Δάνεια σε μικρές εταιρείες από Goldman Sachs μέσω Amazon

Δάνεια σε μικρές εταιρείες από Goldman Sachs μέσω Amazon

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε προχωρημένο στάδιο συνομιλιών βρίσκονται η επενδυτική τράπεζα της Goldman Sachs και ο αμερικανικός κολοσσός ψηφιακού λιανεμπορίου της Amazon για τη χορήγηση δανείων σε μικρομεσαίες εταιρείες, όπως αναφέρoυν σε σχετικό τους δημοσίευμα οι Financial Times. Οι μεγάλες τράπεζες στις ΗΠΑ θέλουν να εισέλθουν στο πεδίο των ψηφιακών χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, που απευθύνονται στο ευρύ κοινό, εξ ου και στρέφονται στους τεχνολογικούς ομίλους για συνεργασία – άλλωστε, και οι ίδιοι οι τεχνολογικοί κολοσσοί, χρησιμοποιώντας ανάλογο λογισμικό διεκδικούν μερίδιο από την αγορά χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών προς καταναλωτές και εταιρείες. Ειδικά η Goldman Sachs ασχολείται με τη δημιουργία τεχνολογίας, η οποία θα της επιτρέπει να προσφέρει πιστώσεις σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω της πλατφόρμας δανείων της Amazon. Τις πληροφορίες αυτές έδωσαν δύο καλά πληροφορημένες πηγές, προσθέτοντας πως το νέο προϊόν αναμένεται να λανσαριστεί τον Μάρτιο.

Μιλώντας στους μετόχους της Goldman Sachs, ο διευθύνων σύμβουλός της, Ντέιβιντ Σάλομον, τους υποσχέθηκε πως θα υπάρξει αύξηση των αποδόσεών τους, κάνοντας χρήση νέων πηγών εσόδων. Και αυτές είναι η καταναλωτική τραπεζική και η διαχείριση πλούτου για λογαριασμό πολύ εύπορων πελατών. Υπό το πρίσμα αυτό έγινε και η παλιότερη συνεργασία της Goldman με την Apple, στο πλαίσιο της οποίας εκδόθηκε πιστωτική κάρτα με τις επωνυμίες αμφοτέρων των εταιρειών. Ενα πολύ σοβαρό πλεονέκτημα από τη συνεργασία αυτή είναι η πρόσβαση που αποκτά η τράπεζα στα περισσότερα από 100 εκατομμύρια συνδρομητές της Apple στις Ηνωμένες Πολιτείες. Διοικητικά στελέχη της Goldman χαρακτήρισαν την κοινή πιστωτική κάρτα την πιο επιτυχημένη στην ιστορία – αξίζει να επισημανθεί ότι η εν λόγω τράπεζα δεν διαθέτει αλυσίδα υποκαταστημάτων, όπως άλλες συμβατικές τράπεζες, ώστε να έχει πρόσβαση σε μικρομεσαίες εταιρείες. Με τη χρήση πιστωτικής κάρτας την αποκτά. Οπως επισημαίνουν οι Financial Times, εκτιμάται ότι ο δανεισμός μέσω πιστωτικών καρτών καταλαμβάνει σημαντικό μέρος των συνολικών καταναλωτικών δανείων ύψους 7 δισ. δολαρίων της Goldman στα τέλη του 2019.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Goldman, οι νέες δραστηριότητές της στην καταναλωτική τραπεζική ισοδυναμούσαν με λιγότερο από 3% των ετήσιων εσόδων της την περασμένη χρονιά, ενώ το χαρτοφυλάκιο των καταναλωτικών δανείων και των πιστωτικών καρτών έφθανε σε λιγότερο από 1% επί των συνολικών περιουσιακών της στοιχείων των 993 δισ. δολαρίων. Πάντως, ο αμερικανικός τραπεζικός όμιλος χορηγεί καταναλωτικές πιστώσεις και μέσω του βραχίονα λιανικής τραπεζικής Marcus, εκτός της νέας συνεργασίας με την Amazon. H τελευταία στα τέλη του 2019 είχε χαρτοφυλάκιο 863 εκατ. δολαρίων και πλέον σε δάνεια προς μικρές επιχειρήσεις,. Τα τελευταία οκτώ χρόνια χορηγούσε πιστώσεις σε εταιρείες, οι οποίες διέθεταν τα είδη τους μέσω της δικής της πλατφόρμας. Για να το υλοποιήσει αυτό, χρησιμοποιούσε τα δεδομένα, που διέθετε και αφορούσαν τις ταμειακές τους ροές. Κι έτσι μπορούσαν να ληφθούν γρήγορες αποφάσεις για χορήγηση δανείων σε ορισμένες χώρες.

Παρά ταύτα, η ανάπτυξη της δραστηριότητας αυτής της Amazon αποδείχθηκε ανομοιογενής και η εταιρεία αποφάσισε να βασιστεί σε όσους γνώριζαν επί δεκαετίες καλύτερα το πεδίο – αυτό μπορεί κανείς να συμπεράνει από το γεγονός πως έκανε συνεργασίες με τράπεζες σε ορισμένες αγορές εκτός ΗΠΑ. Tέλος, όπως αναφέρει στους F.T., o αναλυτής Τζον Κρόνιν στον χρηματιστηριακό οίκο Goodbody’s, οι τραπεζικές συνεργασίες της Amazon θα τη διευκολύνουν να επεκτείνει το πλαίσιο δανειοδότησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων χωρίς να διατρέχει κίνδυνο (που, πιθανώς, θα απορρέει από κανονιστικές υποχρεώσεις τύπου επιπέδων ρευστότητας και κεφαλαιακής επάρκειας).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή