Συμφωνία για στήριξη αεροπορικών στις ΗΠΑ

Συμφωνία για στήριξη αεροπορικών στις ΗΠΑ

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κατ’ αρχήν συμφωνία κατέληξε η αμερικανική κυβέρνηση με τις εγχώριες μεγάλες αεροπορικές εταιρείες σχετικά με τις προϋποθέσεις του μεγάλου προγράμματος στήριξης για τη διατήρηση του προσωπικού τους. Το πρόγραμμα διαθέτει κονδύλια ύψους 25 δισ. δολ. και σε αυτό έχουν προστρέξει μέχρι στιγμής οι εξής αερομεταφορείς: Alaska Airlines, Allegiant Air, American Airlines, Delta Air Lines, Frontier Airlines, Hawaiian Airlines, JetBlue Airways, United Airlines, SkyWest Airlines και Southwest Airlines. Η οικονομική αρωγή για τη μισθοδοσία του κλάδου αποτελεί μέρος του συνολικού προγράμματος στήριξης της αμερικανικής οικονομίας που ενέκρινε το Κογκρέσο τον Μάρτιο .

Τις τελευταίες ημέρες είχε δημιουργηθεί ένταση εξαιτίας της επιμονής του υπουργείου Οικονομικών οι μεγαλύτεροι αερομεταφορείς να αποπληρώσουν τουλάχιστον μέρος της κρατικής βοήθειας και εντέλει οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι η οικονομική ενίσχυση θα συνίσταται εν μέρει σε δάνεια και εν μέρει σε δωρεές. Το δε υπουργείο Οικονομικών θα έχει το δικαίωμα απόκτησης μετοχών σε επιμέρους αεροπορικές, όπως αναφέρουν σε σχετικό δημοσίευμα οι New York Times. Οι ωφελούμενες εταιρείες δεν θα πρέπει μέχρι και τον Σεπτέμβριο να κάνουν περικοπές μισθών ή μεγάλο αριθμό απολύσεων, αλλά ούτε και να επαναγοράσουν μετοχές τους ή να διαθέσουν μέρισμα έως του χρόνου τον Σεπτέμβριο. Κατά τον υπουργό Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν, η προαναφερθείσα συμφωνία αφενός διασφαλίζει την επιβίωση ενός στρατηγικής σημασίας κλάδου, αφετέρου έχει ευεργετήματα για τους φορολογουμένους.

Αξίζει να αναφερθεί πως το υπουργείο ασκούσε πιέσεις στους αερομεταφορείς να αποπληρώσουν σε βάθος πενταετίας το 30% της κρατικής βοήθειας, ενώ τα στελέχη τους και οι συνδικαλιστικοί ηγέτες διαμαρτύρονταν, διότι η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ μετέτρεψε τις δωρεές, που είχε συμφωνήσει το Κογκρέσο, σε δάνεια. Αναφέρεται χαρακτηριστικά πως η American Airlines θα λάβει βοήθεια 5,8 δισ. δολαρίων και η Delta 5,4 δισ. δολάρια. Το υπουργείο Οικονομικών διευκρίνισε ότι όσες εταιρείες λάβουν βοήθεια έως 100 εκατομμύρια δολάρια δεν υποχρεούνται σε αποζημίωση της κυβέρνησης. Τέλος, το ποια είναι η κατάσταση στον κλάδο φαίνεται από το ότι την 1η Μαρτίου οι αρμόδιες υπηρεσίες έλεγξαν 2,3 εκατομμύρια επιβάτες, εργαζομένους και ιπταμένους στα αεροδρόμια των ΗΠΑ και στις 31 Μαρτίου αυτοί έφθαναν μόλις τις 150.000.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή