ΔΝΤ: Δικαίωμα στα κράτη να «παγώνουν» τα χρέη τους

ΔΝΤ: Δικαίωμα στα κράτη να «παγώνουν» τα χρέη τους

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προστασία από τους πιστωτές θα μπορούν να διεκδικούν πλέον όχι μόνο οι επιχειρήσεις αλλά και τα κράτη, τουλάχιστον αν γίνει αποδεκτό το σχετικό σχέδιο που προωθεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Σε μια τέτοια περίπτωση το ΔΝΤ θα αναλάβει ρόλο διαιτητή, επιτρέποντας σε κράτη που είναι στα όρια πτώχευσης να «παγώνουν» τα χρέη τους, προκειμένου να διαπραγματευτούν την αναδιάρθρωσή τους. H πρώτη αναπληρώτρια διευθύντρια του ΔΝΤ Αν Κρίγκερ είπε ότι το σχέδιο θα καλύψει ένα κενό στο διεθνές χρηματοοικονομικό σύστημα που δεν προσφέρει στα κράτη έναν επίσημο μηχανισμό πτώχευσης.

Αμερικανική στροφή

Η κ. Κρίγκερ αποκάλυψε το σχέδιο με την ομιλία της στην Εθνική Λέσχη Οικονομολόγων στην Ουάσιγκτον και είπε ότι τέσσερα από τα επτά μέλη της ομάδας G7 είναι υπέρ αυτής της ιδέας, ενώ οι άλλες τρεις δεν έχουν ακόμη τοποθετηθεί. H ιδέα είχε ανακύψει και στο παρελθόν για να βρει σθεναρή αντίσταση από τις ΗΠΑ. Ωστόσο, η Ουάσιγκτον έχει αλλάξει πλέον στάση, καθώς αναζητά τρόπους να μειωθεί η ανάγκη χορήγησης έκτακτης βοήθειας από το ΔΝΤ.

«Προς το παρόν, υπερβολικά πολλές χώρες με αξεπέραστα προβλήματα με το χρέος τους δεν τα αντιμετωπίζουν εγκαίρως, επιβάλλοντας μη απαραίτητο μεγάλο οικονομικό κόστος στις ίδιες και στη διεθνή κοινότητα που θα πρέπει να μαζέψει τα κομμάτια», είπε η κ. Κρίγκερ.

Τέσσερις αρχές

Το σύστημα που προτείνει το ΔΝΤ θα βασίζεται σε τέσσερις αρχές:

– Οι πιστωτές δεν θα μπορούν να παρεμποδίζουν τις διαπραγματεύσεις, καταφεύγοντας στα εθνικά τους δικαστήρια, όπως συνέβη το 1997 με το Περού.

– Τα κράτη θα πρέπει να διαπραγματεύονται με καλή πίστη και να μην ευνοούν ορισμένους πιστωτές.

– Οι πιστωτές θα ενθαρρύνονται να χορηγούν νέα δάνεια, λαμβάνοντας δικαίωμα προτεραιότητας (seniority) έναντι των παλαιοτέρων δανείων.

Το «πάγωμα» της εξυπηρέτησης των δανείων θα ισχύει μόνο για λίγους μήνες και θα απαιτείται έγκριση του ΔΝΤ για την παράτασή του.

Η αναπληρώτρια διευθύντρια του διεθνούς Οργανισμού είπε ότι ένας επίσημος μηχανισμός πτώχευσης θα ενθαρρύνει τους πιστωτές και τα κράτη να επιλύουν μόνοι τους τα προβλήματα χωρίς τη βοήθεια του ΔΝΤ.

Αποπλήρωσε εγκαίρως η Ρωσία το πρώτο ευρωομόλογο

Η Ρωσία αποπλήρωσε χθες εγκαίρως και πλήρως το πρώτο ομόλογο, που είχε εκδώσει ποτέ για την ευρωπαϊκή αγορά (Eurobond), δικαιώνοντας τη μετατροπή της σε αγαπημένο παιδί των επενδυτών στις αναδυόμενες αγορές τρία χρόνια μετά τη χρηματοοικονομική κρίση του 1998. Το Eurobond, αρχικής αξίας 1,0 δισ. δολαρίων, είχε εκδοθεί το 1996. H τελευταία δόση είχε ύψος 1,05 δισ. δολαρίων και καταβλήθηκε σε μετρητά στους επενδυτές και όχι με την έκδοση νέου ομολόγου. H ρωσική κυβέρνηση προτίθεται να εκδώσει νέο Eurobond τον επόμενο χρόνο αξίας 2,0 δισ. δολαρίων. H πιστοληπτική της βαθμολογία έχει βελτιωθεί σημαντικά χάρη στις καλές δημοσιονομικές επιδόσεις, την αύξηση των συναλλαγματικών διαθεσίμων και το προχώρημα των οικονομικών μεταρρυθμίσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή