Μπλοκάρει το Βερολίνο εξαγορές γερμανικών εταιρειών

Μπλοκάρει το Βερολίνο εξαγορές γερμανικών εταιρειών

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε θωράκιση των επιχειρήσεών της έναντι ξένων εξαγορών προχωράει η γερμανική κυβέρνηση, προφυλάσσοντάς τις ιδίως από Κινέζους και Αμερικανούς επίδοξους επενδυτές. Οπως μετέδωσε χθες ο γερμανικός όμιλος ειδήσεων Funke Μediengruppe, πρόκειται να ληφθούν αυστηρά μέτρα για την προστασία καίριων κλάδων της γερμανικής οικονομίας από επενδυτές οι οποίοι προσπαθούν να εκμεταλλευθούν την ευάλωτη –λόγω κορωνοϊού– κατάσταση των εταιρειών της χώρας. «Η κρίση του κορωνοϊού φαίνεται πως θα αυξήσει την τάση για στρατηγικές επενδύσεις σε ευρωπαϊκές οικονομίες αποφασιστικής σημασίας», δήλωσε στην Deutsche Welle ο Τζόναθαν Χάκενμπρoϊχ, μέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων (ECFR).

Εχοντας εντοπίσει το έντονο ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές, η γερμανική κυβέρνηση έχει ήδη λάβει μέτρα προστασίας των επιχειρήσεων. Οι σχετικές προσπάθειες εντατικοποιήθηκαν το 2016, όταν η κινεζική εταιρεία συσκευών σπιτιού Midea εξαγόρασε τη γερμανική εταιρεία ρομποτικής Kuka. Προς το παρόν, η γερμανική κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να παρέμβει σε εξαγορές, εφόσον διαπιστώσει ότι αποτελούν κίνδυνο για την ασφάλεια της χώρας. «Σας διαβεβαιώ, είμαστε αποφασισμένοι να σταθούμε δίπλα στις επιχειρήσεις μας και να προστατεύσουμε τις θέσεις εργασίας», είχε προειδοποιήσει στο τέλος του Μαρτίου ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, Πέτερ Αλτμάιερ, αναφερόμενος στην αποτροπή χρεοκοπίας και επιθετικών εξαγορών των εταιρειών.

Ωστόσο, με τα νέα μέτρα οι αρμόδιες αρχές θα μπορούν, όσο εξετάζουν την πιθανή εξαγορά, να απαγορεύσουν την πρόσβαση των ξένων στην τεχνολογία και την τεχνογνωσία των γερμανικών εταιρειών. Παράλληλα, δεν θα απαιτείται να αποδείξουν ότι η εξαγορά είναι επικίνδυνη για την ασφάλεια της χώρας, αλλά θα μπορούν να την απορρίψουν, εφόσον κρίνουν ότι υπάρχει «πιθανότητα δυσμενούς επίδρασης» στην οικονομία. Σύμφωνα με τη γερμανική Funke Μediengruppe, η γερμανική κυβέρνηση θέτει σήμερα το νομοσχέδιο προς έγκριση.

«Σε αυτή τη φοβερή κρίση τα μέτρα θα πρέπει να εφαρμόζονται βάσει ενός ευρέος ορισμού της έννοιας “στρατηγική σημασία”», σχολίασε στην Deutsche Welle ο Τζόναθαν Χάκενμπρoϊχ. Στη συνέντευξη που παραχώρησε ο ίδιος, επανέλαβε τις ανησυχίες των ευρωπαϊκών θεσμών, ότι δηλαδή όσο οι εταιρείες σε καίριους τομείς πλήττονται πολλοί επενδυτές θα το δουν ως ευκαιρία, ώστε να εξασφαλίσουν σε χαμηλότερη τιμή τις εταιρείες.

Εξάλλου, η Κομισιόν έχει εκδώσει οδηγίες για την προστασία των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων. Η επικεφαλής της, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε πρόσφατα «όπως σε κάθε κρίση, όταν οι επιχειρήσεις και οι βιομηχανίες μας δέχονται πίεση, οφείλουμε να προστατεύσουμε αυτές και την οικονομική μας κυριαρχία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή