Σημαντικές αλλά προσωρινές οι συνέπειες του κορωνοϊού

Σημαντικές αλλά προσωρινές οι συνέπειες του κορωνοϊού

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H απότομη αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού σε πολλές περιοχές της Ασίας, εκτός Κίνας, καθώς και στη βόρεια Ιταλία, είναι ανησυχητική. Αυξάνει την ανησυχία ότι οι Αρχές της Ιταλίας αλλά και πιθανώς εκείνες άλλων χωρών θα χρειαστεί να λάβουν δραστικά μέτρα, όπως περιορισμούς στα ταξίδια ώστε να μη διαδοθεί ο ιός.

Οι ειδήσεις που δείχνουν πως ολόκληρες πόλεις της Κίνας βρίσκονται σε καραντίνα ή πως αρκετά ράφια των σούπερ μάρκετ είναι άδεια εντείνουν τους φόβους. Η μαζική πώληση επισφαλών περιουσιακών στοιχείων αυτή την εβδομάδα αντανακλά την αβεβαιότητα σχετικά με την πορεία της πανδημίας αλλά και τις οικονομικές επιπτώσεις που αυτή θα έχει.

Ωστόσο, οι κίνδυνοι μιας σοβαρής διαταραχής της οικονομικής δραστηριότητας έχουν αυξηθεί ενώ το βασικό μας σενάριο δείχνει πως η επίδραση, αν και σημαντική, θα είναι κυρίως προσωρινή. Υστερα από μερικούς δύσκολους μήνες, η ευρωπαϊκή οικονομία είναι πιθανόν να επανέλθει σταδιακά στους ρυθμούς ανάπτυξής της. Οι πανδημίες προκαλούν σοκ τόσο στην παγκόσμια ζήτηση όσο και στην εφοδιαστική αλυσίδα. Οι περιοχές στις οποίες έχει εξαπλωθεί ο ιός πλήττονται από χαμηλή κατανάλωση καθώς και από αναταραχές σε επίπεδο παραγωγής. Αλλού, οι επιπτώσεις είναι πιο ευδιάκριτες στην εφοδιαστική αλυσίδα για τους παραγωγούς αλλά και για τις εταιρείες παροχής υπηρεσιών παγκοσμίως, ενώ το πλήγμα επεκτείνεται και σε επίπεδο εμπιστοσύνης. Aπό τη στιγμή που το ξέσπασμα του ιού έχει περιοριστεί στην Κίνα και σε γειτονικές χώρες, με την Ιταλία σύντομα να συγκρατεί την εξάπλωσή του, η Ευρώπη πιθανώς να έχει αποφύγει τα χειρότερα.

Το μεγαλύτερο πλήγμα θα υποστούν οι ευρωπαϊκές εταιρείες οι οποίες είτε διαθέτουν εφοδιαστικές αλυσίδες που εξαπλώνονται στην Aνατολική Ασία είτε πωλούν προϊόντα και υπηρεσίες προς τα εκεί. Ωστόσο, θα παραμείνει ήπιας μορφής ο αντίκτυπος στην οικονομία στη διάρκεια του 2020, δηλαδή θα πληγεί αρχικά η οικονομία και στη συνέχεια θα ανακάμψει όταν αποκατασταθεί η εφοδιαστική αλυσίδα. Παρότι τα πρόσφατα στοιχεία θα πρέπει να διερευνηθούν με προσοχή, η συνεχής βελτίωση των βασικών οικονομικών στοιχείων που αφορούν την Ευρώπη για τον Φεβρουάριο, παρά τις εντεινόμενες αναταραχές λόγω του ιού στην Κίνα, καταδεικνύουν μια θετική δυναμική στον τομέα της μεταποίησης. Ωστόσο ένα μεγαλύτερο ξέσπασμα της επιδημίας στην Ευρώπη, σε σημείο που θα υποχρεώσει τις Αρχές να λάβουν περισσότερα μέτρα, όπως το κλείσιμο εργοστασίων ή γραφείων, θα έχει μεγαλύτερη άμεση επίπτωση στην εγχώρια ζήτηση και στην αλυσίδα εφοδιασμού. Και ενώ αυτό το ενδεχόμενο παραμένει για την ώρα μικρό, θα πρέπει να αξιολογήσουμε τις πιθανές επιπτώσεις μετά την πρόσφατη εμφάνιση κρουσμάτων στην Ιταλία.

* Οι κ. Holger Schmieding και Kallum Pickering είναι επικεφαλής οικονομολόγοι της Berenberg Bank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή