Με ισχυρή άνοδο έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές

Με ισχυρή άνοδο έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοδικά κινήθηκαν χθες οι δείκτες των χρηματιστηρίων στην Ευρώπη και στην Αμερική, ενώ στην αγορά πετρελαίου η τιμή του βαρελιού εκτινάχθηκε 4% μετά δημοσιεύματα, που έφεραν τους επιστήμονες να έχουν δημιουργήσει εμβόλιο για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Το δολάριο ενισχύθηκε έναντι του ευρώ, καθώς και του γιεν και του ελβετικού φράγκου, που θεωρούνται ασφαλή καταφύγια σε έκρυθμες περιόδους. Οι επενδυτές έδειξαν περισσότερη διάθεση για ρίσκο εξαιτίας της φήμης για το εμβόλιο. Επίσης, θετικά λειτούργησαν για το αμερικανικό νόμισμα τα στοιχεία προσλήψεων στον ιδιωτικό τομέα τον Ιανουάριο, τα οποία αποδείχθηκαν καλύτερα από τα αναμενόμενα.

Στην Ευρώπη, ο πανευρωπαϊκός 600 ολοκλήρωσε τη χθεσινή συνεδρίασή του με άνοδο 1,23% για τρίτη ημέρα διαδοχικά, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε με +0,57%, ο DAX στη Φρανκφούρτη με +1,48%, ο CAC 40 με +0,85% στο Παρίσι, με +1,64% ο FTSE MIB στο Μιλάνο και με άνοδο +1,62% ο ΙΒΕΧ στη Μαδρίτη. Οι φήμες περί εμβολίου σε συνδυασμό με μια σειρά ευνοϊκών αποτελεσμάτων ενίσχυσαν το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών. Η τιμή μετοχής της φαρμακοβιομηχανίας Novo Nordisk ανήλθε 4,6%, ενώ οι τιμές των μετοχών των βιομηχανιών Valmet και Infineon είχαν μεγαλύτερη του 10% άνοδο λόγω θετικών αποτελεσμάτων. Στην αμερικανική αγορά αργά χθες πριν από το κλείσιμο οι Dow Jones και S&P 500 εμφάνιζαν άνοδο κατά 1,27% και 0,86% αντίστοιχα. Ωστόσο, ο δείκτης της ψηφιακής αγοράς Nasdaq είχε υποχωρήσει ενδοσυνεδριακά από τα επίπεδα ρεκόρ  λόγω της κάμψης κατά 14,1% στη μετοχή της Tesla. Η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία στις προηγούμενες έξι συνεδριάσεις σημείωσε θεαματική άνοδο 60%. Τα θετικά στοιχεία των προσλήψεων στις ΗΠΑ και της πορείας της μεταποίησης θεωρούνται ενδείξεις υγείας της αμερικανικής οικονομίας, κατά τους αναλυτές. Θετικά λειτουργούν και οι δηλώσεις κεντρικών τραπεζών πως θα δράσουν για την αντιμετώπιση του αντικτύπου του κορωνοϊού. «Οι επενδυτές συνεκτιμούν όλα τα στοιχεία και αναζητούν σημάδια ότι συνολικά η οικονομία μπορεί να αντεπεξέλθει, και αυτό είναι η καλύτερη είδηση για τις αγορές», παρατηρεί ο Μάικλ Ρέινολντς, διευθυντικό στέλεχος επενδυτικής στρατηγικής στην Glenmede Trust.

Τέλος, στο Λονδίνο το πετρέλαιο τύπου Brent χθες είχε άνοδο 4% στα 56,09 δολάρια το βαρέλι, ενώ στην αμερικανική αγορά η τιμή του αργού Ν. Υόρκης ενισχύθηκε 3,4%, στα 51,45 δολάρια το βαρέλι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή