Οι ευρωπαϊκές τράπεζες ψάχνουν τη νέα γενιά διευθυντικών στελεχών

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες ψάχνουν τη νέα γενιά διευθυντικών στελεχών

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν αποδυθεί σε ένα κυνήγι ταλέντων καθώς ετοιμάζονται για μια συντονισμένη αλλαγή σκυτάλης στα διευθυντικά τους επιτελεία, την πλέον εκτεταμένη μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση. Εχοντας, όμως, αντιμετωπίσει μια μακρά περίοδο ιστορικά χαμηλών επιτοκίων, αναζητούν τώρα διευθυντικά στελέχη με δεξιότητες διαφορετικές από εκείνες της προηγούμενης φρουράς, της γενιάς όσων αντιμετώπισαν τη χρηματοπιστωτική κρίση. Ζητούμενο είναι μια νέα γενιά στελεχών τα οποία θα ξέρουν να μειώνουν το κόστος και θα μπορέσουν να ενσωματώνουν επιτυχώς τον αυτοματισμό και τις νέες τεχνολογίες προκειμένου να εξοικονομήσουν περισσότερα χρήματα.

Οπως αναφέρει σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times, μέσα στους τελευταίους τρεις μήνες οι δύο στις τρεις από τις 15 μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες είτε έχουν ήδη αλλάξει διευθύνοντα σύμβουλο είτε ετοιμάζονται να το κάνουν και έχουν εγκαινιάσει τη διαδικασία της αναζήτησης στελεχών για τη διάδοχη κατάσταση. Την αλλαγή φρουράς εγκαινίασε η Royal Bank of Scotland τον Νοέμβριο, οπότε αντικατέστησε την Αλισον Ρόουζ, την πρώτη γυναίκα που είχε αναλάβει διευθύνουσα σύμβουλος σε μεγάλη τράπεζα. Στις αρχές Φεβρουαρίου, άλλωστε, η ελβετική Credit Suisse αντικατέστησε τον Τιντζάν Τίαμ που απεπέμφθη επειδή θεωρήθηκε εμπλεκόμενος σε υπόθεση παρακολούθησης υπαλλήλου. Λίγο αργότερα η UBS διόρισε επικεφαλής της τον Ραλφ Χάμερς, έως τότε διευθύνοντα σύμβουλο της ING και η ολλανδική τράπεζα άρχισε να αναζητεί διάδοχο.

Μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα, ο Ρόνιτ Γκοζ, αναλυτής στον όμιλο Citi, αναφέρεται στα απερχόμενα στελέχη, «τη γενιά του 2015» όπως την αποκαλεί, και υπογραμμίζει πως «ανέλαβαν ως οι ήρωες που θα έσωζαν τις τράπεζες». Ο λόγος, για τον Μπιλ Γουίντερς της Standard Chartered, τον Τιντζάν Τίαμ, πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της Credit Suisse, τον Τζες Στάλεϊ της Barclays και τον Τζον Κράιαν, πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της Deutsche Bank. Οπως τονίζει ο ίδιος, «ήταν αυτοί που ήρθαν για να σώσουν τις εταιρείες αυτές και ήταν πραγματικά μια δύσκολη εποχή».

Το πρόβλημα για όσες τράπεζες αναζητούν καινούργιο επικεφαλής είναι η περιορισμένη δεξαμενή των υποψηφίων που πληρούν τα απαιτούμενα προσόντα. Και βέβαια οι ευρωπαϊκές τράπεζες δυσκολεύονται να απευθυνθούν σε στελέχη από τις ΗΠΑ καθώς οι αμοιβές στις αμερικανικές τράπεζες είναι πολύ υψηλότερες. Σύμφωνα, άλλωστε, με τη βρετανική εφημερίδα, αρκετά στελέχη των ευρωπαϊκών τραπεζών δηλώνουν πως αναζητούν διευθύνοντες συμβούλους χαμηλότερων τόνων καθώς έχει προηγηθεί σειρά σκανδάλων που εξέθεσαν τις τράπεζες χωρίς να αποτελούν παρενέργεια κάποιας στρατηγικής επιλογής. Ενδεικτική είναι η περίπτωση της ισπανικής τράπεζας Santander που ακύρωσε το σχέδιό της να προσλάβει τον Αντρέα Ορσέλ, πρώην στέλεχος της UBS, εξαιτίας διαφωνιών για το ύψος των αποδοχών του.

Η βρετανική πολυεθνική HSBC αναζητεί υποψηφίους από το περασμένο Σαββατοκύριακο, οπότε ο διευθύνων σύμβουλος της UniCredit, Ζαν-Πιερ Μουστιέ, έθεσε τον εαυτό του εκτός ανταγωνισμού για τη θέση. Η Barclays έχει δώσει το εναρκτήριο λάκτισμα για τον αγώνα διαδοχής του κ. Στάλεϊ, που ετοιμάζεται να συνταξιοδοτηθεί το επόμενο έτος. Και η Lloyds ετοιμάζεται να προσλάβει νέο πρόεδρο.

Ο νέος πρόεδρος αναμένεται να εγκαινιάσει τη διαδικασία αναζήτησης διαδόχου του Αντόνιο Χόρτα Οσόριο, που είναι διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας από το 2011. Σε ό,τι αφορά τον Γουίντερς της Standard Chartered, δέχθηκε επιθέσεις από τους επενδυτές σχετικές με το πακέτο των αμοιβών του. Δύο στελέχη της τράπεζας προβλέπουν, έτσι, πως θα εγκαταλείψει τη θέση του αργά ή γρήγορα, αλλά η τράπεζα το διαψεύδει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή