Η ραγδαία τεχνολογική εξέλιξη διευρύνει την οικονομική ανισότητα

Η ραγδαία τεχνολογική εξέλιξη διευρύνει την οικονομική ανισότητα

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ανισότητα που έχει αυξηθεί παγκοσμίως θα διευρυνθεί περαιτέρω  αν οι κυβερνήσεις δεν σπεύσουν να μεριμνήσουν για όσους πλήττονται από τη ραγδαία τεχνολογική εξέλιξη και εγκαταλείψουν τους ανθρώπους αυτούς στη μοίρα τους. Στην προειδοποίηση αυτή προέβη το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ προς πολιτικούς, οικονομολόγους και επιχειρηματίες και υπογράμμισε παράλληλα ότι είναι καιρός να αλλάξει η κοινωνική πραγματικότητα που θέλει τη ζωή ενός ανθρώπου να καθορίζεται ακόμη από το κοινωνικο-οικονομικό περιβάλλον στο οποίο γεννήθηκε.

Στην έκθεσή του για την κοινωνική κινητικότητα, το Φόρουμ υπογραμμίζει πως οι κοινωνίες «πολύ συχνά αντί να μειώνουν, αναπαράγουν τις ανισότητες που υφίστανται ιστορικά». Διαπιστώνει πως σε ό,τι αφορά την κοινωνική κινητικότητα, η εικόνα της Ευρώπης είναι καλή και ιδιαιτέρως στις σκανδιναβικές χώρες, ενώ αντίθετα η Ιαπωνία βρίσκεται μόλις στη 15η θέση και οι ΗΠΑ υποχώρησαν περαιτέρω στην 27η θέση. Σύμφωνα, όμως, με το Φόρουμ, το πρόβλημα της έλλειψης κοινωνικής κινητικότητας είναι εκτεταμένο σε όλες τις χώρες, καθώς οι περισσότερες εμφανίζουν κακή εικόνα σε ό,τι αφορά τρεις καθοριστικές παραμέτρους: τους μισθούς που παραμένουν χαμηλοί, το ανεπαρκές δίχτυ κοινωνικής προστασίας και τα ακατάλληλα συστήματα για τη διά βίου μάθηση.

Τα προβλήματα αυτά, επισημαίνει το Φόρουμ, έχουν καλλιεργήσει ένα εντεινόμενο αίσθημα κοινωνικής αδικίας ακόμη και όταν οι στενά οικονομικές μετρήσεις καταδεικνύουν πως η ανισότητα μειώνεται σε γενικές γραμμές. Εχουν, επίσης, υπονομεύσει την εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης στους θεσμούς και έχουν καλλιεργήσει δυσαρέσκεια προς τους πολιτικούς και στην πολιτική. Οπως επισημαίνει το Φόρουμ, αν οι κυβερνήσεις υιοθετήσουν πολιτικές που θα δώσουν στον καθένα τη δυνατότητα να αξιοποιήσει τις ικανότητές του, όχι μόνον θα βελτιωθεί η προσωπική κατάσταση πολλών ανθρώπων, αλλά θα υπάρξουν ευρύτερα οφέλη που θα δώσουν ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη.

«Η ανισότητα έχει παγιωθεί και εδραιωθεί και αναμένεται να επιδεινωθεί περαιτέρω στην εποχή των μεγάλων τεχνολογικών εξελίξεων και των προσπαθειών που καταβάλλονται για μια μετάβαση στην πράσινη οικονομία», αναφέρει χαρακτηριστικά το Φόρουμ, ενώ προχωρεί σε ορισμένες συστάσεις για αλλαγές.

Μεταξύ άλλων, προτείνει μεταβολές στη φορολογία εισοδήματος και προπαντός τη λήψη μέτρων κατά της υπερβολικής συγκέντρωσης πλούτου, τη βελτίωση της εκπαίδευσης και της επαγγελματικής κατάρτισης με σκοπό να εξοπλιστούν οι άνθρωποι καλύτερα και αποτελεσματικότερα  σε όλο το χρονικό διάστημα της επαγγελματικής ζωής και να προσφερθεί μεγαλύτερη προστασία σε όσους απασχολούνται σε κλάδους που υφίστανται ανατροπές εξαιτίας των νέων τεχνολογιών. Οι προειδοποιήσεις του Φόρουμ απηχούν σωρεία ερευνών που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα τα τελευταία χρόνια και προειδοποιούν για τον μεγάλο αριθμό θέσεων εργασίας που θα χαθούν στο άμεσο μέλλον εξαιτίας της στροφής στην ηλεκτροκίνηση και της εκτεταμένης χρήσης των ρομπότ. Προ ημερών έρευνα της γερμανικής Πλατφόρμας για το Μέλλον της Κίνησης (ΝΡΜ) που διέρρευσε στην εφημερίδα Handelsblatt καταλήγει στο συμπέρασμα πως μέχρι το τέλος της δεκαετίας θα χαθούν 410.000 θέσεις εργασίας που συνδέονται με τη αυτοκινητοβιομηχανία είτε άμεσα είτε έμμεσα.

Αιτία είναι η στροφή στα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα που έχουν λιγότερα εξαρτήματα από τα συμβατικά. Σύμφωνα, άλλωστε, με πρόσφατη έρευνα της Oxford Economics, σε λιγότερο από μία δεκαετία θα έχουν χαθεί τουλάχιστον 20 εκατ. θέσεις εργασίας στον μεταποιητικό τομέα εξαιτίας των ρομπότ. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή