Σε χαμηλό 19 εβδομάδων υποχώρησε το ευρώ

Σε χαμηλό 19 εβδομάδων υποχώρησε το ευρώ

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεικτή ήταν η εικόνα των διεθνών αγορών χθες, με ορισμένα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στο κόκκινο, ενώ άλλα να σημειώνουν κέρδη, όπως και η Γουόλ Στριτ πριν από το κλείσιμο αργά χθες. Οι Dow Jones και S&P 500 εμφάνιζαν άνοδο 0,21% και 0,33% αντιστοίχως. Οι επενδυτές τηρούσαν στάση αναμονής, προσπαθώντας να ζυγίσουν τις οικονομικές επιπτώσεις από τη μετάδοση του κορωνοϊού σε διεθνή κλίμακα, ενώ ταυτόχρονα ανέμεναν και άλλα εταιρικά αποτελέσματα. Το ευρώ αποδυναμώθηκε δραστικά 0,3% ως προς το δολάριο στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 19 εβδομάδων. Διαμορφώθηκε σε 1,0915 δολ. Και ο λόγος είναι πως τα τελευταία οικονομικά στοιχεία της Ευρωζώνης δείχνουν εξασθένηση, ενώ το σχέδιο διαδοχής της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ ναυάγησε, την ώρα, που οι προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας είναι θετικές. Το αργό Ν. Υόρκης εξασθένησε κάτω από τα 50 δολάρια το βαρέλι, επηρεάζοντας ανάλογα και τις τιμές των μετοχών του κλάδου της ενέργειας.  

Αξίζει να επισημανθεί πως, ενόσω αυξάνονται τα κρούσματα του κορωνοϊού εκτός συνόρων Κίνας, και πολλές εταιρείες αποσύρουν τη συμμετοχή τους από διεθνή συνέδρια, οι επενδυτές προβληματίζονται με το εάν ο ρυθμός μετάδοσης σταθεροποιείται. Εν τω μεταξύ, οι αρμόδιες αρχές στις αναδυόμενες οικονομίες επιτείνουν τα μέτρα στήριξης του χρηματοπιστωτικού τους συστήματος. «Η μετάδοση του ιού προξενεί ανησυχία, αλλά όσο περισσότερη έμφαση δίδεται διεθνώς σε αυτό το φαινόμενο, τόσο είναι και πιθανότερο να βρεθεί σύντομα λύση», παρατηρεί ο Τζον Στόλφους, υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Oppenheimer Asset Management. Τα τελευταία οικονομικά στοιχεία αποτυπώνουν την αντοχή και τη ρώμη της αγοράς εργασίας στις ΗΠΑ, καθώς και τη βιωσιμότητα της ανάπτυξης της οικονομίας τους. «Και στο κάτω κάτω της γραφής η αγορά εκεί ρίχνει το βάρος της, καθώς και στα καλά εταιρικά αποτελέσματα», συμπληρώνει ο Πίτερ Κένι, ιδρυτής της εταιρείας χρηματιστηριακών ερευνών Kenny’s Commentary. Στη Γηραιά Ηπειρο ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε με οριακή άνοδο 0,07%, ενώ με θετικό πρόσημο 0,12% και 0,05% έκλεισε και το Μιλάνο (FTSE MIB) και η Μαδρίτη (IBEX) αντιστοίχως. Μετά τις εθνικές ιρλανδικές εκλογές ο γενικός δείκτης στο Δουβλίνο υποχώρησε 1,2%, διότι η αγορά θεώρησε πως οι διαφορές μεταξύ των τριών βασικών κομμάτων δυσχεραίνουν τον σχηματισμό κυβέρνησης. Τέλος, στο Λονδίνo ο FTSE 100 έκλεισε με -0,27%, με -0,15% ο DAX στη Φρανκφούρτη και με -0,23% ο CAC 40 στο Παρίσι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή