Τέλος σε μερίσματα και μπόνους βάζουν ευρωπαϊκές τράπεζες

Τέλος σε μερίσματα και μπόνους βάζουν ευρωπαϊκές τράπεζες

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ιδιαίτερα χαλεποί είναι οι καιροί για τις τράπεζες, τους μετόχους τους αλλά και τα υψηλόβαθμα στελέχη τους, παρά τη νέα πολιτική που εφαρμόζει προσωρινά η ΕΚΤ για να τις διευκολύνει να αντιμετωπίσουν τη νέα κρίση. Η κρίση που προκαλεί η πανδημία φέρνει μαζί της μείωση των εσόδων των τραπεζών και υπαγορεύει τη σύνεση και τη λιτότητα σε ό,τι αφορά τα μερίσματα και τα μπόνους. Ηδη πολλές ευρωπαϊκές τράπεζες αναβάλλουν την καταβολή μερίσματος για το επόμενο έτος, ενώ όλα δείχνουν πως θα έχουν την ίδια τύχη σύντομα τα μπόνους των υψηλόβαθμων στελεχών.

Στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, η ΕΚΤ συνέστησε στις ευρωπαϊκές τράπεζες να καθυστερήσουν την καταβολή μερισμάτων και γενικότερα να διαχειριστούν με σύνεση τα κεφάλαιά τους, ώστε να διασφαλίσουν επάρκεια για τις δύσκολες εποχές που έρχονται. Παράλληλα, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg, ο επικεφαλής της τραπεζικής εποπτικής αρχής της ΕΚΤ, Αντρέα Ενρια, τόνισε πως «τράπεζες, μέτοχοι, διευθυντικά στελέχη αλλά και οι επενδυτές που αναλαμβάνουν ρίσκο, πρέπει όλοι να επανεξετάσουν την κατάσταση και να προσπαθήσουν να αποταμιεύσουν όσο περισσότερο κεφάλαιο μπορούν».

Επανέλαβε στη συνέχεια τη σύστασή του προς τις τράπεζες «να είναι πολύ συνετές σε ό,τι αφορά τα μπόνους». Οπως τόνισε χαρακτηριστικά, «τα μπόνους δεν αποτελούν τώρα λόγο ανησυχίας, επειδή πολλές τράπεζες τα έχουν ήδη καταβάλει». Πράγματι, στις αρχές του έτους η ελβετική Credit Suisse κατέβαλε σε στελέχη της μπόνους ύψους 3,17 δισ. ευρώ και η γερμανική Deutsche Bank 1,5 δισ. ευρώ.

Τώρα, όμως, όλο και περισσότερες τράπεζες υπακούουν στις συστάσεις και αναβάλλουν τα μερίσματα προς τους μετόχους, ενώ όλα δείχνουν πως θα ακολουθήσουν την ίδια τακτική σε ό,τι αφορά τα μπόνους στα στελέχη τους. Οι ισπανικές τράπεζες ήταν από τις πρώτες που μείωσαν δραστικά τα μερίσματα, με την Banco Bilbao Vizcaya Argentaria να αναφέρει ότι αναστέλλονται τα μπόνους που θα κατέβαλε για το 2020 σε 300 υψηλόβαθμα στελέχη της.

Παράλληλα, η επίσης ισπανική Banco Santander ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η πρόεδρος Ανα Μποτίν και ο διευθύνων σύμβουλος Αντόνιο Αλβαρέζ συμφώνησαν να καταβάλουν το 50% του μισθού τους σε μια ανθρωπιστική οργάνωση που βοηθάει στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Είχε προηγηθεί η απόφαση της μεγαλύτερης ισπανικής τράπεζας να αναβάλει την πληρωμή μερισμάτων για το επόμενο έτος, προκειμένου να έχει διαθέσιμα κεφάλαια για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της επιδημίας. Και αναμένεται να ακολουθήσουν τα παράδειγμά της και άλλες τράπεζες.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Credit Suisse Τόμας Γκοτστάιν δήλωσε στο ελβετικό δίκτυο ΜΜΕ SRF ότι η ελβετική τράπεζα ενδέχεται να μειώσει τα μπόνους και άλλες πρόσθετες αμοιβές για το 2020, προκειμένου να επιδείξει αλληλεγγύη προς όσους βάλλονται από την κρίση. Η τάση βρίσκει, πάντως, συχνά αντίθετους τους υπαλλήλους των τραπεζών που βλέπουν να θίγονται τα εισοδήματά τους.

Σύμφωνα με τον Στεφάν Ζουκάλσκι, εκπρόσωπο του DBV, εργατικού συνδικάτου των εργαζομένων στις γερμανικές τράπεζες, και μέλος του εργατικού συμβουλίου της Deutsche Bank, οι εργαζόμενοι διαφωνούν με την κατάργηση των μπόνους γιατί αυτά δεν καταβάλλονται μόνον στα υψηλόβαθμα και υψηλά αμειβόμενα στελέχη, αλλά και σε πολλούς υπαλλήλους με μεσαίες ή και χαμηλές αποδοχές.

Και βέβαια τα προγνωστικά σε ό,τι αφορά τα έσοδα των τραπεζών είναι αρκετά δυσοίωνα, καθώς η μετάδοση της επιδημίας του κορωνοϊού αναστέλλει την οικονομική δραστηριότητα, πλήττοντας τους καταναλωτές αλλά και ολόκληρες οικονομίες. Σύμφωνα με σχετική έρευνα αναλυτών της Goldman Sachs, οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα δουν να μειώνονται τα έσοδά τους κατά 120 δισ. ευρώ την επόμενη τριετία, που ισοδυναμεί με ποσοστό 23%. Η επενδυτική προβλέπει δηλαδή τώρα μείωση κερδών τετραπλάσια από εκείνη των 30 δισ. ευρώ που υπολόγιζε στις 10 Μαρτίου. Από την πλευρά της, η ΕΚΤ έχει επιτρέψει στις ευρωπαϊκές τράπεζες να κρατήσουν μικρότερα κεφάλαια ως αποθεματικό, ενώ έχει παρατείνει την προθεσμία που τους δίνει για να εξυγιάνουν τους ισολογισμούς τους διαγράφοντας τα κόκκινα δάνεια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή