Η Mastercard εισέρχεται πρώτη στην αχανή αγορά της Κίνας

Η Mastercard εισέρχεται πρώτη στην αχανή αγορά της Κίνας

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο κολοσσός έκδοσης πιστωτικών καρτών Mastercard θα κάνει αισθητή την παρουσία του στην τεράστια κινεζική αγορά, αφότου έλαβε τη σχετική έγκριση από την κεντρική τράπεζα της χώρας (Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας) για να διεκπεραιώνει εργασίες εκκαθάρισης συναλλαγών. Η απόφαση αυτή έρχεται ως απόρροια της πρώτης φάσης της διμερούς σινοαμερικανικής συμφωνίας που οι δύο εταίροι υπέγραψαν πρόσφατα και, μεταξύ άλλων, προβλέπει και το άνοιγμα της αχανούς αγοράς χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών στον διεθνή ανταγωνισμό. Ανάλογου ύφους ήταν και η ανακοίνωση της τράπεζας, η οποία ανέφερε ότι η έγκριση για τη Mastercard είναι ακόμα ένα παράδειγμα της απορρύθμισης του χρηματοπιστωτικού κλάδου και της εμβάθυνσης των αλλαγών σε αυτόν. Αρχές Ιανουαρίου, αντιστοίχως, είχε δεχθεί αίτημα από μονάδα της επίσης αμερικανικής εταιρείας έκδοσης πιστωτικών καρτών American Express, που αφορούσε εκκίνηση δραστηριοτήτων στην Κίνα. Η δε άλλη ανταγωνίστρια, Visa, είχε υποβάλει αίτηση στις αρχές του 2018, αλλά η απάντηση ακόμη εκκρεμεί.

Ανοιγμα

Για την ιστορία, αξίζει να σημειωθεί πως οι μεγάλοι διεθνείς παίκτες ασκούν πιέσεις στην Κίνα να ανοίξει την αγορά της σε πληρωμές σε τοπικό νόμισμα τα τελευταία δέκα χρόνια, επιδιώκοντας να αποκτήσουν άμεση πρόσβαση. Σύμφωνα με τις προβλέψεις τους, φέτος η Κίνα θα συνιστά και τη μεγαλύτερη αγορά πιστωτικών και χρεωστικών καρτών παγκοσμίως. Η κοινοπραξία που έχει συστήσει η Mastercard στη χώρα σε συνεργασία με τη NetsUnion Clearing έχει περιθώριο ενός έτους να προετοιμάσει τις δραστηριότητες εκκαθάρισης, οι οποίες και πάλι θα χρειασθούν έγκριση από τη Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας. Οπως προβλέπεται στην πρώτη φάση της διμερούς εμπορικής συμφωνίας, σε διάστημα ενός μηνός αφότου οι αμερικανικοί όμιλοι (π.χ. Mastercard, Visa, American Express κ.ά.) θα έχουν ενημερώσει τις αρχές ότι η προπαρασκευαστική εργασία τους έχει ολοκληρωθεί, εκείνες θα πρέπει να δεχθούν την αίτηση για αδειοδότηση. Η διοίκηση της Mastercard δεν παρέλειψε να κάνει λόγο για μια ενθαρρυντική απόφαση της Κίνας, η οποία είναι μία από τις σημαντικότερες αγορές του κόσμου.

Αρχής γενομένης από τον Ιούνιο του 2015, η Κίνα χαλάρωσε τους κανόνες που αφορούσαν την απόκτηση άδειας από τους ξένους παρόχους εργασιών εκκαθάρισης για να ιδρύσουν μονάδες ή να εξαγοράσουν ντόπιες εταιρείες – με αυτή τη μέθοδο δινόταν ένα τέλος στο μονοπωλιακό καθεστώς που έως τότε είχε εξασφαλίσει η κρατική China UnionPay.

Φέτος η Κίνα ανοίγει περαιτέρω την αγορά χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, ώστε οι ξένοι όμιλοι να μπορούν να ανοίξουν μια εταιρεία που τους ανήκει πλήρως και να διεκπεραιώνει μια σειρά ποικίλων υπηρεσιών, από ασφαλιστικές και πιστωτικών καρτών μέχρι διαχείριση περιουσιακών στοιχείων και επενδυτική τραπεζική. Βέβαια, δεν λείπουν και οι διαμαρτυρίες από ομίλους τύπου Mastercard και Visa, οι οποίοι επιμένουν ότι εισέρχονται στη γιγαντιαία αγορά της Κίνας με καθυστέρηση. Και αυτό σημαίνει ότι θα έχουν απέναντί τους εξίσου μεγάλους με αυτούς εγχώριους ομίλους, σε μια αγορά όπου τα τελευταία χρόνια οι πληρωμές μέσω έξυπνου κινητού τηλεφώνου έχουν γνωρίσει θεαματική ανάπτυξη.

Για του λόγου το αληθές, αρκεί να σκεφθεί κανείς ότι μέσα στο 2018 οι συναλλαγές αυτού του τύπου εκτινάχθηκαν στα 27 τρισεκατομμύρια δολάρια και πλέον στην Κίνα, αναδεικνύοντάς τη στην κορυφαία αγορά με το κριτήριο αυτό, σύμφωνα με την iResearch.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί πως στα τέλη Σεπτεμβρίου της περασμένης χρονιάς κυκλοφορούσαν στην Κίνα περί τα 8,2 δισεκατομμύρια κάρτες, εκ των οποίων η πλειονότητα (ποσοστό 90%) ήταν χρεωστικές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή