Σταδιακά επανέρχεται η κινεζική οικονομία

Σταδιακά επανέρχεται η κινεζική οικονομία

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η οικονομία της Κίνας αρχίζει να επανέρχεται αργά αλλά στους κανονικούς ρυθμούς της, ενώ η κυβέρνηση κάνει λόγο για πρόοδο στη μάχη, που δίνει κατά της επιδημίας του κορωνοϊού. Η ασθένεια ήδη μετράει στη χώρα 3.100 νεκρούς, ενώ ασθενούν δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Η κατανάλωση έχει περιοριστεί και πολλά εργοστάσια ακόμα δεν λειτουργούν πλήρως, λόγω υπερφορτωμένων συστημάτων εφοδιαστικής αλυσίδας, μειωμένου προσωπικού ή ελλείψεων σε πρώτες ύλες και προμήθειες.

Σύμφωνα με εκτίμηση του Bloomberg Economics, η οικονομία λειτουργεί κατά 70% έως 80% στην Κίνα, ενώ ο κορυφαίος κινεζικός επενδυτικός οίκος China International Capital φέρει το ποσοστό στο 76% της παραγωγικής της ικανότητας. Τον Φεβρουάριο η κινεζική κυβέρνηση έθεσε σε εφαρμογή δέσμη μέτρων για να συνδράμει τις επιχειρήσεις για να επαναλειτουργήσουν, όπως τη μείωση ενοικίων, την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών, την αυξημένη δανειοδότηση στις μικρές εταιρείες, καθώς και φοροελαφρύνσεις. Επίσης, η Κεντρική Τράπεζα μείωσε το βασικό επιτόκιο δανεισμού, διοχετεύοντας περισσότερο ρευστό στο σύστημα για να χορηγούν ευκολότερα πιστώσεις οι τράπεζες σε πληγείσες εταιρείες.

Σε επίπεδο ζήτησης γαιάνθρακα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, αυτή στις αρχές της εβδομάδας ήταν η υψηλότερη από την 21η Ιανουαρίου αλλά και πάλι είναι 20% χαμηλότερη από το 2019. Σε έρευνα 150 και πλέον αμερικανικών επιχειρήσεων στην Κίνα στα μέσα Φεβρουαρίου μόνον το 18% ανέμενε επαναφορά στην κανονικότητα  στα τέλη του προηγούμενου μηνός, ενώ το 28% την τοποθετούσε στα τέλη Μαρτίου. Επιπλέον, η επιδημία του κορωνοϊού έχει δημιουργήσει ένα δίλημμα στην κινεζική κυβέρνηση, η οποία θέλει να αναζωογονήσει την οικονομική δραστηριότητα.

Από τη μία οι τιμές για τα βιομηχανικά αγαθά χονδρικής μειώνονται, από την άλλη ο πληθωρισμός στις τιμές καταναλωτή έφθασε σε υψηλά επίπεδα δεκαετίας. Οπως επισημαίνει ο οικονομολόγος  Γιανγκ Γουεϊξιάο της χρηματιστηριακής εταιρείας Founder Securities, «από τη μία παρατηρείται άνοδος τιμών στα αγαθά, που δυσκολεύει τους καταναλωτές και από την άλλη οι κινεζικές εταιρείες χάνουν την τιμολογιακή τους δύναμη – η εγχώρια ζήτηση ανακάμπτει, αλλά όχι και η διεθνής, η οποία φθίνει».

Τον Φεβρουάριο οι τιμές τροφίμων αυξήθηκαν 21,9% σε ετήσια βάση έναντι του 20,6% του Ιανουαρίου, αγγίζοντας ιστορικά υψηλά επίπεδα. Τον Απρίλιο του 2008 στη διάρκεια της κρίσης οι τιμές τροφίμων είχαν εκτιναχθεί 22,1%, επίπεδα πρωτοφανή. Αυτή τη φορά, πάντως, παρατηρήθηκαν εκτεταμένες ελλείψεις τροφίμων εξαιτίας των περιορισμών στις μεταφορές και της αναστολής της παραγωγής στα εργοστάσια, ώστε να ανασχεθεί η μετάδοση του ιού. Από την άλλη, οι άνθρωποι έκαναν έφοδο στα σούπερ μάρκετ για να αποθηκεύσουν τρόφιμα και οι τιμές τους εκτινάχθηκαν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή