H αδιαφάνεια γκρέμισε τον ενεργειακό κολοσσό Enron Corp.

H αδιαφάνεια γκρέμισε τον ενεργειακό κολοσσό Enron Corp.

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολα συνέβησαν μέσα σε λίγες εβδομάδες και η κρίση κορυφώθηκε αργά χθες το βράδυ, μέσα σε λίγες ώρες. H Dynegy Inc. απέσυρε τελιώς τις προτάσεις της, για τη διάσωση του μέχρι πρότινος ενεργειακού κολοσσού, της αμερικανικής EnroCorp., με αποτέλεσμα να βρεθεί η τελευταία στο χείλος της οικονομικής κατάρρευσης.

Η Enron, επενδυτικός και εμπορικός παράγοντας στις αγορές πετρελαίου και φυσικού αερίου, η οποία αυτοπροεβάλλετο ως «ευέλικτη και πρόθυμη εταιρεία να αναλάβει ρίσκο», απώλεσε τις τελευταίες εβδομάδες την εμπιστοσύνη των επενδυτών, αλλά και των τραπεζών και των οργανισμών αξιολόγησης του χρέους της, καθώς έγινε γνωστό ότι η εταιρεία προσπάθησε -μέσω της σύναψης επιχειρηματικών «συνεργασιών»- να μην εμφανίσει ορισμένα χρέη της στον ισολογισμό της.

Η τιμή της μετοχής της Εnro-μία μετοχή την οποία οι εκδόσεις Fortune κατέταξαν πρόσφατα στην έβδομη θέση του καταλόγου Fortune 500, δηλαδή των 500 αμερικανικών μεγαλύτερων εταιρειών- απώλεσε χθες το 73,4% της αξίας της, πριν σταματήσει η διαπραγμάτευσή της στη Νέα Υόρκη. Από τις αρχές του έτους, η μετοχή της Εnroπαρουσιάζεται πλέον φθηνότερη κατά 98% και -βεβαίως- το χρέος της εταιρείας κατέταγη πλέον χθες στην κατηγορία «Junk» -ύψιστου κινδύνου- από τη Standard & Ρoor’s.

Στην ευρωπαϊκή αγορά, όπου μέχρι πρότινος η Εnro«έδινε τον τόνο», η εταιρεία αντιμετώπισε χθες εντονότατη κρίση ρευστότητας, καθώς οι συνεργάτες της στις αγορές χονδρικής του πετρελαίου, του φυσικού αερίου αλλά και της υπό απελευθέρωση γενικότερα της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας, περιόρισαν χθες το βράδυ δραστικά τις συναλλαγές τους με τον πρώην αμερικανικό κολοσσό, διστάζοντας να κλείσουν συμφωνίες με χρονικό ορίζοντα μεγαλύτερο των 30 ημερών. Νωρίτερα, είχε καταστεί σαφές ότι επρόκειτο να ξεσπάσει τρικυμία, όταν σταμάτησαν οι διαπραγματεύσεις στην ηλεκτρονική αγορά EnronOnline, μέσω της οποίας η αμερικανική εταιρεία αντλούσε ώς και το 90% των εσόδων της.

Μέχρι αργά χθες το βράδυ, οι ειδήσεις από την Εnroσυσσωρεύονταν, καθώς η διοίκηση της εταιρείας αναζητούσε τρόπους αποφυγής της πτώχευσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή