Ευάλωτη παραμένει η οικονομία της Γερμανίας

Ευάλωτη παραμένει η οικονομία της Γερμανίας

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα τέλη του περασμένου έτους, οι γερμανικές επιχειρήσεις μείωσαν τις επενδύσεις τους για τρίτο συναπτό τρίμηνο. Το αποτέλεσμα ήταν ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης ήταν ευάλωτη ακόμη και προτού εκδηλωθεί η επιδημία του κορωνοϊού και εξελιχθεί σε απειλή για την παγκόσμια οικονομία.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία του γερμανικού οικονομικού Ινστιτούτου Ifo, η γερμανική οικονομία μπήκε στο 2020 χωρίς να είναι επαρκώς θωρακισμένη για ένα πλήγμα όπως η επιδημία του κορωνοϊού.

Τώρα, όμως, η επιδημία προκαλεί ρήγματα στην τροφοδοτική αλυσίδα και επιδεινώνει τον αντίκτυπο που είχε στη γερμανική οικονομία ο εμπορικός πόλεμος. 

Ειδικότερα, το τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους η επιχειρηματική εμπιστοσύνη υποχώρησε στη Γερμανία, καθώς οι δαπάνες σε μηχανολογικό εξοπλισμό σημείωσαν τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων τριάμισι ετών. Οι εξαγωγές μειώθηκαν, η κατανάλωση των νοικοκυριών παρέμεινε στάσιμη και τα αποθέματα των επιχειρήσεων αυξήθηκαν.

Το αποτέλεσμα ήταν η στασιμότητα στην οικονομία και το τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους, που ήταν κατώτερο των προσδοκιών. Εν ολίγοις, ένα κακό τρίμηνο που έκλεισε τη χειρότερη χρονιά της γερμανικής οικονομίας μετά το 2013.

Η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα της Γερμανίας, Bundesbank, έχει προειδοποιήσει τις εξαγωγικές επιχειρήσεις της χώρας ότι θα δεχθούν πλήγμα από τη μετάδοση του κορωνοϊού. Εχει, άλλωστε, τονίσει πως τίποτε δεν δείχνει να επίκειται επιτάχυνση της οικονομίας μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2020.

Σύμφωνα, όμως, με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το γερμανικό οικονομικό ινστιτούτο Ifo, τον Φεβρουάριο η επιχειρηματική εμπιστοσύνη παρουσίασε αιφνίδια ανάκαμψη.

Οικονομικοί  αναλυτές αποδίδουν τη θετική εξέλιξη στην εκτίμηση των επιχειρήσεων ότι θα είναι περιορισμένος ο αντίκτυπος της επιδημίας στη γερμανική οικονομία. Σύμφωνα, άλλωστε, με τον Κλέμενς Φούεστ, πρόεδρο του Ινστιτούτου Ifo, αυτό το τρίμηνο η γερμανική οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 0,2%.

Από την πλευρά της ΕΚΤ, πάντως, ο κορυφαίος οικονομολόγος της, Φιλίπ Λέιν, προβλέπει ύφεση στην Ευρωζώνη και ανάκαμψη όταν θα έχει αναχαιτισθεί η μετάδοση της επιδημίας.

Οπως, πάντως, επισημαίνουν οικονομικοί αναλυτές, η έρευνα του Ifo δεν αποτυπώνει συνολικά τον αντίκτυπο όσων συμβαίνουν τελευταία στην Ευρώπη.

Προπαντός δεν αποτυπώνει την κλιμάκωση της επιδημίας και της ανησυχίας που αυτή προκαλεί, μιας ανησυχίας που αποτυπώθηκε τις τελευταίες ημέρες στην κατάρρευση των χρηματιστηρίων σε Ευρώπη και Αμερική. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή