Απλήρωτοι μένουν εργαζόμενοι στην Κίνα εξαιτίας του κορωνοϊού

Απλήρωτοι μένουν εργαζόμενοι στην Κίνα εξαιτίας του κορωνοϊού

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν τον οικονομικό αντίκτυπο της επιδημίας του κορωνοϊού, όλο και περισσότερες επιχειρήσεις της Κίνας μειώνουν τους μισθούς του προσωπικού τους, καθυστερούν να τους καταβάλουν ή και διακόπτουν τις πληρωμές εντελώς. Ενημερώνουν μάλιστα τους υπαλλήλους τους ότι εξαιτίας της επιδημίας αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Την ίδια στιγμή εκδίδουν παράλληλα μεγάλο όγκο «ομολόγων κορωνοϊού» για να καλύψουν το κενό που έχει δημιουργήσει στα οικονομικά τους η επιδημία. Το ΔΝΤ επαναλαμβάνει, πάντως, την εκτίμησή του ότι το 2020 η παγκόσμια οικονομία θα ανακάμψει παρά τους κινδύνους που εγκυμονεί η επιδημία του κορωνοϊού.

Στην προσπάθειά τους να ανακόψουν την εξάπλωση της επιδημίας, οι κινεζικές αρχές έχουν δώσει εντολή στις μεγάλες επιχειρήσεις να αναστείλουν τη λειτουργία τους ενώ έχουν ενθαρρύνει τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους. Εμπορικά κέντρα και εστιατόρια παραμένουν, έτσι, άδεια, τα πάρκα, τα θέατρα και οι χώροι διασκέδασης έχουν κλείσει ενώ έχουν απαγορευτεί οι περιττές μετακινήσεις και τα ταξίδια. Το αποτέλεσμα είναι να διευκολύνεται η ανάσχεση της επιδημίας αλλά να πλήττονται οι επιχειρήσεις. Σε μια σχολή ρομποτικής στην πόλη Χανγκτζού, για παράδειγμα, τα μαθήματα έχουν διακοπεί πλήρως και οι υπάλληλοι θα χάσουν από 30% έως 50% των αποδοχών τους. Ενα μεγάλο θεματικό πάρκο στη Ζουχάι έχει κλείσει και η εταιρεία που το διαχειρίζεται κάλεσε τους υπαλλήλους να κάνουν χρήση της πληρωμένης άδειάς τους τώρα και να προετοιμαστούν για να αντιμετωπίσουν το ενδεχόμενο να τους επιβληθεί αναγκαστική άδεια άνευ αποδοχών.

«Μία εβδομάδα άδειας άνευ αποδοχών είναι πολύ επώδυνη», δηλώνει στο Bloomberg ο Τζέισον Λαμ, που εργάζεται ως σεφ σε ακριβό εστιατόριο του Χονγκ Κονγκ και βρίσκεται σε αναγκαστική άδεια άνευ αποδοχών. Οπως τονίζει, δεν έχει χρήματα για να καλύψει τα έξοδα του μήνα. Το πρόβλημα εκτείνεται σε όλη την Κίνα, με τις επιχειρήσεις να δηλώνουν στους υπαλλήλους τους ότι δεν έχουν χρήματα για να τους πληρώσουν ή ότι δεν οφείλουν να καταβάλλουν πλήρεις αποδοχές σε υπαλλήλους που βρίσκονται σε καραντίνα και δεν προσέρχονται στον χώρο εργασίας. Οπως τονίζει το Bloomberg, είναι πολύ νωρίς ακόμα για να εκτιμηθεί πόσοι άνθρωποι έχουν χάσει μέρος ή το σύνολο των αποδοχών τους εξαιτίας της επιδημίας. Προέκυψε, όμως, από έρευνα, που διεξήγαγε η κινεζική εταιρεία ανεύρεσης ταλέντων Zhaopin μεταξύ 9.500 εργαζομένων, ότι πάνω από το 1/3 γνωρίζει πως μπορεί να μειωθεί ή και να διακοπεί ο μισθός του.

«Ομόλογα κορωνοϊού»

Την ίδια στιγμή σε όλη την Κίνα οι επιχειρήσεις, από αεροπορικές εταιρείες μέχρι φαρμακοβιομηχανίες και βιομηχανίες παραγωγής υαλικών, εκδίδουν «ομόλογα κορωνοϊού» για να ενισχύσουν τα οικονομικά τους και να αντιμετωπίσουν την κατάσταση. Τις τελευταίες εβδομάδες πάνω από 25 κινεζικές επιχειρήσεις έχουν καταφύγει σε νέο δανεισμό. Σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή Huatai Securities, έχουν εκδώσει «ομόλογα κορωνοϊού» συνολικής αξίας 3,4 δισ. δολαρίων από τις αρχές Φεβρουαρίου. Παράλληλα, άλλες 20 εταιρείες έχουν ανακοινώσει ότι σκοπεύουν να αντλήσουν κεφάλαια μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Από την πλευρά τους οι ρυθμιστικές αρχές έχουν ενθαρρύνει τις πωλήσεις ομολόγων του κορωνοϊού διευκολύνοντας τις σχετικές γραφειοκρατικές διαδικασίες και περιορίζοντας το αναγκαίο χρονικό διάστημα σε μερικές ημέρες, ενώ έως τώρα διαρκούσε εβδομάδες. Προκειμένου, πάντως, να είναι επιλέξιμες για το πρόγραμμα αυτών των απλοποιημένων διαδικασιών, οι εταιρείες οφείλουν να δεσμευτούν ότι θα δαπανήσουν για την αντιμετώπιση της επιδημίας τουλάχιστον το 10% των χρημάτων που θα αντλήσουν με αυτόν τον τρόπο. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή