Ανθεκτικός ο τομέας υπηρεσιών της Ευρωζώνης

Ανθεκτικός ο τομέας υπηρεσιών της Ευρωζώνης

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εν μέσω της γενικότερης αβεβαιότητας που έχει καλλιεργήσει η επιδημία του κορωνοϊού σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία, προκάλεσαν έκπληξη τα ικανοποιητικά στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα και αφορούν την Ευρωζώνη. Η οικονομική δραστηριότητα επιταχύνθηκε τον Φεβρουάριο, σημειώνοντας τον ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης των τελευταίων έξι μηνών. Καθοριστικός παράγων, ο τομέας των υπηρεσιών της Ευρωζώνης, που αποδεικνύεται εξαιρετικά ανθεκτικός μολονότι τα εργοστάσιά της προσπαθούν να αντιμετωπίσουν όσα προβλήματα έχουν προκύψει ως αναπόφευκτο συνεπακόλουθο της νέας επιδημίας.

Η εικόνα προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η εταιρεία IHS Markit και επιβεβαιώνουν την αντοχή της Ευρωζώνης στο νέο πλήγμα. Συνάδουν, άλλωστε, με τις εκτιμήσεις που εξέφρασε μία ημέρα νωρίτερα ο Λουίς ντε Γκίντος, στέλεχος της ΕΚΤ, τονίζοντας ότι η καλή κατάσταση της αγοράς εργασίας και τα χαμηλά επιτόκια στηρίζουν την ανάπτυξη της Ευρωζώνης. Αναφερόμενος στην αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη, ο Κρις Γουίλιαμσον, οικονομολόγος της Markit, τόνισε πως «οφείλεται κυρίως στην αντοχή του τομέα των υπηρεσιών». Ο ίδιος προσέθεσε, πάντως, πως παράλληλα η μεταποίηση δείχνει σαφή μηνύματα εξόδου από την ύφεση που έπληξε τους παραγωγούς εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο.

Η εικόνα φαίνεται να είναι ίδια και στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, τη Γερμανία, που εμφανίζει αιφνιδιαστική ανάπτυξη στον τομέα της μεταποίησης, με την είδηση να δίνει ώθηση στο ευρώ. Οπως τονίζει, όμως, η ίδια η Markit που έδωσε τα σχετικά στοιχεία στη δημοσιότητα, η βελτίωση είναι φαινομενική σε ό,τι αφορά τη γερμανική οικονομία. Το πρόβλημα είναι ότι τα στατιστικά στοιχεία κατά κάποιον τρόπο στρεβλώνουν την πραγματικότητα, συγκαλύπτοντας την πτώση των εξαγωγών και την επιδείνωση της εμπιστοσύνης. Οι γερμανικές βιομηχανίες προβλέπουν μείωση της παραγωγής τους επόμενους 12 μήνες, οι επιχειρήσεις του μεταποιητικού τομέα εξακολουθούν να μειώνουν το προσωπικό τους και την ίδια στιγμή επιβραδύνονται οι προσλήψεις στον τομέα των υπηρεσιών.

Συνολικά, πάντως, η εικόνα της γερμανικής οικονομίας παραμένει αμετάβλητη σε σχέση με αυτήν του Ιανουαρίου, με την εγχώρια ζήτηση σε ικανοποιητικά επίπεδα. Ο τομέας των υπηρεσιών επιβραδύνθηκε, όμως, εν μέρει εξαιτίας της κάμψης στον τουρισμό. Η έκθεση της Markit σκιαγραφεί την αβεβαιότητα που περιβάλλει την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη και την πιθανότητα να παραταθεί περαιτέρω η επιβράδυνση. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή