ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η προοπτική νέας στήριξης ενίσχυσε τη Γουόλ Στριτ

Η προοπτική νέας στήριξης ενίσχυσε τη Γουόλ Στριτ

Η προσδοκία για νέο πακέτο στήριξης ύψους 250 δισ. δολαρίων, που ζήτησε η κυβέρνηση Τραμπ από το Κογκρέσο, οδήγησε χθες τη Wall Street σε άνοδο, με τους επενδυτές να στρέφονται πάλι στις μετοχές και να εγκαταλείπουν τα κρατικά ομόλογα. Επικράτησε, άλλωστε, αισιοδοξία πως επίκειται κάμψη της πανδημίας. Ετσι το βράδυ οι βασικοί δείκτες S&P 500 και Dow Jones κατέγραφαν κέρδη 2,17% και 2,69% αντιστοίχως. Ωστόσο, όπως σχολίασε στο Bloomberg ο Κέβιν Κάρον, επενδυτής χαρτοφυλακίου στη Washington Crossing, «επικρατεί ακόμη μεγάλη αβεβαιότητα στις αγορές».

Οι ευρωπαϊκές αγορές, άλλωστε, έκλεισαν με μικρές απώλειες. Σε όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης υφίσταντο πιέσεις, καθώς είχε προηγηθεί το ναυάγιο των συνομιλιών στο Eurogroup για μια συντονισμένη στήριξη των ευρωπαϊκών οικονομιών και τη θωράκισή τους από τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με υποχώρηση 0,16% και ο επίσης πανευρωπαϊκός Eurostoxx 50, με τα λεγόμενα «βαριά χαρτιά» της Ευρώπης, έκλεισε με απώλειες 0,22%. Στις εθνικές αγορές, ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου έκλεισε με υποχώρηση 0,47% και ο Xetra DAX της Φρανκφούρτης με υποχώρηση 0,23%.

Ομοίως, στις δύο βαρύτερα πληγείσες από την πανδημία οικονομίες της Ευρωζώνης, στην Ιταλία και στην Ισπανία, οι δείκτες FTSE MIB του Μιλάνου και IBEX 35 της Μαδρίτης έκλεισαν με υποχώρηση 1,18% και 0,72% αντιστοίχως. Μοναδική εξαίρεση ήταν η αγορά της Γαλλίας όπου ο δείκτης CAC 40 του Παρισιού έκλεισε με ελαφρά άνοδο 0,1%.

Ανοδικά κινήθηκαν, πάντως, οι τιμές του πετρελαίου, καθώς εξακολουθεί να επικρατεί στην αγορά η προσδοκία πως σήμερα θα υπάρξει πολυμερής συμφωνία ανάμεσα στον ΟΠΕΚ, στη Ρωσία και στις ΗΠΑ για συντονισμένη μείωση της παραγωγής. Ετσι το βράδυ το αργό ΗΠΑ κυμαινόταν στα 24,16 δολάρια το βαρέλι και το Brent στα 32,23 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας άνοδο 2,24% και 1,13% αντιστοίχως. Ανοδικά κινήθηκε, άλλωστε, ο χρυσός, που το βράδυ κυμαινόταν στα 1649,56 δολάρια η ουγγιά σημειώνοντας άνοδο 0,11%.

Υποχώρηση σημείωσαν αντιθέτως τα κρατικά ομόλογα, με μεγαλύτερη μείωση να σημειώνουν τα ομόλογα της Ιταλίας. Την ίδια στιγμή ήταν η έβδομη από τις οκτώ τελευταίες συνεδριάσεις που το ευρώ σημείωνε υποχώρηση. Αργά το βράδυ υποχωρούσε κατά 0,29% έναντι του δολαρίου.