ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κερδισμένη η βιομηχανία ηλεκτρονικών πληρωμών

Κερδισμένη η βιομηχανία ηλεκτρονικών πληρωμών

Τα μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων σε ολόκληρο τον κόσμο θα ευνοήσουν τον κλάδο του ηλεκτρονικού χρήματος. Εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, ο κόσμος αποφεύγει να ακουμπά τα κέρματα και τα χαρτονομίσματα, ενώ έχουν μειωθεί οι ευκαιρίες των καταναλωτών για να τα ξοδέψουν. Συνεπώς, πολλοί στρέφονται στο ηλεκτρονικό χρήμα. Οταν τα μέτρα καραντίνας χαλαρώσουν, η βιομηχανία ηλεκτρονικών πληρωμών, η οποία αυτή τη στιγμή έχει τζίρο 1,9 τρισ. δολ., είναι πολύ πιθανό πως θα βγει κερδισμένη.

Το κλείσιμο πολλών καταστημάτων λιανικής και η άρνηση ορισμένων να δεχθούν μετρητά έχει μειώσει κατακόρυφα τις συναλλαγές μετρητών. Σύμφωνα με τη Link, βρετανική εταιρεία διαχείρισης ATM, το ποσό των αναλήψεων στη Βρετανία έχει υποχωρήσει κατά περίπου 50%, μετά την επιβολή μέτρων περιορισμού στη χώρα.

Ορισμένες εταιρείες που εκδίδουν πιστωτικές κάρτες, μεταξύ αυτών και η Mastercard, αποφάσισαν να διπλασιάσουν το ανώτατο όριο ανέπαφων συναλλαγών σε πολλές χώρες, καθώς επικρατούσε έντονη ανησυχία για μετάδοση του κορωνοϊού μέσω συναλλαγών με μετρητά. Η αύξηση των ανέπαφων συναλλαγών σημαίνει ότι οι καταναλωτές δεν χρειάζεται να πλητρολογήσουν στις συσκευές τον κωδικό της κάρτας, ενθαρρύνοντας κατ’ αυτό τον τρόπο την υιοθέτηση των ψηφιακών πληρωμών.

Σε ορισμένες χώρες, όπως στη Σουηδία και τη Βρετανία, η χρήση μετρητών είχε μειωθεί πριν την επέλαση του κορωνοϊού. Ωστόσο, η πανδημία ενδέχεται να επισπεύσει τη μετάβαση στο ηλεκτρονικό χρήμα και σε άλλες χώρες, όπως στη Γερμανία ή την Ισπανία, όπου προηγουμένως η πλειονότητα των συναλλαγών πραγματοποιείτο με μετρητά.

Τα καταστήματα λιανικής και τα εστιατόρια ασκούν επίσης πίεση στους καταναλωτές να πληρώνουν ηλεκτρονικά, καθώς προσφέρουν τη δυνατότητα αγοράς μέσω Διαδικτύου και παράδοσης κατ’ οίκον. Για πολλές μικρές επιχειρήσεις πρόκειται για την πρώτη επαφή με τις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Ο Μαουρίτσιο Κοράο, ιδιοκτήτης της καφετέριας Choco Rock στο Μιλάνο, δήλωσε ότι παρήγγειλε για το κατάστημά του ένα τερματικό για ηλεκτρονικές συναλλαγές, ώστε να μπορεί να παραδίδει γλυκά και τούρτες στα σπίτια.

Η κατάρρευση των ταξιδιών με αεροπλάνο, των κρατήσεων για διακοπές και των κρατήσεων σε εστιατόρια σημαίνει ότι γενικά οι συναλλαγές έχουν μειωθεί. Οι διασυνοριακές συναλλαγές στο δίκτυο της Visa μειώθηκαν κατά 19% σε ετήσια βάση τον Μάρτιο.

Ωστόσο, οι καταστάσεις ανάγκης πολλές φορές δημιουργούν αφορμή για αλλαγή των καθημερινών συνηθειών. Τα capital controls που επιβλήθηκαν στις αναλήψεις από τα ελληνικά ATM κατά την περίοδο της κρίσης οδήγησαν σε αύξηση της χρήσης πιστωτικών καρτών στη χώρα, σύμφωνα με σχετική ανάλυση της Goldman Sachs. Επιπλέον, ο μέσος όρος ψηφιακών πληρωμών στην Ασία αυξήθηκε κατά 40% όσον αφορά τα τρόφιμα και κατά 20% όσον αφορά τα βίντεο συνεχούς ροής (streaming), τα ψηφιακά προϊόντα και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, μετά την επιβολή μέτρων καραντίνας σε πολλές περιοχές, σύμφωνα με στοιχεία της Bango, βρετανικής εταιρείας στατιστικών και πληρωμών μέσω κινητού.

Οι επενδυτές στρέφονται στις εταιρείες του κλάδου, τουλάχιστον μέχρι να αρθούν τα μέτρα περιορισμού. Η τιμή της μετοχής της εταιρεία Adyen, η οποία έχει έδρα στο Αμστερνταμ, αυξήθηκε κατά 1,3% φέτος, ενώ ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX Europe 600 έχει σημειώσει απώλειες της τάξεως του 25%. Επίσης, η μετοχή της ιταλικής ανταγωνίστριας Nexi έχει υποχωρήσει κατά μόλις 1,5% στο ίδιο διάστημα. Εάν τα μετρητά γίνουν ένα ακόμη θύμα του κορωνοϊού, τότε οι εταιρείες ηλεκτρονικών πληρωμών θα βγουν κερδισμένες με διαφορά.