ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μείωση παραγωγής πετρελαίου ζητεί η Ρωσία

gkat_27_2803_page_1_image_0003

Μια νέα συμφωνία με τον ΟΠΕΚ και τους συμμάχους του, καθώς και με τη συμμετοχή –εάν είναι δυνατόν– και άλλων χωρών, προτείνει η Ρωσία, ώστε να αντιμετωπίσουν από κοινού την πτώση των τιμών του πετρελαίου αλλά και την κρίση που μπορεί να επιφέρει στην αγορά το ξέσπασμα του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Reuters, ο Κίριλ Ντιμίτριεβ, επικεφαλής του ρωσικού ταμείου άμεσων επενδύσεων (RDIF), ο οποίος μαζί με τον υπουργό Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ ηγούνται των διαπραγματεύσεων με τις χώρες του ΟΠΕΚ για τη μείωση της παραγωγής και τη στήριξη των τιμών του «μαύρου χρυσού», επισήμανε ότι είναι απαραίτητη η κοινή δράση για την ανασύσταση της παγκόσμιας οικονομίας. «Αυτές οι κοινές δράσεις είναι επίσης δυνατό να επιτευχθούν στο πλαίσιο της συμφωνίας του ΟΠΕΚ και των συμμάχων του», ανέφερε.

Ο ίδιος, μιλώντας αποκλειστικά στο Reuters, τόνισε ότι «βρισκόμαστε σε επικοινωνία με τη Σαουδική Αραβία και με πλήθος άλλων χωρών. Βασιζόμενοι στις επαφές που ήδη κάνουμε, διαπιστώνουμε ότι εάν ο αριθμός των χωρών που συμμετέχουν στην ομάδα του ΟΠΕΚ αυξηθεί με τη συμμετοχή και άλλων χωρών, τότε είναι πιθανό να υπάρξει μια ενιαία συμφωνία για τη σταθεροποίηση της αγοράς πετρελαίου». Πάντως, αρνήθηκε να αποκαλύψει ποια μέλη θα συμπεριλαμβάνονται ή θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν στη νέα αυτή συμφωνία. Σημειώνεται μάλιστα ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι θα αναμειχθεί σε αυτόν τον πόλεμο τιμών μεταξύ Ρωσίας και Σαουδικής Αραβίας την κατάλληλη ώρα. 

Μεγάλη πτώση

Να σημειωθεί ότι, νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η αποτυχία του ΟΠΕΚ και άλλων πετρελαιοπαραγωγών χωρών, συμπεριλαμβανομένης και της Ρωσίας, να έρθουν σε συμφωνία για τον περιορισμό της παραγωγής, ώστε να σταθεροποιηθούν οι αγορές πετρελαίου, οδήγησε στην κατακόρυφη πτώση των τιμών του «μαύρου χρυσού».

Ο κ. Ντιμίτριεβ πρόσθεσε επίσης ότι μια παγκόσμια οικονομική κρίση είναι αναπόφευκτη. Αυτό γιατί το χρέος σε αναλογία με το ΑΕΠ σε παγκόσμιο επίπεδο έχει αυξηθεί μέχρι στιγμής στο 323%, από 230% την περίοδο της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008. Τόνισε δε ότι την αύξηση αυτή προκάλεσε η εξάπλωση του κορωνοϊού. «Οι προσπάθειες για την ανανέωση των σχέσεων μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ είναι τώρα πιο σημαντικές από ποτέ. Eμείς θα προσπαθήσουμε και ευελπιστούμε ότι οι ΗΠΑ θα κατανοήσουν ότι αυτό είναι απαραίτητο», κατέληξε.