Απόδοση 77% για Κινέζο διαχειριστή που πόνταρε στην πτώση του S&P 500

Απόδοση 77% για Κινέζο διαχειριστή που πόνταρε στην πτώση του S&P 500

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα τέλη Ιανουαρίου ο Τσου Ουάν φοβήθηκε ότι έκανε ένα λάθος που θα του κόστιζε ακριβά. Ενα μήνα νωρίτερα, το hedge fund του, QQQ Capital είχε ποντάρει στην πτώση των μετοχών αεροπορικών εταιρειών και  ξενοδοχείων και «σόρταρε» τον δείκτη S&P 500, στοιχηματίζοντας πως η εξάπλωση του κορωνοϊού θα επιδεινωθεί. Πράγματι, όπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμά του το Bloomberg, οι αγορές ξεκίνησαν στις αρχές του έτους πολύ δυναμικά, με τον ίδιο να χάνει χρήματα. Στη συνέχεια πήγε στο τροπικό νησί Χαϊνάν της Κίνας για τις διακοπές του νέου έτους. Βλέποντας, λοιπόν, τα άδεια καταστήματα, καθώς και τα κλειστά εστιατόρια που συνήθως ήταν γεμάτα από τουρίστες, έστειλε μήνυμα στους συνεργάτες του να διατηρήσουν τις short θέσεις τους.

Οπως λοιπόν αποδείχθηκε αργότερα, αυτή η επιμονή του τελικά απέδωσε, καθώς το fund με έδρα τη Σιγκαπούρη κατέγραψε απόδοση 77% κατά τους δύο πρώτους μήνες του έτους, με τις διεθνείς αγορές να βρίσκονται σε αντίστροφη πορεία. Την ίδια στιγμή, ο μέσος όρος των ασιατικών hedge fund σημείωνε πτώση 0,6%, σύμφωνα με στοιχεία της Eurekahedge που επικαλείται το Bloomberg. «Mετά την καραντίνα της Γουχάν μπορεί να καταλάβεις τον πανικό που επικρατεί», επεσήμανε σε συνέντευξή του ο κ. Ουάν.

«Λογικά, κατά τον εορτασμό του νέου έτους, θα έπρεπε να υπήρχαν παντού άνθρωποι, σχηματίζοντας ουρές για να μπουν στο εστιατόριο και να πάνε στην παραλία. Ωστόσο, φέτος δεν υπήρχε κανένας, τα πάντα ήταν άδεια». Εκτός από τις short θέσεις του, το fund στοιχημάτισε στην άνοδο των μετοχών (long θέσεις) της Netflix, της online υπηρεσίας διδασκαλίας TAL Education Group καθώς και των online εταιρειών τυχερών παιγνίων, ποντάροντας πως η ζήτηση για τις υπηρεσίες αυτές θα αυξηθεί λόγω και του εγκλεισμού του κόσμου στα σπίτια του. Σημειώνεται ότι η εταιρεία διαχειρίζεται πάνω από 200 εκατ. δολάρια  και περίπου τα μισά από τα περιουσιακά του στοιχεία είναι τοποθετημένα σε παρόχους online εκπαιδευτικού περιεχομένου. Τώρα το QQQ στοιχηματίζει ότι το μαζικό sell-off έχει φθάσει στο τέλος του, έχει λάβει κέρδη από τις short θέσεις του και ετοιμάζεται για την πιθανότητα να απελευθερωθεί περισσότερη ρευστότητα ή για περαιτέρω μείωση των επιτοκίων, ώστε να μπορέσουν οι οικονομίες να ανακάμψουν.

Την ίδια στιγμή, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg, η γυναίκα που επιβλέπει ένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά ταμεία της Σουηδίας ανησυχεί περισσότερο για τα υπερβολικά χαμηλά επιτόκια, παρά για την πώληση περιουσιακών στοιχείων (sell-off) λόγω του κορωνοϊού.  Η 49χρονη Ιλβα Βέζεν, διευθύνουσα σύμβουλος της ασφαλιστικής Folksam, επέλεξε να μην υποκύψει σε αυτόν τον πανικό που έχει προκληθεί από την εξάπλωση του κορωνοϊού, χωρίς πρώτα να κάνει και τις απαραίτητες προσαρμογές στο χαρτοφυλάκιό της. Ωστόσο, με τις ισχυρότερες κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως να καταφεύγουν σε άμεσες μειώσεις επιτοκίων, η πραγματική ανησυχία για μακροπρόθεσμους επενδυτές όπως η Folksam είναι η προοπτική των πολύ χαμηλών επιτοκίων για μεγάλο χρονικό διάστημα. «Αυτή είναι η κορυφαία σκέψη παντού στην βιομηχανία  ασφαλειών ζωής αυτή τη στιγμή» αναφέρει η ίδια σε συνέντευξή της, σύμφωνα με το Bloomberg. «Πιστεύω ότι όλοι ανησυχούμε καθώς δεν γνωρίζουμε πού θα καταλήξουμε. Πρόκειται για δύσκολες εποχές». Η πιθανότητα λήψης περισσότερων μέτρων ενίσχυσης από τις κεντρικές τράπεζες εντάθηκε μέσα στο Σαββατοκύριακο, εν μέσω μιας αναζωπύρωσης του πανικού στην αγορά που τροφοδοτήθηκε από την πτώση των τιμών πετρελαίου. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή