Επιμένει το Παρίσι σε κοινή έκδοση χρέους

Επιμένει το Παρίσι σε κοινή έκδοση χρέους

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εν αναμονή της τηλεδιάσκεψης των ηγετών την επόμενη Πέμπτη συνεδρίασαν χθες (επίσης εξ αποστάσεως) οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε., έχοντας στην ατζέντα τους τα απόνερα της συμφωνίας του Eurogroup την περασμένη εβδομάδα, αλλά και τον τρόπο ενίσχυσης του ΔΝΤ για τη διαχείριση της παγκόσμιας κρίσης που προκαλεί ο COVID-19. Μεταξύ άλλων, ήταν προγραμματισμένες παρουσιάσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την εφαρμογή των πρωτοβουλιών που έχουν ήδη αναληφθεί στο πλαίσιο αντιμετώπισης της κρίσης.

Η συζήτηση μεταξύ των ηγετών ειδικά για το Ταμείο Ανάκαμψης που έχει προτείνει η Γαλλία αναμένεται να είναι δύσκολη. Το Παρίσι θα επιμείνει σε κάποια μορφή κοινής έκδοσης χρέους. Οι σκληροί, προεξάρχουσας της Ολλανδίας, τονίζουν την απουσία στο κοινό ανακοινωθέν λέξεων και φράσεων όπως «ομόλογα», «κοινή έκδοση χρέους» και «πανευρωπαϊκοί φόροι», αλλά και τη μη αναφορά στο μέγεθος του ταμείου, ως ενδείξεις ότι η γαλλική πρόταση δεν απολαύει στήριξης.  

Σχετικά με την πιστωτική γραμμή Pandemic Crisis Support που συμφωνήθηκε να διατεθεί από τον ESM, έχουν υπάρξει κάποιες άτυπες επαφές τεχνικού επιπέδου μεταξύ του οργανισμού και κρατών-μελών, αλλά δεν είναι δυνατόν να υπάρξει επίσημη προσφυγή πριν εγκρίνουν οι ηγέτες τη συμφωνία του Eurogroup. Η ημερομηνία ωρίμανσης των δανείων δεν έχει ακόμα αποφασιστεί· θα οριστεί εντός δύο εβδομάδων μετά την τηλεδιάσκεψη των ηγετών. Εκτιμάται ότι θα κυμανθεί μεταξύ πέντε και δέκα ετών.

Ο ESM θα παραμείνει προνομιούχος πιστωτής – μόνο το ΔΝΤ θα έχει προτεραιότητα εναντίον του. Η διαδικασία έγκρισης παραμένει η ίδια: απαιτείται η ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου Διοικητών του οργανισμού (των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης), η οποία προϋποθέτει και κοινοβουλευτική ψηφοφορία σε αρκετά κράτη-μέλη. Στην πράξη, δεδομένης της πολιτικής συμφωνίας για τους όρους παροχής (για την κάλυψη του «άμεσου και του έμμεσου κόστους» υγείας, θεραπείας και πρόληψης του COVID-19), η χορήγηση των δανείων αναμένεται να γίνει πολύ γρήγορα μετά την υποβολή των σχετικών αιτημάτων. Σε αντίθεση με τον κοινοτικό προϋπολογισμό, υπενθυμίζεται, ο ESM δεν μπορεί να παράσχει επιχορηγήσεις.

Σχετικά με το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων OMT της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αρμόδιες πηγές τονίζουν ότι η υπαγωγή σε πρόγραμμα του ESM είναι αναγκαία αλλά όχι ικανή συνθήκη για την ενεργοποίησή του και ότι η τελική απόφαση επ’ αυτού θα ληφθεί από το Δ.Σ. της τράπεζας.

Εως τώρα δεν έχει υπάρξει συζήτηση για τη δυνατότητα παροχής δανείων, πέρα από το 2% του ΑΕΠ, από τον ESM στη φάση της ανάκαμψης από την πανδημία.​​​​​​

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή