ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ: Πτώση μετά τη μικρή «προσφορά» της Ρωσίας

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ: Πτώση μετά τη μικρή «προσφορά» της Ρωσίας

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λονδίνο. Απογοητευτική χαρακτηρίζουν ο ΟΠΕΚ και οι αγορές την απόφαση της Ρωσίας, την περασμένη Παρασκευή, να μειώσει τις ημερήσιες εξαγωγές της κατά 50.000 βαρέλια με αποτέλεσμα η πτωτική πορεία της τιμής του βαρελιού να συνεχίζεται. Αργά χθες το απόγευμα στο Λονδίνο, η αξία των συμβολαίων παράδοσης Ιανουαρίου για το Brent είχε διαμορφωθεί στα 18,21 δολάρια, υποχωρώντας κατά 1,05 δολάρια. H αγορά της Νέας Υόρκης παρέμεινε κλειστή λόγω της αργίας για την Ημέρα των Ευχαριστιών.

Η ρωσική πλευρά ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι στο διάστημα που απομένει ώς τα τέλη του έτους θα μειώσει τις ημερήσιες εξαγωγές της κατά 50.000 βαρέλια, ενώ για το κρίσιμο πρώτο τρίμηνο του 2002 θα αποφασίσει στις αρχές Δεκεμβρίου. H απόφαση αυτή αιφνιδίασε τις αγορές και η τιμή του βαρελιού την Παρασκευή υποχώρησε κατά 62 σεντς. Σαουδάραβες αξιωματούχοι χαρακτηρίζουν τη ρωσική προσφορά πολύ μικρή, αλλά θεωρούν ενθαρρυντικό το γεγονός ότι η Μόσχα πρόκειται να λάβει νέες αποφάσεις στις αρχές του επόμενου μήνα. «H απόφαση της Ρωσίας να μειώσει τις εξαγωγές της κατά 50.000 έχει προκαλέσει απογοήτευση στην αγορά. Αν και είναι λίγο αυξημένη σε σχέση με την αρχική των 30.000 βαρελιών, θεωρείται εξαιρετικά περιορισμένη από κάθε άποψη», υποστηρίζει ο σύμβουλος του Σαουδάραβα υπουργού Αλί αλ Ναΐμι, Ιμπραήμ αλ Μουχάνα.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η πτωτική πορεία της τιμής του πετρελαίου θα συνεχισθεί, ενώ το μόνο στοιχείο που μπορεί να την αντιστρέψει είναι μια νέα διαφωνία μεταξύ Ιράκ και Ηνωμένων Εθνών. H συμφωνία «πετρέλαιο αντί τροφίμων», που ρυθμίζει τον όγκο αλλά και την τιμή των ιρακινών εξαγωγών πετρελαίου, εκπνέει και πρέπει να ανανεωθεί στα τέλη του Νοεμβρίου. Το Ιράκ έχει εκφράσει τη δυσφορία του για τις προσπάθειες Αμερικανών και Βρετανών να αλλάξουν τον τρόπο τιμολόγησης των ιρακινών εξαγωγών και να τιμολογούνται δύο φορές του μήνα αντί μιας, που ισχύει από την εφαρμογή της συμφωνίας το 1996.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή