Ανοδικά κινήθηκαν οι ευρωπαϊκές αγορές

Ανοδικά κινήθηκαν οι ευρωπαϊκές αγορές

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με κέρδη έκλεισαν χθες οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς επιβραδύνεται η εμφάνιση νέων κρουσμάτων του κορωνοϊού στην Κίνα, οι βιομηχανίες της χώρας αρχίζουν σταδιακά να επαναλειτουργούν και υποχωρεί η ανησυχία για τις επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία. «Αρκετοί τομείς της κινεζικής οικονομίας επαναλειτουργούν και ίσως η Κίνα δεν έχει κυριολεκτικά παραλύσει όπως εκτιμούσαμε πριν από μία εβδομάδα» σχολίασε ο Ντέιβιντ Μάντεν, αναλυτής της CMC Markets του Λονδίνου. Ο ίδιος επισημαίνει πως «ακόμη και με την εξάπλωση της επιδημίας, η οικονομία της Κίνας φαίνεται πως είναι σε καλύτερη κατάσταση από ό,τι νομίζαμε αρχικά».

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με άνοδο 0,9% έπειτα από πολλές συναπτές συνεδριάσεις μεγάλης αστάθειας. Ο δείκτης που ακολουθεί τις μετοχές των ταξιδιωτικών εταιρειών και του τουρισμού SXTP σημείωσε κέρδη περίπου 1,4% που ήταν και τα μεγαλύτερα ανάμεσα στους κλαδικούς δείκτες.

Είχε προηγηθεί τις περασμένες εβδομάδες μεγάλη πτώση του ίδιου δείκτη, καθώς η Κίνα είχε επιβάλει περιορισμούς στις μετακινήσεις και στα ταξίδια προκαλώντας μαζικές πωλήσεις μετοχών του κλάδου. Επίσης άνοδο 0,8% σημείωσε ο δείκτης SXPP που ακολουθεί τις μετοχές των βασικών πρώτων υλών, με τη νορβηγική εταιρεία υδρογονανθράκων Aker να κερδίζει 2,4%. Νωρίτερα είχε ανακοινώσει ότι το τέταρτο τρίμηνο του 2019 είχε μεγαλύτερη εισοδήματα από όσα είχε προβλέψει.

Ετσι ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου έκλεισε με άνοδο 0,71% και ο Xetra DAX της Φρανκφούρτης με κέρδη 0,99%. Υποχώρησαν, ωστόσο, οι μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών, με τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Daimler να υποχωρεί αισθητά, καθώς νωρίτερα είχε ανακοινώσει ότι μειώνει το μέρισμά της εξαιτίας πτώσης των εσόδων της στη διάρκεια του περασμένου έτους. Με κέρδη 0,65% έκλεισε, πάντως, ο δείκτης CAC 40 του Παρισιού και ο ΙΒΕΧ 35 της Μαδρίτης στο +0,68%.

Στο μεταξύ ανοδικά κινείτο μέχρι αργά το βράδυ και η Wall Street  με τους βασικούς δείκτες S&P 500 και Dow Jones να σημειώνουν αργά το βράδυ άνοδο 0,37% και 0,09% αντιστοίχως. Νωρίτερα φαινόταν πως ο S&P 500 θα σημείωνε χθες νέο ρεκόρ, αλλά η άνοδος μετριάστηκε όταν διέρρευσε πως η αμερικανική Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου θα διερευνήσει εξαγορές που έχουν κάνει αμερικανικοί τεχνολογικοί κολοσσοί στο παρελθόν. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή