Επιθετική κίνηση από τη Fed με αγορές και εταιρικών ομολόγων

Επιθετική κίνηση από τη Fed με αγορές και εταιρικών ομολόγων

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η δέσμη μέτρων ύψους άνω του ενός τρισ. δολαρίων που προωθεί η κυβέρνηση Τραμπ φαίνεται να έχει «σκαλώσει» στην αμερικανική Γερουσία, όμως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ επανέρχεται δριμύτερη ανακοινώνοντας ότι θα διοχετεύσει απεριόριστη ρευστότητα για την τόνωση της αμερικανικής οικονομίας και την ενίσχυση των χειμαζόμενων επιχειρήσεων. Θα προχωρήσει σε αγορές απεριόριστων όχι μόνον κρατικών αλλά και εταιρικών ομολόγων, με στόχο να παραμείνει χαμηλό το κόστος δανεισμού, ενώ θα ενεργοποιήσει ή και θα θεσπίσει προγράμματα που θα διασφαλίσουν πιστώσεις προς επιχειρήσεις και τοπικές αρχές.

Στη σχετική ανακοίνωσή της τονίζει πως θα προχωρήσει σε αγορές ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου αλλά και τίτλους στεγαστικών δανείων «σε όποια ποσά απαιτούνται για να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και για να έχει αντίκτυπο η νομισματική πολιτική στην οικονομία και στους όρους χρηματοδότησης».

Προσθέτει, επίσης, πως θα μεριμνήσει για να διασφαλίσει «πιστώσεις σε εργοδότες, καταναλωτές και επιχειρήσεις μέσω προγραμμάτων ύψους 300 δισ. δολαρίων». Εξ αυτών, τονίζει, τα 30 δισ. θα προέλθουν από το Ταμείο Σταθερότητας Συναλλάγματος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών.

Η χορήγηση πιστώσεων προς τις αμερικανικές επιχειρήσεις συνοδεύεται, πάντως, από περιορισμούς στην καταβολή μερισμάτων και στην επαναγορά μετοχών για όσες επιχειρήσεις αναβάλουν την πληρωμή τόκων. Δεν προβλέπουν, ωστόσο, κανέναν περιορισμό στις απολύσεις υπαλλήλων. Οπως επισημαίνει σχετικό ρεπορτάζ του Bloomberg, σε αντίθεση με άλλες κεντρικές τράπεζες που τα τελευταία χρόνια έχουν προβεί σε ανάλογα μέτρα για να διασφαλίσουν ρευστότητα στις επιχειρήσεις, η Fed δεν συνηθίζει να παρεμβαίνει στην αγορά εταιρικών ομολόγων.

Οι επιθετικές κινήσεις της Fed αντανακλούν την κλίμακα και το εύρος των προβλημάτων που έχει προκαλέσει στην αμερικανική οικονομία η επιδημία του κορωνοϊού, καθώς έχει επιβάλει εν μια νυκτί την αναστολή της οικονομικής δραστηριότητας σε μεγάλο μέρος της μεγαλύτερης οικονομίας στον πλανήτη. 

«Είναι μεγάλο βήμα μπροστά» τόνισε αναφορικά με τις νέες αποφάσεις της Fed η Τζούλια Κορονάντο, επικεφαλής της MacroPolicy Perspectives, και επισήμανε πως ήταν σημαντικό «να διευκρινιστεί ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης δεν θα συνοδεύεται από περιορισμούς». Οι πρωτοβουλίες της Fed είναι πράγματι

καταιγιστικές, δεδομένου ότι μόλις προ μιας εβδομάδας ανακοίνωσε το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ύψους 700 δισ. δολαρίων και δεσμεύθηκε να διασφαλίσει ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα διοχετεύοντας 1,5 τρισ. δολάρια στη διατραπεζική αγορά.

Μέχρι στιγμής δεν φαίνεται πάντως να επαναφέρει ηρεμία στα χρηματιστήρια, καθώς η πτώση της Wall Street ανεκόπη για λίγο μόνον, όταν ανακοινώθηκαν οι αποφάσεις της ομοσπονδιακής τράπεζας, για να συνεχιστεί όμως λίγο αργότερα.

Στο μεταξύ και μέχρι τη στιγμή που συντασσόταν το παρόν, συνεχιζόταν η διαμάχη στους κόλπους της Γερουσίας, με τους Δημοκρατικούς να προβάλλουν αντιρρήσεις στα μέτρα ύψους άνω του ενός τρισ. δολαρίων, με το επιχείρημα ότι εξυπηρετούν σε δυσανάλογα μεγάλο βαθμό τα συμφέροντα των επιχειρήσεων εις βάρος των εργαζομένων στις υπηρεσίες υγείας, στα νοσοκομεία, καθώς και των υπαλλήλων τοπικών και ομοσπονδιακών αρχών.

Και βέβαια οι Ρεπουμπλικανοί τούς κατηγορούν ότι εμποδίζουν την έγκριση μέτρων απολύτως απαραίτητων, δεδομένου ότι η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Σημειωτέον ότι η επίμαχη δέσμη μέτρων ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα και προβλέπει μεταξύ άλλων 500 δισ. δολάρια που θα διατεθούν για επιταγές 1.000 δολαρίων για κάθε Αμερικανό. Προβλέπει, επίσης, 50 δισ. δολάρια για τη στήριξη των αεροπορικών εταιρειών που έχουν καθηλώσει τον στόλο τους μετά την πτώση της ζήτησης και την επιβολή περιοριστικών  μέτρων στα ταξίδια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή