Νέες διαβουλεύσεις στην Αργεντινή για «κούρεμα» χρέους

Νέες διαβουλεύσεις στην Αργεντινή για «κούρεμα» χρέους

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέος κύκλος συζητήσεων αναμένεται να ανοίξει ανάμεσα στους πιστωτές και στην κυβέρνηση της Αργεντινής για την αναδιάρθρωση του χρέους της, καθώς οι διαπραγματεύσεις θα καθυστερήσουν λόγω της εξάπλωσης της επιδημίας του κορωνοϊού. Σύμφωνα με τους Financial Times, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Αργεντινής και των πιστωτών θα συνεχιστούν για άλλες τουλάχιστον δύο εβδομάδες, καθώς η κυβέρνηση της χώρας δεν κατόρθωσε να καταλήξει σε συμφωνία μέχρι και τις 31 Μαρτίου, που ήταν η τελική προθεσμία.

Εξαρχής πολλοί επενδυτές θεωρούσαν πως η συγκεκριμένη προθεσμία ήταν αρκετά φιλόδοξη, ενώ ο υπουργός Οικονομικών Μαρτίν Γκουθμάν παραδέχθηκε την περασμένη Τρίτη πως το ξέσπασμα του κορωνοϊού, που έχει στοιχίσει ήδη 27 ανθρώπινες ζωές στην Αργεντινή, έχει καθυστερήσει ακόμη περισσότερο τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο εμπλεκόμενων μερών. «Προσπαθούμε με μεθοδικό τρόπο να διορθώσουμε την κρίση χρέους», ανέφερε ο ίδιος στους δημοσιογράφους, επισημαίνοντας ότι προς το παρόν δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση σχετικά με το εάν θα επιβληθεί «κούρεμα» σε χρέος ύψους 83 δισ. δολ., το οποίο, όπως υποστηρίζει, μπορεί να αναδιαρθρωθεί.

Ο κ. Γκουθμάν τόνισε ότι έχουν εξεταστεί διάφορες δυνατότητες αποπληρωμής του χρέους, στις οποίες περιλαμβάνεται η μείωση των επιτοκίων, η παράταση της ωρίμανσης των ομολόγων καθώς και η επέκταση της διάρκειας της περιόδου χάριτος για την αποπληρωμή των χρεών, ώστε να μπορέσει η Αργεντινή να αναπνεύσει και να καταστήσει το χρέος της βιώσιμο. Ο ίδιος δεν όρισε νέα ημερομηνία για να κάνει κάποια άλλη πρόταση στους πιστωτές της χώρας.

Ως εκ τούτου, μια συμφωνία με τους ιδιώτες πιστωτές της κρίνεται απαραίτητη πριν οδηγηθεί σε νέες συζητήσεις με το ΔΝΤ. Υπενθυμίζεται ότι το 2018, όταν ξέσπασε στην Αργεντινή νομισματική κρίση, η χώρα δανείστηκε 44 δισ. δολ. από το ΔΝΤ. Οπως αναφέρουν οι Financial Times, οι τιμές των ομολόγων της Αργεντινής έχουν καταρρεύσει, καθώς η κυβέρνηση έχει σκληρύνει τη στάση της απέναντι στους πιστωτές της. Πρόσφατα μάλιστα το ΔΝΤ συμφώνησε στο γεγονός ότι το χρέος της χώρας δεν είναι βιώσιμο, απαιτώντας από όσους διακρατούν ομόλογα της Αργεντινής να προβούν σε μια «σημαντική συνεισφορά». Αξίζει να σημειωθεί ότι η επιδημία του κορωνοϊού έχει πιέσει τις τιμές των ομολόγων της χώρας, εντείνοντας έτσι και την ανησυχία ότι αρκετά distressed funds θα φροντίσουν πάλι να επωφεληθούν από αυτή τη δυσμενή για τη χώρα συγκυρία. Μετά το ξέσπασμα του κορωνοϊού, αρκετοί εκπρόσωποι της κυβέρνησης έχουν απειλήσει ότι θα σταματήσουν την αποπληρωμή χρέους, ωστόσο η κυβέρνηση προχώρησε στην αποπληρωμή 248 εκατ. δολ., ώστε να διευκολύνει και τις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή