Εξαγορά της Rockstar Energy από την PepsiCo

Εξαγορά της Rockstar Energy από την PepsiCo

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tην παρουσία της στον αναδυόμενο κλάδο των ενεργειακών ποτών επιθυμεί να ισχυροποιήσει η αμερικανική εταιρεία PepsiCo, η οποία ανακοίνωσε χθες πως συμφώνησε να προχωρήσει στην εξαγορά της Rockstar Energy Beverages έναντι του ποσού των 3,85 δισ. δολ.

Το συγκεκριμένο deal αντανακλά την τάση αρκετών παικτών της αγοράς όπως ο όμιλος PepsiCo αλλά και η Coca-Cola να αναδιαμορφώσουν το χαρτοφυλάκιο των προϊόντων τους, μειώνοντας την εξάρτησή τους από ανθρακούχα ποτά που περιέχουν ζάχαρη. Ετσι στρέφονται σε επιλογές που δελεάζουν καταναλωτές αρκετά ευαισθητοποιημένους σε θέματα υγείας, όπως είναι οι millennials. Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα των Financial Times, ούτε ο όμιλος PepsiCo αλλά ούτε και ο ανταγωνιστής του η Coca-Cola διαθέτουν στο χαρτοφυλάκιό τους κάποιο μεγάλο brand που να ανήκει στην κατηγορία του ενεργειακού ποτού. Μάλιστα, εκτιμάται ότι η συγκεκριμένη κατηγορία ποτών, στην οποία κυριαρχεί η Red Bull, αναμένεται να σημειώσει αύξηση μεγαλύτερη των 80 δισ. δολ. μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. Η εξαγορά αυτή πραγματοποιήθηκε και σε μία περίοδο κατά το οποίο το ενδιαφέρον για τα παραδοσιακά αναψυκτικά είναι μειωμένο.

O διευθύνων σύμβουλος της PepsiCo, Ραμόν Λαγουάρντα, περιέγραψε την εξαγορά ως «μεγάλης στρατηγικής σημασίας», ενώ πρόσθεσε ότι αυτή θα επιτρέψει στον όμιλο να ενισχύσει την παρουσία του ενεργειακού ποτού Rockstar στην αγορά, αλλά και να διευρύνει και την δική του παρουσία σε αυτή την κατηγορία αναψυκτικών, όπου διαθέτει brand όπως το Mountain Dew. Σε ανακοίνωσή της η εταιρεία επεσήμανε πως η συγκεκριμένη συναλλαγή, που βρίσκεται σε μία διαδικασία εγκρίσεων, δεν θα επηρεάσει τα έσοδα και τα κέρδη της το τρέχον έτος. Το deal αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρώτο εξάμηνο του 2020.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συμφωνία αυτή είναι από τις πρώτες στρατηγικές κινήσεις του CEO κ. Λαγουάρντα, από τότε που ανέλαβε τα ηνία του αμερικανικού κολοσσού από την Ιντρα Νόογι το 2018. Ερχεται επίσης σε μία περίοδο κατά την οποία οι αγορές έχουν υποστεί κλυδωνισμούς, λόγω του κορωνοϊού αλλά και της πτώσης των τιμών του πετρελαίου, παρακινώντας τους επενδυτές αλλά και τα στελέχη των τραπεζών να επαναξιολογήσουν ταχύτατα την προοπτική εξαγορών αλλά και συγχωνεύσεων.

Υπενθυμίζεται ότι η PepsiCo και η Rockstar με έδρα το Λας Βέγκας διατηρούν συμφωνία διανομής στην περιοχή της Βόρειας Αμερικής από το 2009. Ωστόσο, ο οικονομικός διευθυντής της εταιρείας Χιου Τζόνστον ανέφερε ότι η προηγούμενη συμφωνία με την Rockstar δεν της έδινε τη δυνατότητα να «καινοτομήσει» στον κλάδο των ενεργειακών ποτών ή να συνεργαστεί με άλλους παίκτες της αγοράς. Εάν η συγκεκριμένη εξαγορά προχωρήσει και ολοκληρωθεί, η Pepsi θα έχει τη δυνατότητα να συνεργαστεί και με άλλες εταιρείες της κατηγορίας αυτής, επεσήμανε ο κ. Τζόνστον, σύμφωνα με το CNBC.

Τον περασμένο Φεβρουάριο, η PepsiCo ανακοίνωσε ότι θα εξαγοράσει την Hangzhou Haomusi Food, που είναι γνωστή ως Be&Cheery, μία από τις μεγαλύτερες online εταιρείες σνακ στην Κίνα, έναντι του ποσού των 705 εκατ. δολ. Τότε είχε λεχθεί πως πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα προκειμένου να γίνει η ηγετική εταιρεία σνακ και αναψυκτικών στην Κίνα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή