Νέες ισχυρές απώλειες στα διεθνή χρηματιστήρια

Νέες ισχυρές απώλειες στα διεθνή χρηματιστήρια

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισχυρές απώλειες άνω του 3% καταγράφηκαν και χθες πριν από το κλείσιμο σχεδόν σε όλα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ καθοδικά κινείτο και η αμερικανική αγορά λόγω ανησυχιών ότι αυξάνονται τα κρούσματα κορωνοϊού εκτός Κίνας και ενδεχομένως να εξελιχθούν σε πανδημία επικίνδυνη για την παγκόσμια οικονομία. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ολοκλήρωσε τη χθεσινή συνεδρίαση με πτώση της τάξεως του 3,76%, ενώ νωρίτερα είχε και μεγαλύτερη, κατά 4%. Το αμερικανικό νόμισμα έδειξε να αποδυναμώνεται σημαντικά, ενώ οι αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων υποχωρούσαν σε νέα επίπεδα ρεκόρ. Οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) θα προχωρήσει σε μείωση επιτοκίων, ούτως ώστε να αντισταθμίσει τον αντίκτυπο από την εξάπλωση της ασθένειας. Αντιστοίχως το ευρώ ενισχύθηκε ως προς το δολάριο, αγγίζοντας τα υψηλότερά του επίπεδα σε διάστημα δύο εβδομάδων και πλέον, στο 1,0978 δολάριο. Αναλυτές και χρηματιστές εκτιμούν ότι έως τον Απρίλιο η Fed θα κάνει μια μείωση στο βασικό επιτόκιο δολαρίου κατά 25 μονάδες βάσης, ενώ προβλέπουν και άλλες τρεις έως τον Μάρτιο του 2021. Αντιστοίχως, στην περίπτωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι επενδυτές και οι αναλυτές θεωρούν πως είναι περισσότερο από 80% πιθανό να περικόψει τα επιτόκια 10 μονάδες βάσης τον Ιούλιο.

Στην αγορά πετρελαίου παρατηρήθηκε πτώση στις τιμές του κατά σχεδόν 3%, συνεχίζοντας την καθοδική πορεία τους πέμπτη ημέρα στη σειρά και φθάνοντας έως και τα χαμηλότερα επίπεδά τους από πέρυσι τον Ιανουάριο. Ο λόγος που έκανε τον «μαύρο χρυσό» να υποχωρήσει, ήταν ο φόβος για τον αντίκτυπο της επιδημίας στην ανάπτυξη της διεθνούς οικονομίας. Η τιμή του πετρελαίου τύπου Brent στο Λονδίνο εξασθένησε 2,9% στα 51,88 δολάρια το βαρέλι. Στην αμερικανική αγορά το αργό Νέας Υόρκης είχε επίσης μια αποδυνάμωση της τάξεως του 2,9% στα 47,32 δολάρια το βαρέλι. Πρώτη φορά από το ξέσπασμα του κορωνοϊού στην Κίνα, τα εκτός χώρας κρούσματα ήταν περισσότερα από τα νέα εντός. Τέλος, πριν από το κλείσιμο της αμερικανικής αγοράς οι Dow Jones και S&P 500 υποχωρούσαν κατά 2,03% και 1,95%, ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο έκλεισε με -3,50%, με -3,19% ο DAX στη Φρανκφούρτη, με -3,32% ο CAC 40 στο Παρίσι, με -2,66% ο FTSE MIB στο Μιλάνο και με -3, 55% στη Μαδρίτη ο IBEX.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή