Standard and Ρoor’s:Στην τελευταία θέση της «G7» κατατάσσει την Ιαπωνία

Standard and Ρoor’s:Στην τελευταία θέση της «G7» κατατάσσει την Ιαπωνία

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

TOKIO. Νέο πλήγμα δέχθηκε χθες η ιαπωνική οικονομία και η κυβέρνηση της χώρας αφού, μετά τις Fitch και Moody’s, και η Standard and Poor’s υποβάθμισε το χρέος και τη δανειοληπτική της ικανότητα. Αφορμή για τη νέα υποβάθμιση αποτελεί η πολύ αργή πορεία των μεταρρυθμίσεων, καθώς στους επτά μήνες που έχει αναλάβει την εξουσία ο Γιουνιτσίρο Κοϊζούμι ελάχιστα πράγματα έχουν γίνει. Πλέον, η δανειοληπτική ικανότητα της Ιαπωνίας ισούται με αυτή της Ιταλίας, που είναι η χαμηλότερη μεταξύ των κρατών της Ομάδας των Επτά. H αξιολόγηση της S&P συμπίπτει με αυτή της Fitch, η οποία τη Δευτέρα υποβάθμισε το ιαπωνικό χρέος από AA+ σε ΑΑ.

Πρόκειται για τη δεύτερη υποβάθμιση του ιαπωνικού χρέους από τη S&P στο τρέχον έτος. H χθεσινή υποβάθμιση κατά μία βαθμίδα, πάντως, προκάλεσε ανακούφιση στη συναλλαγματική αγορά, αφού στην προειδοποίηση της Δευτέρας η S&P είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο για υποβάθμιση κατά δύο βαθμίδες. Ετσι, το γιεν ενισχύθηκε έναντι του δολαρίου στα 123,50, ενώ η απόδοση των 10ετών κρατικών ομολόγων υποχώρησε κατά 3,5 μονάδες βάσης, στο 1,360%.

Ομως, σύμφωνα με τον διευθυντή της S&P για την περιοχή της Ασίας – Ειρηνικού, Τακαχίρα Ογκάουα, μία ακόμα υποβάθμιση δεν μπορεί να αποκλειστεί. Μάλιστα, η στατιστική δεν λειτουργεί υπέρ της Ιαπωνίας αφού το 60% των χωρών ή των επιχειρήσεων που εμφανίζουν «αρνητική εικόνα», σύμφωνα με τη S&P, δέχονται μία ακόμα υποβάθμιση. Στη σχετική της ανακοίνωση η αμερικανική υπηρεσία τονίζει ότι η ιαπωνική οικονομία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, ενώ εκτιμά ότι οι τράπεζες της χώρας θα χρειαστούν ενίσχυση με κρατικά κεφάλαια που ισούνται με το 2-3% του ΑΕΠ, προκειμένου να παραμείνουν υγιείς. Μάλιστα, η S&P δεν αποκλείει το ενδεχόμενο υποβάθμισης δέκα κορυφαίων ιαπωνικών τραπεζών.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός χαρακτήρισε τις αλλεπάλληλες υποβαθμίσεις ως μία ακόμα ένδειξη για την ανάγκη επιτάχυνσης των μεταρρυθμίσεων, ενώ επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει να ικανοποιήσει τον στόχο για τη διατήρηση της αξίας των νέων ομολογιακών εκδόσεων του επόμενου έτους στα 30 τρισ. γιεν. «H βελτίωση της αξιολόγησης δεν πρόκειται να επιτευχθεί αν εκδίδουμε ομόλογα με τόσο μεγάλη ευκολία», κατέληξε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Μασατζούρο Σιοκάουα εξέφρασε την απογοήτευσή του για τη νέα υποβάθμιση, στην οποία όμως έδωσε μια άλλη διάσταση. «H S&P είναι μια ιδιωτική εταιρεία που λειτουργεί σε μια ιδιαιτέρως ανταγωνιστική αγορά. Ισως η απόφαση της Fitch να επηρέασε την απόφασή της».Ρόιτερς

Οσον αφορά στα αποτελέσματα του εννεαμήνου, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών παρουσιάζει αύξηση κατά 31% και διαμορφώθηκε σε 139,6 δισ., ενώ τα κέρδη προ φόρων βελτιώθηκαν κατά 23% και προσέγγισαν τα 18 δισ. δραχμές. Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των υπογεγραμμένων συμβάσεων ανέρχεται σήμερα σε 400 δισ. δραχμές. Για το σύνολο της χρήσης αναμένονται ενοποιημένα έσοδα περί τα 200 δισ. και κέρδη ύψους 20 δισ. δραχμών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή