ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ: Ανοδος μετά τα σημάδια υποχώρησης της Ρωσίας

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ: Ανοδος μετά τα σημάδια υποχώρησης της Ρωσίας

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λονδίνο. Στη διάρκεια των δύο τελευταίων εβδομάδων οι δηλώσεις των Ρώσων αξιωματούχων είναι αυτές που καθορίζουν την πορεία της τιμής του πετρελαίου. Αυτό έγινε για μια ακόμα φορά χθες, με την τιμή του Brent να ενισχύεται κατά 75 σεντς μετά την ανακοίνωση του αντιπροέδρου της ρωσικής κυβέρνησης και υπεύθυνου για θέματα ενέργειας, Βικτόρ Κριστένκο, ότι η Μόσχα θα κινηθεί προς μεγαλύτερες μειώσεις των εξαγωγών της στη διάρκεια του 2001.

Υπέρ της αύξησης της τιμής λειτούργησαν και οι δηλώσεις του Νορβηγού υπουργού Πετρελαίου Εϊνάρ Στινσνάες που εξέφρασε την ελπίδα ότι η Ρωσία θα συστρατευθεί με τους υπόλοιπους παραγωγούς στην προσπάθεια στήριξης των τιμών και θα ανακοινώσει σημαντικές μειώσεις της παραγωγής της το 2002. Πάντως, ο Νορβηγός υπουργός εκτιμά ότι η συνεργασία των ανεξάρτητων παραγωγών και αυτών του ΟΠΕΚ δεν μπορεί να έχει άμεσα αποτελέσματα και για τον λόγο αυτό θεωρεί μη ρεαλιστική την τιμή στόχο μεταξύ των 22 και 25 δολαρίων ανά βαρέλι, τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον.

Προειδοποίηση

Με τη χθεσινή άνοδο η τιμή του Brent στο Λονδίνο διαμορφώθηκε χθες στα 19,05 δολάρια και θα μπορούσε να είναι ακόμα υψηλότερα, αν ο πρόεδρος του ΟΠΕΚ δεν άφηνε να εννοηθεί σε δηλώσεις του ότι το καρτέλ είναι αποφασισμένο να επιδοθεί σε πόλεμο τιμών, αν οι υπόλοιποι παραγωγοί δεν ικανοποιήσουν το αίτημά του. Σύμφωνα με τον κ. Κελίλ ο ΟΠΕΚ δεν θα μειώσει τις εξαγωγές του από 1ης Ιανουαρίου, αν δεν πράξουν το ίδιο και οι ανεξάρτητοι παραγωγοί, ενώ προκειμένου να ενταθούν οι πιέσεις δεν θα πρέπει να αποκλειστεί ακόμα και το ενδεχόμενο της αύξησης των εξαγωγών.

Σε γενικές γραμμές, αναλυτές αναφέρουν ότι από τις αρχές του επόμενου έτους οι χρηματιστηριακές αγορές αναμένεται να παρουσιάσουν μία ακόμη καλύτερη εικόνα από την τρέχουσα, καθώς θα έχει ξεκαθαρίσει η εικόνα της παγκόσμιας οικονομίας αλλά και της προοπτικής της κερδοφορίας των επιχειρήσεων. Ωστόσο, ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι ράλι τιμών θα εκδηλωθεί στις ευρωπαϊκές αγορές πριν από τα τέλη του χρόνου, αρκεί να επικρατήσει ένα καλό κλίμα στη Wall Street.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή