Χάνουν 1 εκατ. δολ. την ημέρα οι επιχειρήσεις του Τραμπ

Χάνουν 1 εκατ. δολ. την ημέρα οι επιχειρήσεις του Τραμπ

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναδιάρθρωση δανεισμού εξετάζει ο όμιλος Τραμπ αναφορικά με τα δάνεια που έχει λάβει για ξενοδοχειακές μονάδες και γήπεδα γκολφ που διατηρεί στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τους New York Times, η οικογενειακή επιχείρηση του Αμερικανού προέδρου ήρθε πριν από μερικές ημέρες σε επικοινωνία με το τμήμα της Deutsche Bank στις ΗΠΑ, το οποίο εξυπηρετεί τους εύρωστους πελάτες, προκειμένου να ρωτήσει εάν οι πληρωμές των δόσεων θα πρέπει να γίνουν εγκαίρως. Συγκεκριμένα, αναφερόταν στα δάνεια για το θέρετρο γκολφ του ομίλου στη Φλόριντα και σε ξενοδοχειακή μονάδα στην Ουάσιγκτον, που έχουν πληγεί λόγω του κορωνοϊού. Το γήπεδο γκολφ έχει σταματήσει να δέχεται πελάτες και το ξενοδοχείο φιλοξενεί ελάχιστους, ενώ διατηρεί κλειστό το μπαρ και το εστιατόριό του.

Ο κλάδος του τουρισμού και της εστίασης έχει δεχθεί σφοδρά χτυπήματα παγκοσμίως λόγω της πανδημίας, οδηγώντας σε παράλυση μεγάλο τμήμα της οικονομίας. Στις ΗΠΑ, η κυβέρνηση Τραμπ έχει ήδη διοχετεύσει 500 δισ. δολάρια στις πληγείσες επιχειρήσεις. Ωστόσο, ο όμιλος Τραμπ και οι εταιρείες της ευρύτερης οικογένειας του Αμερικανού προέδρου δεν δικαιούνται να λάβουν κρατική ενίσχυση και συνεπώς δεν έχουν πρόσβαση σε αυτά τα χρήματα. Ο όμιλος χάνει περισσότερα από 1 εκατ. δολάρια σε έσοδα κάθε μέρα λόγω του κορωνοϊού, όπως μεταδίδει η Wall Street Journal.

Οσον αφορά την Deutsche Bank, η θέση της είναι εξαιρετικά δύσκολη. Πρόκειται για το μόνο μεγάλο όνομα μεταξύ πολλών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, που εξακολουθεί να συνεργάζεται με τις επιχειρήσεις του Αμερικανού προέδρου. Επιπλέον, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του Bloomberg, τα δάνεια για τα οποία εξετάζεται η αναστολή πληρωμής εκδόθηκαν μεταξύ 2012 και 2015, προτού ο Τραμπ αναλάβει τα προεδρικά καθήκοντα, και έχουν ως ενέχυρο την προσωπική του περιουσία. To ενέχυρο συστάθηκε διότι ο Αμερικανός πρόεδρος φέρει στο ιστορικό του μία μακρά λίστα χρεοκοπιών και αδυναμίας αποπληρωμής δανείων.

Συνεπώς, σε περίπτωση που ο όμιλος δεν μπορέσει να καταβάλει τις δόσεις, η τράπεζα θα βρεθεί στην πολύ άβολη θέση να υποχρεωθεί να κατασχέσει περιουσιακά στοιχεία του προέδρου των ΗΠΑ. Διαφορετικά, η Deutsche Bank θα πρέπει να προχωρήσει σε διαγραφή χρέους, κάνοντας ουσιαστικά ένα μεγάλο δώρο στον Αμερικανό πρόεδρο. Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση Τραμπ παρακολουθεί στενά τις δραστηριότητες της γερμανικής τράπεζας στις ΗΠΑ μέσω των αρμόδιων εποπτικών αρχών. Παράλληλα, το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ διεξάγει έρευνα σχετικά με τις δραστηριότητές της.

Την ίδια ώρα, εκπρόσωπος του ομίλου Τραμπ μίλησε με τις Αρχές της Φλόριντα σχετικά με το ενδεχόμενο καθυστέρησης των μισθωμάτων που καταβάλλει στην πολιτεία για την ενοικίαση της έκτασης του γκολφ. Σύμφωνα με πληροφορίες της Washington Post, ο όμιλος Τραμπ προσπαθούσε τον τελευταίο καιρό να μεταβιβάσει σε άλλον ενδιαφερόμενο το ενοικιαστήριο, ωστόσο η διαδικασία έχει ανασταλεί λόγω κορωνοϊού. Οι αρμόδιες αρχές εξετάζουν εάν το ενοικιαστήριο επιτρέπει στον όμιλο να καθυστερήσει τα ενοίκια λόγω ανωτέρας βίας.

Πολλά στελέχη της Deutsche Bank ανησυχούν ότι ο όμιλος Τραμπ θα επικαλεστεί ανωτέρα βία, προκειμένου να αποφύγει και την αποπληρωμή των δανείων, σύμφωνα με τους New York Times. Εξάλλου, είχαν βρεθεί σε αντίστοιχη δικαστική διαμάχη με τον Αμερικανό πρόεδρο κατά την περίοδο της χρηματοπιστωτικής κρίσης, όταν αρνήθηκε να αποπληρώσει τα δάνειά του στη γερμανική τράπεζα και ζήτησε αποζημίωση ύψους 3 δισ. δολαρίων. Εντέλει, βέβαια, έγινε εξωδικαστικός συμβιβασμός και ο Τραμπ αποπλήρωσε τα δάνεια σε βάθος χρόνου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή