Διχασμένες οι ευρωπαϊκές χώρες απέναντι στο ζήτημα της Huawei

Διχασμένες οι ευρωπαϊκές χώρες απέναντι στο ζήτημα της Huawei

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πεδίο μάχης μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου έχει μετατραπεί η Ευρώπη, όσο οι ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το ζήτημα της Huawei και της συμμετοχής της στην ανάπτυξη δικτύων 5ης γενιάς (5G). Οι ΗΠΑ εξαπολύουν απειλές για παρακράτηση πληροφοριών σε όσες ευρωπαϊκές χώρες δεν αποκλείσουν την κινεζική εταιρεία. Από την άλλη πλευρά, Κινέζοι αξιωματούχοι προειδοποιούν για αντίποινα στις χώρες που θα επιλέξουν τον αποκλεισμό της.

Μέχρι τώρα καμία χώρα της Ευρώπης δεν έχει αποφασίσει τον πλήρη αποκλεισμό της Huawei, ωστόσο πολλές εμφανίζονται διχασμένες. Στη Γερμανία, η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ έχει εκδηλώσει την προτίμησή της για όμοια αντιμετώπιση όλων των παρόχων εξοπλισμού. Ωστόσο, πολλοί Γερμανοί βουλευτές διαφωνούν, υποστηρίζοντας ότι οι ανησυχίες των ΗΠΑ είναι βάσιμες και ότι η Huawei συνεργάζεται με την κινεζική κυβέρνηση. Η Γερμανίδα καγκελάριος έχει αναστείλει την έκδοση απόφασης επί του θέματος, καθώς αναμένει τη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου, όπου και θα γίνει προσπάθεια για υιοθέτηση κοινής ευρωπαϊκής στάσης απέναντι στο ζήτημα της Huawei. Τα επόμενα βήματα της γερμανικής κυβέρνησης μπορεί να είναι κρίσιμα, αφού μια ρήξη στη σχέση Γερμανίας και Κίνας θα μπορούσαν να πλήξουν περαιτέρω τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης.

Στην Ιταλία και στην Ολλανδία, οι αρμόδιες αρχές δεν έχουν αποκλείσει τη συνεργασία με τη Huawei για την ανάπτυξη δικτύου 5G. Εξετάζουν, όμως, και το ενδεχόμενο ανάκλησης μιας τέτοιας απόφασης σε περίπτωση που εκ των υστέρων αποδειχθεί ότι ο εξοπλισμός της εταιρείας πράγματι εγκυμονεί κινδύνους. Η Πολωνία εξετάζει το σενάριο περιορισμού των δραστηριοτήτων της κινεζικής εταιρείας απαγορεύοντας, για παράδειγμα, τη διαχείριση ευαίσθητων πληροφοριών. Στην Τσεχία, η υπηρεσία κυβερνοασφάλειας διέγνωσε ορισμένους κινδύνους στον εξοπλισμό της Huawei και της μικρότερης κινεζικής εταιρείας ZTE, δεν εξέδωσε όμως απόφαση σχετικά με τη συμπερίληψή τους στους διαγωνισμούς 5G.

Αντιθέτως, η Βρετανία αποφάσισε χθες ότι δεν θα αποκλείσει την κινεζική εταιρεία από την ανάπτυξη εθνικού δικτύου πέμπτης γενιάς. Παράλληλα, όμως, ανακοίνωσε ότι η συμμετοχή της θα είναι περιορισμένη κατά δύο τρόπους: αρχικά, η κινεζική εταιρεία θα μπορεί να κατέχει μέχρι και το 35% της αγοράς, ώστε να αποκλειστεί ο κίνδυνος του μονοπωλίου, ενώ ταυτόχρονα δεν θα δικαιούται να προμηθεύσει εξοπλισμό για τα ευαίσθητα σημεία του δικτύου. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση της βρετανικής κυβέρνησης –όπου, σημειωτέον, δεν αναφέρεται το όνομα της Huawei παρά μόνον «προμηθευτές υψηλού κινδύνου»–, η κινεζική εταιρεία δεν θα μπορεί να παράσχει εξοπλισμό σε στρατιωτικές βάσεις και σε τοποθεσίες με πυρηνικές δραστηριότητες. Πρόκειται για μια μέση λύση, η οποία ωστόσο ενδέχεται να έχει τεράστια σημασία για τη σχέση ΗΠΑ και Βρετανίας, καθώς οι χώρες προετοιμάζονται για τη διαμόρφωση εμπορικής συμφωνίας μετά το Brexit.

Εξαίρεση αποτελεί η περίπτωση της Γαλλίας, όπου η κυρίαρχη εταιρεία τηλεπικοινωνιών, η ημικρατική Orange, δεν συνεργάζεται με τη Huawei στο δίκτυο εντός της χώρας. Οι μικρότεροι ανταγωνιστές της Orange χρησιμοποιούν, ωστόσο, εξοπλισμό της Huawei και ενδέχεται να δημιουργήσουν πρόβλημα στη γαλλική κυβέρνηση όταν κληθεί να αποφασίσει για το ζήτημα του δικτύου 5G. Η Ισπανία και η Ουγγαρία έχουν προς το παρόν εκδηλώσει θετική στάση απέναντι στη Huawai. Στην Ισπανία, οι αρμόδιες αρχές προβληματίστηκαν ελάχιστα σχετικά με τους κινδύνους που θα μπορούσε να εγκυμονεί ο εξοπλισμός της Huawei. Οι ουγγρικές αρχές ανακοίνωσαν ότι δεν υπάρχει καμία απόδειξη που να υποστηρίζει τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ για την επικινδυνότητα της κινεζικής εταιρείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή