ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διόρθωση στην Ευρώπη μετά τα ρεκόρ της Τετάρτης

diorthosi-stin-eyropi-meta-ta-rekor-tis-tetartis-2364710

Γενική υποχώρηση σημείωσαν χθες τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά τα νέα επίπεδα ρεκόρ που κατέγραψαν την Τετάρτη. Αιτία ήταν μια σειρά από απογοητευτικά αποτελέσματα επιχειρήσεων, αλλά προπαντός η νέα ανησυχία που προκάλεσαν τα πορίσματα επιστημονικών ερευνών καθώς φέρουν την επιδημία του κορωνοϊού να μεταδίδεται όπως η απλή γρίπη, δηλαδή πιο εύκολα από όσο είχε αρχικά εκτιμηθεί. Ετσι ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 υποχώρησε κατά 0,9%.

Μοναδικός κλάδος στην Ευρώπη που σημείωσε κέρδη ήταν αυτός των αυτοκινητοβιομηχανιών, με τη Renault να σημειώνει άνοδο 3% και την Daimler άνοδο 2,3%. Ανάμεσα στους κλάδους με μεγάλη υποχώρηση ήταν αυτός των ασφαλιστικών, που σημείωσε σημαντικές απώλειες όταν η ελβετική αντασφαλιστική Swiss Re ανακοίνωσε κέρδη κατώτερα των προσδοκιών. Οι μετοχές της σημείωσαν πτώση 8,1%, στα χαμηλά πέντε εβδομάδων. Παράλληλα, η ασφαλιστική ΑΧΑ υποχώρησε 3,5% καθώς υποβάθμισε τις προβλέψεις της για κέρδη το τρέχον έτος.

Στο μεταξύ, την ισπανική αγορά επηρέασε σημαντικά η υποχώρηση της ισπανικής Telefonica καθώς ανακοίνωσε πως έκτακτες δαπάνες στις μονάδες στο Μεξικό και στην Αργεντινή μείωσαν τα ετήσια κέρδη της, οπότε ο δείκτης ΙΒΕΧ 35 του χρηματιστηρίου της Μαδρίτης έκλεισε με απώλειες 1,51%. Το χρηματιστήριο του Παρισιού δεν πήρε ώθηση μολονότι σημείωσε μεγάλη άνοδο η γαλλική εταιρεία Schneider Electric, που είχε ανακοινώσει κέρδη πάνω από τις προσδοκίες.

Ο δείκτης CAC 40 έκλεισε με υποχώρηση 0,8% εξαιτίας της πτώσης των εταιρειών ειδών πολυτελείας που έχουν μεγάλη έκθεση στην Κίνα. Οι μετοχές των ειδών πολυτελείας LVMH, Kering και Pernod Ricard κατέγραψαν πτώση από 2,2% έως 3,5%. Παράλληλα, η βρετανική εταιρεία τεχνολογίας Smith & Nephew έκανε άλμα 7,3% καθώς οι ετήσιες πωλήσεις της ξεπέρασαν κάθε προσδοκία και προέβλεψε ένα ακόμη έτος αύξηση των εσόδων της. Ωστόσο ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου έκλεισε με υποχώρηση 1,27%.

Με απώλειες 0, 91% έκλεισε ο δείκτης Xetra DAX της Φρανκφούρτης, ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσε η αγορά του Μιλάνου με τον δείκτη FTSE MIB να κλείνει με πτώση 1,56%. Πτωτικά κινείτο, άλλωστε, μέχρι αργά το βράδυ και η Wall Street, με τους δείκτες S&P και Dow Jones να καταγράφουν απώλειες 0,54% λίγο πριν από το κλείσιμο της συνεδρίασης.