Οι χαμένοι από το εμπάργκο της Βρετανίας στη Huawei

Οι χαμένοι από το εμπάργκο της Βρετανίας στη Huawei

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθώς οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών σπεύδουν να αφαιρέσουν από τα στρατηγικής σημασίας τμήματα των δικτύων τους τον εξοπλισμό της Huawei, αρχίζει να φαίνεται το κόστος που συνεπάγεται η συμμόρφωση με το εμπάργκο κατά του κινεζικού κολοσσού. Και το κόστος δεν θα είναι μόνον χρηματικό, αλλά μεταφράζεται και σε σημαντικές καθυστερήσεις στην ανάπτυξη της τεχνολογίας τηλεπικοινωνιών πέμπτης γενιάς. 

Οπως αναφέρει σχετικό ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας The Guardian, ο όμιλος κινητής τηλεφωνίας Vodafone αρχίζει να αφαιρεί τον εξοπλισμό της Huawei από τα ευαίσθητα τμήματα των δικτύων σε όλη την Ευρώπη. Υπολογίζει πως το κόστος της αφαίρεσης των τμημάτων και της αντικατάστασής τους θα ανέλθει σε 200 εκατ. ευρώ σε χρονοδιάγραμμα μιας πενταετίας.

Ο εν λόγω όμιλος έχει 111 εκατ. πελάτες σε όλη την Ευρώπη και αποφάσισε να προχωρήσει στη δαπανηρή αντικατάσταση τμημάτων του δικτύου του την περασμένη εβδομάδα, όταν η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα περιορίσει τη χρήση εξοπλισμού της Huawei στο δίκτυο πέμπτης γενιάς. Απαγόρευσε συγκεκριμένα τη χρήση εξοπλισμού της Huawei από το κέντρο των δικτύων κινητής πέμπτης γενιάς όπου επεξεργάζονται τα δεδομένα καθώς και από περιοχές στις οποίες υπάρχουν στρατιωτικές βάσεις και πυρηνικοί σταθμοί.

Την περασμένη εβδομάδα η βρετανική εταιρεία τηλεπικοινωνιών British Telecom ανακοίνωσε την εκτίμησή της ότι θα της κοστίσει 500 εκατ. στερλίνες, ποσό αντίστοιχο των 590 εκατ. ευρώ, η συμμόρφωση με τους περιορισμούς που αποφάσισε η βρετανική κυβέρνηση στη χρήση εξοπλισμού της Huawei. Σε ό,τι αφορά, πάντως, το κόστος για τη Vodafone, ο διευθύνων σύμβουλός της, Νικ Ριντ, χαρακτήρισε «πολύ περιορισμένο τον οικονομικό αντίκτυπο» της  αλλαγής στις επιχειρήσεις του ομίλου στη Βρετανία, καθώς η εταιρεία έχει ήδη προσαρμοστεί σε μεγάλο βαθμό στα νέα μέτρα της κυβέρνησης. Ο κ. Ριντ προειδοποίησε, ωστόσο, πως αν και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες ακολουθήσουν το παράδειγμα της Βρετανίας και θέσουν όριο 35% στον εξοπλισμό της Huawei ακόμη και στα περιφερειακά τμήματα των δικτύων κινητής τηλεφωνίας, μπορεί να καθυστερήσει η ανάπτυξη των δικτύων πέμπτης γενιάς από δύο έως πέντε χρόνια. Προσέθεσε, μάλιστα, πως αν υιοθετήσουν αντίστοιχους περιορισμούς οι άλλες χώρες, η Vodafone θα διοχετεύσει στην αντικατάσταση του εξοπλισμού της Huawei όσα χρήματα προόριζε να δαπανήσει για την ανάπτυξη της τεχνολογίας πέμπτης γενιάς.

Παράλληλα, ο Βρετανός υπουργός Πολιτισμού, Νίκι Μόργκαν, δήλωσε χθες πως η Βρετανία θα συνεργαστεί με τους συμμάχους της ώστε να φέρει στη βρετανική αγορά κάποιον άλλο πάροχο εξοπλισμού τηλεπικοινωνιών. Οπως επισημαίνουν, πάντως, παράγοντες της αγοράς, μετά τον αποκλεισμό της Huawei, οι μόνες εναλλακτικές μεταξύ των μεγάλων εταιρειών του κλάδου δεν είναι παρά η Nokia και η Ericsson. Οι δύο ευρωπαϊκές εταιρείες συγκαταλέγονται, άλλωστε, στις εταιρείες τηλεπικοινωνιών που βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με τον Λευκό Οίκο, καθώς η αμερικανική κυβέρνηση αναζητεί  εναλλακτικές της Huawei για την ανάπτυξη δικτύων πέμπτης γενιάς.

Σχετικό δημοσίευμα της Wall Street Journal αναφέρει ότι ανάμεσα στις εταιρείες αυτές συγκαταλέγονται επίσης οι κολοσσοί της Microsoft, της Dell  και της AT&T, ενώ παραθέτει δήλωση του συμβούλου του Λευκού Οίκου, Λάρι Κάντλοου, πως «στόχος είναι να προέλθουν όλη η αρχιτεκτονική και η υποδομή των τηλεπικοινωνιών πέμπτης γενιάς από αμερικανικές επιχειρήσεις». Ο κ. Κάντλοου προσέθεσε, πάντως, πως «στην προσπάθεια θα συμμετάσχουν και οι Nokia και  Ericsson καθώς έχουν ισχυρή παρουσία στις ΗΠΑ».

Η αμερικανική εφημερίδα επισημαίνει πως η προσπάθεια βρίσκεται σε αρχικό στάδιο και προσκρούει σε πολλά εμπόδια. Είναι, για παράδειγμα, δύσκολο να συσπειρωθούν διαφορετικές εταιρείες που έχουν διαφορετικές προτεραιότητας. Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου ανέφεραν, πάντως, στην αμερικανική εφημερίδα ότι έχουν πάρει την προσπάθεια στα σοβαρά, καθώς γνωρίζουν πως η τεχνολογία τηλεπικοινωνιών πέμπτης γενιάς μπορεί να έχει καθοριστική αξία για την ευρύτερη οικονομία. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή