Συμφωνία στο Eurogroup, κέρδη για το ευρώ

Συμφωνία στο Eurogroup, κέρδη για το ευρώ

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η συγκρατημένη αισιοδοξία των επενδυτών για επιπεδοποίηση της καμπύλης των νέων κρουσμάτων του κορωνοϊού στη Νέα Υόρκη, το επίκεντρο της πανδημίας στις ΗΠΑ, αλλά και σε χώρες της Ευρωζώνης, βοήθησε τους περισσότερους χρηματιστηριακούς δείκτες παγκοσμίως να κινηθούν ανοδικά την εβδομάδα που διανύσαμε.

Σε αυτό το περιβάλλον, τα κυβερνητικά ομόλογα σε ΗΠΑ και Γερμανία δέχθηκαν πιέσεις, αλλά οι απώλειες ήταν περιορισμένες, καθώς ο αριθμός των θυμάτων της πανδημίας συνεχίζει να αυξάνεται καθημερινά, ενώ οι οικονομικοκοινωνικές επιπτώσεις ενός παρατεταμένου lοckdown και των αποκαλούμενων μέτρων κοινωνικής απομάκρυνσης εκτιμάται ότι θα είναι ιδιαίτερα σημαντικές, οδηγώντας την παγκόσμια οικονομία σε μία πρωτόγνωρη ύφεση και την ανεργία σε σημαντική άνοδο.

Χαρακτηριστικά, ο αριθμός των νέων αιτήσεων για το επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα ανήλθε στα 6,6 εκατ., με τη συνολική αύξηση τις τελευταίες τρεις εβδομάδες να υπερβαίνει τα 16 εκατ. Η αρνητική επίπτωση της πανδημικής κρίσης στην αγορά εργασίας των ΗΠΑ ήταν εμφανής και στα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας που δημοσιεύθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, τα οποία έδειξαν πτώση 701.000 (αντί για αύξηση) για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο του 2010 με το ποσοστό ανεργίας να ανέρχεται στο 4,4%, το υψηλότερο από τον Αύγουστο του 2017. Στις αγορές συναλλάγματος το ευρώ κινήθηκε ανοδικά επωφελούμενο από το γεγονός ότι, έπειτα από έντονες διεργασίες, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης κατάφεραν τελικά να συμφωνήσουν σε ένα πακέτο στήριξης για την καταπολέμηση των οικονομικών επιπτώσεων από την παγκόσμια πανδημία. Το συνολικό πακέτο ανέρχεται στα 540 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 240 δισ. θα προέλθουν από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, τα 200 δισ. από τις εγγυήσεις της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για δανεισμό επιχειρήσεων και τα υπόλοιπα 100 δισ. από το ειδικό ταμείο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής SURE, το οποίο θα χρηματοδοτήσει τις απώλειες των εργαζομένων από τα μειωμένα ωράρια που εφαρμόζουν χιλιάδες επιχειρήσεις, προκειμένου να μη χαθούν οι θέσεις εργασίας.

Η ισοτιμία ευρώ/δολ. ανήλθε σε υψηλό εβδομάδας 1,0950 έναντι του δολαρίου μετά την ανακοίνωση της απόφασης, πριν υποχωρήσει στην περιοχή του 1,0930/35 νωρίς την Παρασκευή, παραμένοντας όμως περίπου 1% ενισχυμένη σε εβδομαδιαία βάση. Στις αγορές εμπορευμάτων, η τιμή του Brent βρέθηκε σε υψηλό ενός μήνα 36,40 δολ. την Πέμπτη μετά την απόφαση των χωρών του OPEC+ για μείωση της παραγωγής 10 εκατ. βαρέλια ημερησίως, αλλά τα κέρδη χάθηκαν και η τιμή κλεισίματος της συνεδρίασης ήταν κοντά στα 31,50 δολ., καθώς υπάρχει αβεβαιότητα εάν η απόφαση μπορεί να ανακόψει την πτωτική πορεία των τιμών λόγω της μεγάλης μείωσης της παγκόσμιας ζήτησης.

* Tομέας Οικονομικής Ανάλυσης & Ερευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Εurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή