«Βυθίστηκαν» ξανά τα διεθνή χρηματιστήρια

«Βυθίστηκαν» ξανά τα διεθνή χρηματιστήρια

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγάλες απώλειες παρουσίασαν χθες οι διεθνείς αγορές, καθώς τα αλλεπάλληλα πακέτα στήριξης των κυβερνήσεων δεν κατόρθωσαν να εξαλείψουν τον φόβο των επενδυτών για τις επιπτώσεις της επιδημίας στην παγκόσμια οικονομία και στις επιμέρους επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Τα όποια κέρδη είχαν συγκεντρώσει οι μετοχές κατά τη συνεδρίαση της Τρίτης εξανεμίστηκαν. Οι χρηματιστηριακοί δείκτες στην αμερικανική αγορά υποχώρησαν σε νέα χαμηλά επίπεδα, με τον Dow να κλείνει με απώλειες -6,30% και τον S&P 500 με -5,18%. Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε τη δραστικότερη πτώση σχεδόν επτά ετών, διότι οι συναλλασσόμενοι δεν κατευνάστηκαν από τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες και συνέχισαν να πωλούν μαζικά μετοχές ευρωπαϊκών εταιρειών. Ειδικότερα, ο δείκτης Stoxx 600 είχε απώλειες 3,9% εξουδετερώνοντας όλα τα κέρδη της Τρίτης. Από την αρχή του μήνα και μέχρι σήμερα ο Stoxx 600 έχει απολέσει το 25% της αξίας του.

Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, οι μετοχές με το σοβαρότερο πλήγμα ήταν εκείνες των ενεργειακών ομίλων, που έφθασαν στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 24 ετών. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε με -4,05%, με -5,94% στο Παρίσι ο CAC 40, με -5,56% στη Φρανκφούρτη ο DAX, με -1,27% στο Μιλάνο ο FTSE MIB και με -3,44% ο IBEX στη Μαδρίτη. Το ευρώ αποδυναμώθηκε 1,14% ως προς το δολάριο στο 1,0873 δολάριο.

Στην αμερικανική αγορά, οι δείκτες πριν από το κλείσιμο υποχωρούσαν δραστικότατα, με τον Dow να πέφτει κάποια στιγμή κάτω από τις 19.000 μονάδες. Ετσι εξουδετερώθηκε όλη η ανοδική πορεία των δεικτών από τη στιγμή που ο Ντόναλντ Τραμπ ανέλαβε την προεδρία των ΗΠΑ. Καθοδική πορεία ακολούθησαν και οι τιμές των ομολόγων και του χρυσού, ενώ απώλειες παρουσίασε και η τιμή του πετρελαίου. Η βραχείας διάρκειας αλλά βαθιά ύφεση, όπως προβλέπουν αναλυτές και οικονομολόγοι, θα παραταθεί έως το καλοκαίρι και θα επηρεάσει σοβαρά τη ζήτηση για «μαύρο χρυσό». Το αργό Νέας Υόρκης εξασθένησε στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο του 2002 στα 22,05 δολάρια το βαρέλι. Τέλος, η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε από το Κογκρέσο να εγκρίνει πακέτο 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων σε δύο δόσεις για απευθείας καταβολή ρευστού στους φορολογουμένους, αρχής γενομένης από τις 6 Απριλίου, και ενυπόθηκα δάνεια 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων στον κλάδο των αερομεταφορών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή