Δίλημμα για Βρετανία η συμμετοχή της Huawei στο νέο δίκτυο 5G

Δίλημμα για Βρετανία η συμμετοχή της Huawei στο νέο δίκτυο 5G

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντίθετα στις συστάσεις της Ουάσιγκτον θα κινηθεί η Βρετανία, καθώς αναμένεται πως θα συμπεριλάβει τη Huawei στην ανάπτυξη εθνικού δικτύου πέμπτης γενιάς 5G. Ενδέχεται όμως να επιβληθεί όριο στην κινεζική εταιρεία, ώστε να μην έχει μονοπώλιο στη βρετανική αγορά.

Σφοδρές πιέσεις έχει δεχθεί η βρετανική κυβέρνηση από τους Αμερικανούς αξιωματούχους προκειμένου να αποκλείσει τη Huawei από την ανάπτυξη δικτύου 5G. Οι ΗΠΑ έχουν κατηγορήσει την κινεζική εταιρεία για κατασκοπεία και για συνεργασία με την κινεζική κυβέρνηση. Ο Μάικ Πομπέο, υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, ανήρτησε την Κυριακή στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter ότι η Βρετανία βρίσκεται ενώπιον μιας «μνημειώδους απόφασης σχετικά με το 5G».

Η απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης, η οποία αναμένεται να δημοσιοποιηθεί σήμερα, είναι δίκοπο μαχαίρι. Εάν ο πρωθυπουργός της χώρας Μπόρις Τζόνσον αποφασίσει να αποκλείσει την κινεζική εταιρεία από τη διαδικασία, τότε ενδέχεται να απογοητεύσει τους ψηφοφόρους του, στους οποίους έχει υποσχεθεί τη δημιουργία δικτύου Ιντερνετ πολύ υψηλής ταχύτητας. Από την άλλη πλευρά, εάν συμπεριλάβει τη Huawei, θα μπορούσε να προκαλέσει την έντονη αντίδραση των ΗΠΑ, τη στιγμή που οι δύο χώρες προετοιμάζονται για τη σύναψη εμπορικής συμφωνίας. Υπάρχει «ξεκάθαρη πρόθεση από την κυβέρνηση Τραμπ για σύναψη εμπορικής συμφωνίας με τη Βρετανία», όπως σχολίασε στο BBC ο Στίβεν Μπάρκλεϊ, Βρετανός υπουργός αρμόδιος για το Brexit. «Οπότε, ναι, υπάρχουν προβλήματα σχετικά με το 5G, αλλά αυτό είναι απόφαση της Βρετανίας», συμπλήρωσε ο Μπάρκλεϊ.

Σύμφωνα με πηγές των Financial Times, ο Βρετανός πρωθυπουργός αναμένεται πως θα συμπεριλάβει τη Huawei στην ανάπτυξη του δικτύου, κυρίως εξαιτίας έλλειψης αντάξιου ανταγωνιστή, αλλά θα θέσει όριο στο μερίδιο που μπορεί να κατέχει στη βρετανική αγορά. Με αυτόν τον τρόπο η Huawei δεν θα μπορεί να αποκτήσει μονοπώλιο. Η συμμετοχή και άλλων εταιρειών στην ανάπτυξη δικτύου 5G θα αυξήσει μεν το κόστος για τη Βρετανία, αλλά και πάλι θα είναι χαμηλότερο σε σχέση με τον πλήρη αποκλεισμό της Huawei από τη διαδικασία.

Ενα ακόμη ενδεχόμενο που εξετάζεται από τη βρετανική κυβέρνηση είναι ο αποκλεισμός της κινεζικής εταιρείας από τα καίρια κομμάτια του δικτύου 5G. Συγκεκριμένα, η Huawei ενδέχεται να έχει τη δυνατότητα να προσφέρει εξοπλισμό για κεραίες και σταθμούς, αλλά όχι διακομιστές και συστήματα που διαχειρίζονται στοιχεία των πελατών.

Ο Αντριου Πάρκερ, επικεφαλής της βρετανικής υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας ΜΙ5, και η υπηρεσία ηλεκτρονικών παρακολουθήσεων GCHQ έχουν προτείνει στη βρετανική κυβέρνηση να συμπεριλάβει τη Huawei στην ανάπτυξη του δικτύου. Βεβαιώνουν ότι μπορούν να διαχειριστούν κάθε κίνδυνο ασφάλειας, εφόσον ο ρόλος της κινεζικής εταιρείας παραμείνει περιορισμένος και δεδομένου ότι η Huawei δεν θα έχει πρόσβαση στα ευάλωτα κομμάτια του δικτύου. «Φανταστείτε εάν αποφασίζαμε να αποκλείσουμε τη Huawei λόγω επιφυλάξεων σχετικά με την ασφάλεια, τη στιγμή που οι δικοί μας αξιωματούχοι ασφαλείας λένε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα. Πώς θα φαινόταν αυτό εάν βρισκόμασταν ενώπιον δικαστηρίου;» σχολίασε χαρακτηριστικά στους Financial Times αξιωματούχος της βρετανικής κυβέρνησης.

Οι Βρετανοί υπουργοί έχουν ρωτήσει επανειλημμένως τις ΗΠΑ εάν υπάρχει κάποια εναλλακτική τεχνολογία, που να είναι αντίστοιχης ποιότητας με της Huawei. «Ρωτάμε εδώ και περίπου ένα χρόνο, αλλά δεν έχει υπάρξει καμία απάντηση», δήλωσε στους Financial Times Βρετανός αξιωματούχος. Ωστόσο, ελάχιστες είναι οι εταιρείες που μπορούν να προσφέρουν εξίσου καλό εξοπλισμό σε αντίστοιχες τιμές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή