Υπέρ της διάσπασης τεχνολογικών εταιρειών οι Αμερικανοί πολίτες

Υπέρ της διάσπασης τεχνολογικών εταιρειών οι Αμερικανοί πολίτες

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές στην Ευρώπη, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, συσπειρώνονται προκειμένου να περιορίσουν τη δύναμη των αμερικανικών τεχνολογικών κολοσσών. Η κοινή γνώμη και ιδίως οι Αμερικανοί φαίνεται πως είναι σύμφωνοι με τις προσπάθειες, καθώς θεωρούν ότι οι τεχνολογικές εταιρείες έχουν συγκεντρώσει στα χέρια τους τεράστια ισχύ.

Σύμφωνα με έρευνα του περιοδικού τεχνολογίας The Verge, περισσότεροι από τους μισούς Αμερικανούς (56%) πιστεύουν ότι η κυβέρνηση οφείλει να διασπάσει τις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες, εφόσον ελέγχουν μεγάλο μερίδιο της οικονομίας. Συγκεκριμένα, οι μισοί από τους ερωτηθέντες θεωρούν ότι η Google και η YouTube θα έπρεπε να διασπαστούν σε δύο εταιρείες. Επιπλέον, η πλειονότητα (72%) θεωρεί ότι η Facebook έχει υπερβολικά μεγάλη ισχύ και παράλληλα μόλις το 41% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι εμπιστεύεται την πλατφόρμα αρκετά ώστε να μοιράζεται σε αυτήν προσωπικά δεδομένα.

Σε γενικό επίπεδο, η έρευνα διαπιστώνει ότι οι Αμερικανοί τρέφουν όλο και μεγαλύτερη αντιπάθεια προς τις τεχνολογικές εταιρείες συγκριτικά με τα ευρήματα παλαιότερης έρευνας που είχε πραγματοποιηθεί κατά την προεκλογική περίοδο του 2016. Σύμφωνα με το The Verge, μόλις το 40% από τους 1.123 Αμερικανούς που συμμετείχαν στην έρευνα θεωρεί ότι το Facebook συνεισφέρει με θετικό τρόπο στην κοινωνία, ενώ το 25% πιστεύει ότι επιδρά αρνητικά. Το υπόλοιπο 35% εκτιμά ότι το Facebook δεν επηρεάζει θετικά ή αρνητικά τη ζωή του. Οσον αφορά το Twitter, περίπου το ένα τρίτο πιστεύει ότι επιδρά θετικά στην αμερικανική κοινωνία, ενώ αντιθέτως το 20% των ερωτηθέντων απάντησε ότι επιδρά αρνητικά.

Διαφορετική ήταν η στάση των Αμερικανών απέναντι στην Google και στην Amazon, με το 72% και το 70% αντίστοιχα να θεωρεί ότι έχουν θετικό αντίκτυπο. Επίσης, σε γενικές γραμμές έδωσαν θετική ψήφο στην Apple, στη Microsoft, στη Netflix και στη YouTube.

Στο πλαίσιο της ίδιας έρευνας, οι Αμερικανοί κλήθηκαν να απαντήσουν ποια πλατφόρμα εμπιστεύονται περισσότερο για τη διαχείριση των προσωπικών τους δεδομένων. Στην κορυφή της λίστας με το 75% των ψήφων βρίσκεται η Microsoft και αμέσως μετά ακολουθεί η Amazon με την έγκριση του 73% των ερωτηθέντων. Στη συνέχεια βρίσκονται η Netflix, η Apple και η Google, ενώ τελευταία στη λίστα είναι η Facebook.

Προστασία δεδομένων

Κορυφαίος λόγος για να μη χρησιμοποιήσει κανείς το Facebook είναι η ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων των χρηστών, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας του The Verge. Μεγάλη μερίδα των ερωτηθέντων απάντησε επίσης ότι δεν θα χρησιμοποιούσε την πλατφόρμα, διότι δεν ενδιαφέρεται για το περιεχόμενο ή επειδή δεν υποστηρίζει την επιχειρηματική προσέγγιση της εταιρείας. Επιπλέον, ορισμένοι δήλωσαν ότι προτιμούν να χρησιμοποιούν διαφορετικές πλατφόρμες επικοινωνίας. Βέβαια, το 79% των ερωτηθέντων απάντησε ότι η Facebook είναι καλύτερη σε σχέση με την Google όσον αφορά τη σύνδεση με οικογένεια και φίλους.

Ωστόσο, φαίνεται πως η χρησιμότητα των υπόλοιπων υπηρεσιών της Google είναι τεράστια, καθώς η συντριπτική πλειονότητα των ερωτηθέντων (85%) απάντησε ότι θα απογοητευόταν εάν η εταιρεία σταματούσε να υπάρχει στην αμερικανική αγορά. Αντίστοιχα, το 81% θεωρεί επίσης πως θα επηρεαζόταν εάν η Amazon σταματούσε να λειτουργεί. Τα ποσοστά μειώνονται αισθητά απέναντι στο Facebook και το Twitter, με το 55% και το 33% αντίστοιχα να δηλώνει ότι θα απογοητευόταν εάν δεν είχε πρόσβαση στις συγκεκριμένες πλατφόρμες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή