Παρέμβαση της ΕΚΤ περιόρισε τις πιέσεις στα ιταλικά ομόλογα

Παρέμβαση της ΕΚΤ περιόρισε τις πιέσεις στα ιταλικά ομόλογα

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά μια πραγματική καταιγίδα που γνώρισε χθες η αγορά ομολόγων ακολουθώντας τη νέα πτώση των χρηματιστηρίων, το χρέος της Ιταλίας έτυχε της στήριξης της ΕΚΤ που ανέκοψε τη θεαματική πτώση των ομολόγων του ιταλικού δημοσίου.

Από την περασμένη εβδομάδα και την αδεξιότητα της προέδρου της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, που δήλωσε αδιάφορη για την εκτίναξη των spreads, οι επενδυτές ξεπουλούσαν μαζικά τα ομόλογα του ιταλικού δημοσίου. Στην αρχή της συνεδρίασης χθες οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων εκτινάσσονταν κατά 64 μονάδες βάσης.

Σύντομα το ιταλικό χρέος συμπαρέσυρε στην πτώση του τα ομόλογα της ευρωπαϊκής περιφέρειας, Ισπανίας, Πορτογαλίας αλλά και της Ελλάδας, με τις αποδόσεις των δεκαετών ελληνικών ομολόγων να υπερβαίνουν πρόσκαιρα το 4% για πρώτη φορά έπειτα από ένα και πλέον έτος. Ακόμη, όμως, και τα ασφαλή καταφύγια των δεκαετών ομολόγων της Γερμανίας υποχωρούσαν, με τις αποδόσεις τους να σημειώνουν άνοδο στα υψηλότερα επίπεδα των δύο τελευταίων μηνών.

Την ελεύθερη πτώση ανέκοψε δημοσίευμα του ιταλικού Τύπου, σύμφωνα με το οποίο η Τράπεζα της Ιταλίας παρενέβη με μαζικές αγορές ιταλικών ομολόγων αναλαμβάνοντας για λογαριασμό της ΕΚΤ να σταθεροποιήσει την κατάσταση στην αγορά. Το δημοσίευμα επιβεβαίωσε, άλλωστε, η Ιζαμπέλ Σνάμπελ, στέλεχος της ΕΚΤ δηλώνοντας ότι όντως η τράπεζα έχει παρέμβει στην αγορά προκειμένου να σταθεροποιήσει το ιταλικό χρέος. Σύντομα άρχισαν να υποχωρούν οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων προς το επίπεδο του 2,78%, ενώ νωρίτερα είχαν εκτιναχθεί πάνω από το 3%. Το spread από τις αποδόσεις των δεκαετών γερμανικών ομολόγων αναφοράς, των γνωστών bunds, περιορίστηκε στις 301 μονάδες βάσης, ενώ νωρίτερα είχε αγγίξει τις 320 μ.β.

Οπως επισημαίνει το Bloomberg, δεν εκπλήσσει βέβαια ότι στην παρούσα φάση δέχεται πιέσεις το χρέος ευάλωτων χωρών όπως η Ιταλία και οι υπόλοιπες χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας. Αποτελεί, όμως, πρωτοφανές φαινόμενο να υποχωρούν τα γερμανικά ομόλογα που αποτελούν συνήθως ασφαλή καταφύγια σε περιόδους αβεβαιότητας. Σχολιάζοντας σχετικά, ο Ρίτσαρντ Μαγκουάιρ, στρατηγικός αναλυτής της Rabobank, τόνισε πως είναι δύσκολο να εκλογικεύσει κανείς μια τέτοια στάση καθώς στις περιπτώσεις αυτές «βγαίνουν ωφελημένα τα ασφαλή καταφύγια όπως τα ομόλογα του γερμανικού δημοσίου». Ο ίδιος υποθέτει, πάντως, πως «οι επενδυτές τείνουν να προεξοφλήσουν μια επιδείνωση των δημοσιονομικών σε όλη την Ευρωζώνη».  Διευκρινίζει μάλιστα πως «η σοβαρότητα της κατάστασης αναγκάζει τους επενδυτές να υιοθετούν έναν πιο στενό ορισμό του τι είναι ασφαλές».

Ερμηνεύοντας τη στάση των επενδυτών, άλλωστε, ο Μάρτιν Ενλουντ, αναλυτής της Nordea Bank, διαβλέπει «αυξανόμενο κίνδυνο για το κρατικό χρέος». Προεξοφλεί μάλιστα πως σύντομα θα είναι απολύτως αναγκαία η έκδοση «ολοκληρωμένων ευρωομολόγων», όπως τα χαρακτηρίζει, καθώς εκτιμά ότι τόσο η Ιταλία όσο και άλλες ευάλωτες χώρες δεν θα μπορούν να ανακάμψουν με τους υφιστάμενους κανόνες της Ε.Ε. όταν θα έχει εκλείψει η τρέχουσα κρίση. Ο ίδιος δεν αποκλείει μάλιστα μια «δημοσιονομική ένωση της Ευρωζώνης από την πίσω πόρτα μέσω ελιγμών της ΕΚΤ».

Σύμφωνα με αναλυτές των Financial Times, η μαζική πτώση των κρατικών ευρωπαϊκών ομολόγων οφείλεται στην πίεση που υφίστανται οι διαχειριστές κεφαλαίων να επιστρέψουν μετρητά στους επενδυτές. Αναγκάζονται εν ολίγοις να ρευστοποιούν όσους τίτλους τους είναι ευκολότερο να ρευστοποιηθούν. Η βρετανική εφημερίδα επικαλείται μάλιστα επενδυτές που δεν κατονομάζει, σύμφωνα με τους οποίους επιβαρυντικός παράγοντας στις ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων είναι οι εκτεταμένες εκδόσεις νέου χρέους σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Σημειωτέον ότι πιέσεις δέχθηκαν ακόμη και τα δεκαετή ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου, οι αποδόσεις των οποίων εκτινάχθηκαν χθες στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών εβδομάδων και συγκεκριμένα στο 1,226%​​​​​​.

Τέλος να υπενθυμίσουμε πως την περασμένη εβδομάδα η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, οδήγησε σε εκτίναξη τις αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων. Ανακοινώνοντας τα μέτρα για τη στήριξη της Ευρωζώνης  δήλωσε πως δεν είναι δουλειά της Τράπεζας «να μεριμνήσει για να κλείσουν τα spreads» και εναπόθεσε την ευθύνη για το κόστος του δανεισμού στις κυβερνήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή