Στήριξη από το ΔΝΤ έχει ζητήσει το 50% των κρατών-μελών του

Στήριξη από το ΔΝΤ έχει ζητήσει το 50% των κρατών-μελών του

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προειδοποιώντας ότι η παγκόσμια οικονομία θα περιέλθει στη χειρότερη ύφεση που έζησε ποτέ από το 1929, τη χρονιά της Μεγάλης Υφεσης. Ειδικά οι αναδυόμενες χώρες και εκείνες με τα χαμηλά εισοδήματα στην Αφρική, στη Νότια Αμερική και στην Ασία διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο. Αξίζει να αναφερθεί, όπως παρατηρεί το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, ότι από τα 189 κράτη-μέλη του διεθνούς οργανισμού, τα μισά και παραπάνω έχουν ήδη ζητήσει τη στήριξή του, ενώ το διοικητικό συμβούλιό του συμφώνησε να διπλασιάσει το κονδύλι της επείγουσας χρηματοδότησης, ώστε να ανταποκριθεί στην ενισχυμένη ζήτηση των σχεδόν 100 δισ. δολαρίων. Τα σχετικά ανέφερε σε ομιλία της η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Μεγάλη αβεβαιότητα

Επιπλέον υπογράμμισε ότι το βασικό σενάριο του οργανισμού κάνει λόγο για μερική ανάκαμψη στην παγκόσμια οικονομία το 2021, εάν βέβαια η πανδημία υποχωρήσει το δεύτερο εξάμηνο του 2020 και επιτραπεί η σταδιακή άρση των περιορισμών. Η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα επισήμανε, πάντως, πως η αβεβαιότητα σχετικά με τη διάρκεια της πανδημίας σημαίνει ότι ίσως η κατάσταση εκτραχυνθεί περαιτέρω. Υπενθυμίζεται πως η ασθένεια, εκκινώντας από τα τέλη του 2019 από την κινεζική πόλη Γουχάν, έχει εξαπλωθεί σχεδόν παντού, προξενώντας διακοπή οικονομικής δραστηριότητας, με τα μαγαζιά να κατεβάζουν ρολά και τα εργοστάσια να κλείνουν ή να υπολειτουργούν και εκατομμύρια ανθρώπους να χάνουν τη δουλειά τους. Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ υπογράμμισε τον αντίκτυπο ειδικά στο λιανεμπόριο, στον τουρισμό και στα ξενοδοχεία, καθώς και στις μεταφορές, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στους αυτοαπασχολούμενους.

«Δεδομένου ότι βρισκόμαστε ενώπιον μιας κολοσσιαίας και δραματικής αλλαγής, μιας, θα λέγαμε, διακοπής του μηχανισμού της παγκόσμιας οικονομίας, θα πρέπει να λάβουμε μαζικά και σωστά στοχευμένα μέτρα», τόνισε η κ. Γκεοργκίεβα. Στις 18 Φεβρουαρίου το ΔΝΤ είχε αναφέρει στους υπουργούς Οικονομικών των «20» ότι η διεθνής οικονομία αφήνει τα χειρότερα πίσω της, ενώ τρεις ημέρες μετά υπήρξε η πρόβλεψη ότι ο ιός ίσως περιορίσει το παγκόσμιο ΑΕΠ κατά μόλις 0,1 της ποσοστιαίας μονάδας, με το ΔΝΤ να προβλέπει ρυθμό 3,3%. Παράλληλα, όμως, η γενική διευθύντρια δεν παρέλειψε να αναφέρει πως ο διεθνής οργανισμός εξετάζει και ενδεχόμενα πιο δυσοίωνα σενάρια. Ακόμα τόνισε ότι το ΔΝΤ θέλει να χρησιμοποιήσει το οπλοστάσιο του ενός τρισ. δολαρίων που διαθέτει για παροχή δανείων, προσθέτοντας ότι εάν η πανδημία παραταθεί πέραν του όσο προβλέπεται με τις παρούσες συνθήκες ή εάν εκδηλωθεί δεύτερο κύμα της ασθένειας, τότε το ΔΝΤ ίσως αυξήσει τα κονδύλιά του. Υπό το πρίσμα αυτό θα δημιουργήσει περισσότερα αποθεματικά στοιχεία, τα ονομαζόμενα ειδικά τραβηχτικά δικαιώματα. Με αυτά θα δοθεί στήριξη ειδικά στις αναδυόμενες οικονομίες, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος να αντιμετωπίσουν έλλειψη ρευστότητας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή