Μαζικές πωλήσεις στις ευρωπαϊκές αγορές

Μαζικές πωλήσεις στις ευρωπαϊκές αγορές

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πτωτική πορεία επέστρεψαν και πάλι χθες οι ευρωπαϊκές αγορές με τους επενδυτές να προχωρούν σε μαζικές πωλήσεις, παρά τα ενθαρρυντικά στοιχεία για την Ευρωζώνη που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα. Η ανεργία της Ευρωζώνης υποχώρησε στο 7,4% τον Δεκέμβριο, καταγράφοντας τα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας, ενώ η εμπιστοσύνη στην οικονομία της εκτινάχθηκε τον Ιανουάριο στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων επτά μηνών. Υπερίσχυσε, όμως, ξανά η εντεινόμενη ανησυχία των επενδυτών για τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει η νέα επιδημία στην παγκόσμια οικονομία. Οι επενδυτές είχαν νωρίτερα στραμμένο το βλέμμα στην Τράπεζα της Αγγλίας που, όπως και η αμερικανική Federal Reserve, διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκιά της.

Ο δείκτης των τιμών των μετοχών εταιρειών ενέργειας υποχώρησε κατά 2,2% στην αγορά του Λονδίνου μετά την ανακοίνωση απογοητευτικών κερδών από τη Royal Dutch Shell, η μετοχή της οποίας βρέθηκε σε ελεύθερη πτώση και έχασε το 4,3% της αξίας της, ενώ την ακολούθησε με πτώση 4,1% η μετοχή της Hikma.

Συνολικά, ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου έκλεισε με απώλειες 1,36%.   Στη γερμανική αγορά σημείωσαν ραγδαία υποχώρηση οι μετοχές κολοσσών όπως Volkswagen, Infineon, Siemens, Deutsche Post, Bayer, BASF και BMW. Ετσι, ο δείκτης Xetra DAX  του χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης έκλεισε με απώλειες 1,41%, ενώ στη γερμανική αγορά το κλίμα έχουν διαμορφώσει ειδήσεις σχετικές με την ανεργία που έχει παραμείνει στάσιμη στα επίπεδα του Δεκεμβρίου.

Με τις ίδιες απώλειες έκλεισε και ο δείκτης CAC 40 του χρηματιστηρίου του Παρισιού, όπου σημείωσαν πτώση οι μετοχές των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας, οι μετοχές των ειδών πολυτελείας, των αυτοκινητοβιομηχανιών και των εταιρειών κυκλωμάτων. Με απώλειες 1,59% έκλεισε, άλλωστε, και ο δείκτης FTSE MIB του Μιλάνου, ενώ υποχώρησε κατά 0,72% ο δείκτης  ΙΒΕΧ 35 της Μαδρίτης.

Οπως ακριβώς μεταδίδεται ο κορωνοϊός από την Κίνα σε όλον τον κόσμο και η ανησυχία διαχέεται παντού, έτσι και η πτώση γενικεύθηκε στις αγορές όλης της Ευρώπης συμπεριλαμβανομένων Αυστρίας,  Βελγίου, Τσεχίας, Δανίας, Ισλανδίας, Ιρλανδίας, Ολλανδίας, Νορβηγίας, Πολωνίας και Ρωσίας. Η ανησυχία για τις επιπτώσεις της νέας επιδημίας στην παγκόσμια οικονομία συμπίεσε, άλλωστε, χθες τις τιμές του πετρελαίου που υποχώρησαν κατά 2,5% στην αγορά της Νέας Υόρκης. Αργά το βράδυ, το αργό ΗΠΑ κυμαινόταν στα 51,88 δολάρια το βαρέλι και το Brent τα 57,94 δολάρια το βαρέλι. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή