Πιστώσεις εκτάκτου ανάγκης σχεδιάζουν ΔΝΤ και Παγκόσμια Τράπεζα

Πιστώσεις εκτάκτου ανάγκης σχεδιάζουν ΔΝΤ και Παγκόσμια Τράπεζα

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθώς η επιδημία του κορωνοϊού έχει καταφέρει ήδη καίριο πλήγμα στην παγκόσμια οικονομία προκαλώντας συρρίκνωση του ζωτικού τομέα της μεταποίησης, το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα δηλώνουν την προθυμία τους να στηρίξουν όσες οικονομίες πλήττονται και ιδιαίτερα τις φτωχότερες και ασθενέστερες των οποίων οι πληθυσμοί είναι πιο ευάλωτοι. Σε κοινή ανακοίνωσή τους τονίζουν πως είναι σε επαφή και συνεργάζονται με διεθνείς οργανισμούς και εθνικές αρχές και μπορούν άμεσα να προσφέρουν πιστώσεις εκτάκτου ανάγκης αλλά και συμβουλευτικές υπηρεσίες και τεχνική βοήθεια. Απηχώντας την έκκληση του ΟΟΣΑ, συνιστούν διεθνή συνεργασία για να αντιμετωπισθούν τόσο οι κίνδυνοι για την παγκόσμια υγεία όσο και οι συνέπειες στην παγκόσμια οικονομία.

Την ίδια στιγμή οι τράπεζες και τα χρηματιστήρια της Ευρώπης ετοιμάζουν πυρετωδώς καινούργια γραφεία έξω από το κέντρο των πόλεων στις οποίες βρίσκονται και  απομονώνουν σε αυτά ομάδες εργαζομένων τους, προκειμένου να διασφαλίσουν ότι θα μπορούν να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους αν η επιδημία εξαπλωθεί στα μεγάλα χρηματοπιστωτικά κέντρα. Ακολουθούν εν ολίγοις το παράδειγμα των εταιρειών του χρηματοπιστωτικού τομέα σε Σαγκάη, Χονγκ Κονγκ και Νέα Υόρκη που ετοιμάζονται για το ενδεχόμενο να εμποδίσει η επιδημία τη μετακίνηση του προσωπικού από και προς το Λονδίνο και άλλες μεγάλες πόλεις. Οπως σχολιάζουν αναλυτές του Reuters, η δυνατότητα να συνεχίσουν τη λειτουργία τους ενώ επεκτείνεται η επιδημία, είναι μια πραγματική πρόκληση καθώς το ρυθμιστικό πλαίσιο του κλάδου απαγορεύει την υλοποίηση όλων των συναλλαγών μόνον με τηλεργασία. Η βρετανική Αρχή Δεοντολογίας του Χρηματοπιστωτικού Κλάδου (FCA) ανακοίνωσε, άλλωστε, πως βρίσκεται σε στενή επαφή με τις εταιρείες του χρηματοπιστωτικού κλάδου και παρακολουθεί τα σχετικά σχέδιά τους. Οπως τόνισε χθες η FCA, «περιμένουμε πως όλες οι επιχειρήσεις θα εκπονήσουν σχέδια εκτάκτου ανάγκης για να αντιμετωπίσουν μείζονα συμβάντα ώστε να μπορούν να λειτουργούν αποτελεσματικά».

Στο μεταξύ, ο μεταποιητικός κλάδος παγκοσμίως εμφανίζει τη μεγαλύτερη συρρίκνωση των τελευταίων δέκα και πλέον ετών, καθώς η επιδημία του κορωνοϊού έχει προκαλέσει ρήγματα στην εφοδιαστική αλυσίδα της Κίνας και έχει κάμψει την παγκόσμια ζήτηση. Το πλήγμα αντανακλά ο δείκτης υπεύθυνων προμηθειών του παγκόσμιου μεταποιητικού τομέα (ΡΜΙ) που υποχώρησε τον Φεβρουάριο στις 47,2 μονάδες, καταγράφοντας το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2009. Τη μεγαλύτερη πτώση παρουσιάζει ο τομέας της μεταποίησης στην Κίνα, όπως προδίδει ο σχετικός δείκτης που υποχώρησε τον Φεβρουάριο στο ιστορικό ρεκόρ των 35,7 μονάδων. Την περασμένη εβδομάδα η οικονομική δραστηριότητα στην Κίνα επέστρεψε σε ένα ποσοστό 60% έως 70% που σημαίνει πως η κατάσταση βελτιώνεται καθώς πριν από δύο εβδομάδες το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 50%.

Σχολιάζοντας τα στοιχεία, ο Τσανγκ Σου, οικονομολόγος του Bloomberg με ειδίκευση στις ασιατικές οικονομίες, τόνισε πως «οι συνεχιζόμενες διακοπές στην εφοδιαστική αλυσίδα και η αποδυνάμωση της κινεζικής οικονομίας αναμένεται να πιέσουν πτωτικά και τις υπόλοιπες οικονομίες της Ασίας». Την ίδια στιγμή, αναλυτές της Wall Street αναθεωρούν επί τα χείρω τις προβλέψεις τους για τα κέρδη των αμερικανικών επιχειρήσεων, εκτιμώντας ότι ο αντίκτυπος της επιδημίας θα γίνει αργότερα πολύ πιο αισθητός μετά το πρώτο τρίμηνο του έτους. Αναλυτές της Goldman Sachs προβλέπουν μηδενική αύξηση κερδών για τις επιχειρήσεις του δείκτη S&P 500.

Παράλληλα, ο Πίτερ Τουζ, πρόεδρος του Συμβουλίου Επενδύσεων της  Βιρτζίνια, τονίζει πως «δεν περνάει πλέον ούτε μια ημέρα χωρίς να υπάρξουν καμιά δεκαπενταριά επιχειρήσεις που να αναφέρουν τις αρνητικές επιπτώσεις της επιδημίας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή