.

Με τον τρόπο αυτό συνεχίζει την πορεία της προς τη νομισματική χαλάρωση κάνοντας πιο συντηρητικές κινήσεις, καθώς η τουρκική οικονομία ανακάμπτει από την ύφεση.

Οπως σημειώνει το Reuters, είναι η πέμπτη κατά σειράν μείωση των επιτοκίων, οδηγώντας έτσι τα πραγματικά επιτόκια καταθέσεων σε λίρα σε αρνητικό έδαφος, δεδομένου ότι ο πληθωρισμός ανήλθε στο 11,84% τον Δεκέμβριο.

Σε σχετική δημοσκόπηση του Reuters, αναλυτές προέβλεπαν μείωση της τάξεως των 50 μονάδων βάσης, ενώ ορισμένοι εκτιμούσαν ότι αυτή μπορεί να φθάσει ακόμη και τις 100 μονάδες.

Σε σχετική ανακοίνωση, η τράπεζα χαρακτήρισε τη μείωση «μετρημένη» και ότι η πορεία του πληθωρισμού συμβαδίζει με τις αρχικές προβλέψεις, σύμφωνα με τις οποίες ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 8,2% έως το τέλος του έτους.

«Η στάση της νομισματικής πολιτικής παραμένει συνεπής με την προβλεπόμενη πορεία μείωσης του πληθωρισμού».

Ο πληθωρισμός έχει αποκλιμακωθεί σε σχέση με το 2018, οπότε είχε φθάσει πάνω από το 25%. Τότε μάλιστα, το 2018, στην κορύφωση της νομισματικής κρίσης που έπληξε τη χώρα, η λίρα απώλεσε έως και το 30% της αξίας της.