Θετική η Γερμανία στην έκδοση ευρωομολόγου λόγω πανδημίας

Θετική η Γερμανία στην έκδοση ευρωομολόγου λόγω πανδημίας

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισχυρότερη από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και την κρίση χρέους της Ευρωζώνης αποδεικνύεται η επιδημία του κορωνοϊού, καθώς υπερνικά ήδη τις αντιστάσεις της εμμονικής Γερμανίας και την αναγκάζει να υπερβεί τα ισχυρότερα οικονομικά «ταμπού» της. Πέντε ημέρες μετά το πακέτο μαμούθ των 460 δισ. ευρώ που θα διαθέσει για τη στήριξη της γερμανικής οικονομίας, το Βερολίνο εξετάζει τώρα και τη συμμετοχή της χώρας στην κοινή έκδοση χρέους της Ε.Ε. με σκοπό την αντιμετώπιση της επιδημίας.

Η αιφνιδιαστική στροφή του Βερολίνου, που όπως τονίζει το Bloomberg πρόκειται να μετασχηματίσει πλήρως τα οικονομικά της Ε.Ε., ανακοινώθηκε διά στόματος της Γερμανίδας καγκελαρίου. Είχε προηγηθεί τηλεδιάσκεψη της κ. Μέρκελ με τους Ευρωπαίους ομολόγους της που οδήγησε στην απόφαση να κλείσουν τα σύνορα της Γηραιάς Ηπείρου, για να ανακόψουν την επέκταση της επιδημίας. Η στροφή είναι ώς ένα βαθμό απότοκος της πίεσης που υφίστανται οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να επινοήσουν λύσεις για τη στήριξη των οικονομιών τους και μάλιστα χωρίς να επαναφέρουν στις αγορές την αναταραχή που απείλησε την ενότητα της Ευρωζώνης εδώ και λιγότερο από μια δεκαετία. Εναπόκειται, άλλωστε, πλέον στις κυβερνήσεις η στήριξη των οικονομιών, δεδομένου ότι οι κεντρικές τράπεζες έχουν σχεδόν εξαντλήσει το οπλοστάσιό τους με την άκρως αναπτυξιακή και μη συμβατική νομισματική πολιτική τους στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας.

Η σοβαρότητα της κατάστασης εξαναγκάζει τους Ευρωπαίους ηγέτες να σκεφτούν γρήγορα, δημιουργικά και αποτελεσματικά. Σύμφωνα με πηγές, στην τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων ηγετών την ιδέα της κοινής έκδοσης χρέους έθεσε ο Τζουζέπε Κόντε, πρωθυπουργός της Ιταλίας, της χώρας που πλήττεται στον μέγιστο βαθμό από την επιδημία και δέχεται καίριο χτύπημα στην ήδη προβληματική οικονομία της. Ο Ιταλός πρωθυπουργός τόνισε πως οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πρέπει να κάνουν «ό,τι κι αν χρειαστεί» για να αντιμετωπίσουν την κρίση και υπογράμμισε πως καμία χώρα δεν μπορεί να ελπίζει ότι θα θωρακιστεί μόνο με τις δικές της δυνάμεις από τις οικονομικές επιπτώσεις της επιδημίας. Εκρουσε μάλιστα τον κώδωνα του κινδύνου, πως οποιαδήποτε καθυστέρηση θα αποβεί μοιραία και θα αποτελεί ανευθυνότητα.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως η Αγκελα Μέρκελ μετέφερε ευχαρίστως την ιταλική πρόταση στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Ολαφ Σολτς, καλώντας τον να την επεξεργαστεί με τους ομολόγους των χωρών της Ε.Ε. Ιδιαίτερα επιφυλακτικός προς την πρόταση δήλωσε, όμως, ο Μαρκ Ρούτε, υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, που παραδοσιακά εναντιώνεται σε κάθε από κοινού ανάληψη υποχρεώσεων. Ο κ. Ρούτε υποστήριξε πως η Ε.Ε. διαθέτει εργαλεία που μπορούν να λειτουργήσουν με τον ίδιο τρόπο και ότι δεν έχει έως τώρα ακούσει «μια σοβαρή και ρεαλιστική πρόταση για την έκδοση ομολόγων κορωνοϊού».

Την ιταλική πρόταση στήριξε, αντιθέτως, η Γαλλία, η οποία τάχθηκε υπέρ της έκδοσης των ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και ενδεχομένως με εγγυήσεις του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM). Οι Ευρωπαίοι ηγέτες εξέτασαν, άλλωστε, τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να χρησιμοποιηθούν τα κεφάλαια του ESM, ύψους 410 δισ. ευρώ. Στο πλαίσιο της συζήτησης αυτής, η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε πως θα είναι δύσκολο να επιστρατευθούν κεφάλαια του μηχανισμού χωρίς να συνοδεύεται η ενίσχυση από όρους. Ακόμη πιο επιφυλακτικός ήταν και πάλι ο κ. Ρούτε, αλλά κανείς εκ των δύο ηγετών δεν απέρριψε την ιδέα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή