Εξαγορά επιχειρήσεων από την τουρκική κυβέρνηση

Εξαγορά επιχειρήσεων από την τουρκική κυβέρνηση

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πράσινο φως για εξαγορά εταιρειών που πλήττονται από τον κορωνοϊό έδωσε αυτή την εβδομάδα η τουρκική κυβέρνηση στο κρατικό επενδυτικό ταμείο της χώρας, TVF. Σύμφωνα με πηγές του Bloomberg και βάσει του κυβερνητικού νομοσχεδίου που κατατέθηκε στη Βουλή, το TVF θα μπορεί να διοχετεύσει χρήματα ή να εξαγοράσει πλειοψηφικά μερίδια σε επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας για την τουρκική οικονομία. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών και όσες εκτελούν έργα υποδομών.

Μέσα στα επόμενα χρόνια ένα μεγάλο μέρος του ιδιωτικού τομέα, εκτός από τις εταιρείες του χρηματοπιστωτικού κλάδου, θα βρίσκεται υπό τον άμεσο έλεγχο της κυβέρνησης, όπως ανέφερε Τούρκος αξιωματούχος στο Bloomberg. Προκειμένου να διασώσει τις πληττόμενες επιχειρήσεις ή να αναλάβει τον έλεγχό τους, η τουρκική κυβέρνηση αναμένεται πως θα εγκαταλείψει τις δημοσιονομικές τακτικές που ακολουθούσε τα προηγούμενα χρόνια, αυξάνοντας το δημόσιο χρέος.

Ενδεικτικά, υπό τη μακρά προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η χώρα εκχωρούσε τα μερίδιά της στον ιδιωτικό τομέα και με τα έσοδα μείωσε κατά το ήμισυ το δημόσιο χρέος. Αντιθέτως, όπως σχολίασε στο Bloomberg Τούρκος αξιωματούχος υπό τον όρο της ανωνυμίας, βάσει του νέου νομοσχεδίου η τουρκική κυβέρνηση πρόκειται να αξιοποιήσει τον δημοσιονομικό της χώρο, ώστε να αυξήσει το χρέος της και να αγοράσει μερίδιο σε ιδιωτικές επιχειρήσεις. Υπό άλλες συνθήκες, θα δυσκολευόταν να αντλήσει τα χρήματα από ξένους δανειστές, για παράδειγμα από άλλες αναδυόμενες οικονομίες, συμπλήρωσε ο ίδιος.

Οι κινήσεις του ταμείου, όσες δηλαδή αφορούν τις επενδύσεις σε ιδιωτικές εταιρείες της χώρας, πρόκειται να εξαιρεθούν από πολλές ρυθμιστικές επιταγές του ιδιωτικού δικαίου και των κανόνων της κεφαλαιαγοράς. Επιπλέον, το TVF δεν θα οφείλει να αποζημιώνει τους μετόχους της μειοψηφίας σε συγκεκριμένο χρονικό περιθώριο, όπως προβλεπόταν μέχρι σήμερα, εφόσον αποδείξει ότι οι κινήσεις του προσβλέπουν στη βελτίωση του ισολογισμού της εκάστοτε εταιρείας. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν εκθειάσει το κρατικό επενδυτικό ταμείο, αναφέροντας ότι αντιμετωπίζει τις αδυναμίες της οικονομίας. Το TVF, το οποίο μέχρι το 2017 είχε αξία 40 δισεκατομμυρίων ευρώ, κατέχει μερίδια στις μεγαλύτερες εταιρείες της χώρας, μεταξύ αυτών ο εθνικός αερομεταφορέας Turkish Airlines και η τράπεζα Ziraat Bank.

Εκδηλος είναι ο αντίκτυπος του κορωνοϊού στην τουρκική οικονομία μέσω των οικονομικών στοιχείων του Μαρτίου, καθώς σημειώθηκε το μεγαλύτερο μηνιαίο δημοσιονομικό έλλειμμα σε τουλάχιστον δεκατέσσερα χρόνια. Το έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 43,9 δισεκατομμύρια τουρκικές λίρες, ενώ το αντίστοιχο του Μαρτίου του 2019 ανερχόταν σε 24,5 δισεκατομμύρια λίρες. Επίσης, για ολόκληρο το προηγούμενο έτος το δημοσιονομικό έλλειμμα άγγιζε τα 123,7 δισεκατομμύρια λίρες.

Η διόγκωση του ελλείμματος οφείλεται ιδίως στα περιοριστικά μέτρα λόγω κορωνοϊού, τα οποία επιβλήθηκαν μέσα στον Μάρτιο και έχουν παραλύσει την οικονομική δραστηριότητα. Υπενθυμίζεται πως η Τουρκία έχει ήδη ανακοινώσει πακέτο στήριξης της οικονομίας της ύψους 100 δισεκατομμυρίων λιρών (14,9 δισεκατομμύρια δολάρια), το οποίο αποτελείται κατά κύριο λόγο από αναβολές πληρωμών φόρων, προκειμένου να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να αντεπεξέλθουν στην κρίση του κορωνοϊού. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή