H ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΟΡΑ

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενώ η εμπιστοσύνη των καταναλωτών στις Ηνωμένες Πολιτείες «μάτωσε» ξανά… η Wall Street και ο Nasdaq προσελκύονται από τις «θερμές» προοπτικές του μέλλοντος. Αφού ξεπέρασαν το αρχικό σοκ που προήλθε από την απρόσμενη επιδείνωση(;) της εμπιστοσύνης των Αμερικανών καταναλωτών, που ανακοίνωσε το Conference Board, έδωσαν μεγαλύτερη σημασία στα θετικά στοιχεία που έδειξαν ισχυρή άνοδο κατά 5,5% των πωλήσεων κατοικιών τον μήνα Οκτώβριο. Οι Αμερικανοί καταναλωτές υπέφεραν, μας λέει το Conference Board, ενώ η ίδια εμπιστοσύνη που καταμετρήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν είχε δείξει ελπιδοφόρα (έστω μικρή) ανάκαμψη του δικού του δείκτη τους δύο αντίστοιχους μήνες. Λοιπόν, τα χθεσινά στοιχεία του Conference Board, ενός ιδιωτικού think tank με έδρα τη Νέα Υόρκη, έδειξαν κατακόρυφη πτώση της εμπιστοσύνης των Αμερικανών καταναλωτών τον μήνα Νοέμβριο, με καταγεγραμμένες τις συνέπειες από την ανασφάλεια των μαζικών απολύσεων. O δείκτης έπεσε στις 82,2 μονάδες τον Νοέμβριο από 85,3 τον Οκτώβριο, στα χαμηλότερα επίπεδα άνω των επτά ετών, καταγράφοντας πτώση του δείκτη για πέμπτο συνεχή μήνα.

Στη Wall, ο δείκτης Dow Jones των μετοχών των 30 πολυεθνικών βιομηχανικών και τραπεζικών κολοσσών των ΗΠΑ συνήλθε από το πρόσκαιρο σοκ και ανέκαμψε. Ενώ και το δολάριο, αφού υπέστη πιέσεις, παρέμεινε ισχυρό έναντι του ευρώ και του γιεν. Και ο δείκτης Nasdaq επανήλθε στα κέρδη, αφού κατέγραψε εντυπωσιακή απορρόφηση των κραδασμών από τη βουτιά μεγέθους άνω του 7,7% των μετοχών της Nokia στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, Ηδη η Nokia είχε «εξαντλήσει» την Ευρώπη δεχόμενη τα πυρά των εχθρικών επιθέσεων που προκάλεσε η δυσμενής προειδοποίησή της. Στην Ευρώπη, τόσο η Φρανκφούρτη όσο και το Παρίσι έκλεισαν με αισθητή πτώση.

Ενώ στο Λονδίνο η αγωνία για την πορεία της βρετανικής οικονομίας αποθερμάνθηκε από τη διαβεβαίωση του σερ Εντι Τζορτζ, πως θα αποφευχθεί ή ύφεση. O διοικητής της Τράπεζας Αγγλίας σερ Εντι Τζορτζ, ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής στη Βουλή, δήλωσε πως είναι πολύ πολύ μικρή η πιθανότητα για ύφεση χάρις στην ισχυρή κατανάλωση και τις κρατικές δαπάνες. Να θυμίσω ότι η Τράπεζα της Αγγλίας, αντιγράφοντας πλήρως τις κινήσεις της αμερικανικής FED, έχει μειώσει το βασικό επιτόκιο δανεισμού επτά φορές εντός του τρέχοντος έτους, στο 4% που είναι τα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 37 ετών! Να υπενθυμίσω ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης της βρετανικής οικονομίας το τρίτο τρίμηνο του 2001 έδειξαν πενιχρή μεν αύξηση 0,6% του ΑΕΠ, αλλά όχι συρρίκνωση όπως στην Αμερική και τη Γερμανία.

Αντίθετα, η προειδοποίηση για ύφεση στη Γερμανία από τον Hans-Werner Sinεπανέφερε στο προσκήνιο την αγωνία. O Sinn, πρόεδρος του κορυφαίου οικονομικού Ινστιτούτου IFO, με έδρα το Μόναχο, δήλωσε πως «η γερμανική οικονομία βρίσκεται ήδη σε ύφεση χωρίς καμία αμφιβολία» και «η κατολίσθησή της σε ύφεση θα συνεχισθεί το τέταρτο τρίμηνο του έτους». Και το χειρότερο είναι πως ο Sinδεν βλέπει σημαντική στροφή ανάκαμψης στο πρώτο ούτε καν στο δεύτερο τρίμηνο του 2002. Να θυμίσω ότι τα στοιχεία για το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν έδειξαν συρρίκνωση των ρυθμών ανάπτυξης κατά 0,1% της γερμανικής οικονομίας το τρίτο τρίμηνο. Ωστόσο, τυπικώς η ύφεση θα πρέπει να επιβεβαιωθεί από ένα ακόμη συνεχές τρίμηνο συρρίκνωσης του ΑΕΠ.

Για ποσά μέχρι 50.000 ευρώ, τέλος, η εξίσωση θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2006.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή