Διόρθωση στην Ευρώπη μετά τα ρεκόρ της Τετάρτης

Διόρθωση στην Ευρώπη μετά τα ρεκόρ της Τετάρτης

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γενική υποχώρηση σημείωσαν χθες τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά τα νέα επίπεδα ρεκόρ που κατέγραψαν την Τετάρτη. Αιτία ήταν μια σειρά από απογοητευτικά αποτελέσματα επιχειρήσεων, αλλά προπαντός η νέα ανησυχία που προκάλεσαν τα πορίσματα επιστημονικών ερευνών καθώς φέρουν την επιδημία του κορωνοϊού να μεταδίδεται όπως η απλή γρίπη, δηλαδή πιο εύκολα από όσο είχε αρχικά εκτιμηθεί. Ετσι ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 υποχώρησε κατά 0,9%.

Μοναδικός κλάδος στην Ευρώπη που σημείωσε κέρδη ήταν αυτός των αυτοκινητοβιομηχανιών, με τη Renault να σημειώνει άνοδο 3% και την Daimler άνοδο 2,3%. Ανάμεσα στους κλάδους με μεγάλη υποχώρηση ήταν αυτός των ασφαλιστικών, που σημείωσε σημαντικές απώλειες όταν η ελβετική αντασφαλιστική Swiss Re ανακοίνωσε κέρδη κατώτερα των προσδοκιών. Οι μετοχές της σημείωσαν πτώση 8,1%, στα χαμηλά πέντε εβδομάδων. Παράλληλα, η ασφαλιστική ΑΧΑ υποχώρησε 3,5% καθώς υποβάθμισε τις προβλέψεις της για κέρδη το τρέχον έτος.

Στο μεταξύ, την ισπανική αγορά επηρέασε σημαντικά η υποχώρηση της ισπανικής Telefonica καθώς ανακοίνωσε πως έκτακτες δαπάνες στις μονάδες στο Μεξικό και στην Αργεντινή μείωσαν τα ετήσια κέρδη της, οπότε ο δείκτης ΙΒΕΧ 35 του χρηματιστηρίου της Μαδρίτης έκλεισε με απώλειες 1,51%. Το χρηματιστήριο του Παρισιού δεν πήρε ώθηση μολονότι σημείωσε μεγάλη άνοδο η γαλλική εταιρεία Schneider Electric, που είχε ανακοινώσει κέρδη πάνω από τις προσδοκίες.

Ο δείκτης CAC 40 έκλεισε με υποχώρηση 0,8% εξαιτίας της πτώσης των εταιρειών ειδών πολυτελείας που έχουν μεγάλη έκθεση στην Κίνα. Οι μετοχές των ειδών πολυτελείας LVMH, Kering και Pernod Ricard κατέγραψαν πτώση από 2,2% έως 3,5%. Παράλληλα, η βρετανική εταιρεία τεχνολογίας Smith & Nephew έκανε άλμα 7,3% καθώς οι ετήσιες πωλήσεις της ξεπέρασαν κάθε προσδοκία και προέβλεψε ένα ακόμη έτος αύξηση των εσόδων της. Ωστόσο ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου έκλεισε με υποχώρηση 1,27%.

Με απώλειες 0, 91% έκλεισε ο δείκτης Xetra DAX της Φρανκφούρτης, ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσε η αγορά του Μιλάνου με τον δείκτη FTSE MIB να κλείνει με πτώση 1,56%. Πτωτικά κινείτο, άλλωστε, μέχρι αργά το βράδυ και η Wall Street, με τους δείκτες S&P και Dow Jones να καταγράφουν απώλειες 0,54% λίγο πριν από το κλείσιμο της συνεδρίασης. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή