ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερμανία: Νέο πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας ύψους 10 δισ. ευρώ

Γερμανία: Νέο πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας ύψους 10 δισ. ευρώ

Ο κυβερνητικός συνασπισμός στη Γερμανία συμφώνησε στη διάρκεια της νύκτας της Τετάρτης προς Πέμπτη σε ένα νέο πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας προς τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους που έχουν πληγεί από την επιδημία του κορωνοϊού, ύψους 10 δισεκ. ευρώ.

Μπροστά στις αυξανόμενες επιπτώσεις της πανδημίας στην ευρωπαϊκή οικονομία, η επιδότηση όσων έχουν δει τις συμβάσεις εργασίας τους να αναστέλλονται θα παραταθεί μέχρι το τέλος του έτους.

Μετά τον τέταρτο μήνα αναστολής της σύμβασής τους θα λαμβάνουν από το κράτος το 70% με 77% του καθαρού μισθού τους και μετά τον έβδομο μήνα το 80% με 87%, έναντι του 60% με 67% που λαμβάνουν τώρα.

Εξάλλου όσοι είναι ήδη άνεργοι θα δουν τα επιδόματά τους να παρατείνονται κατά τρεις μήνες, στην περίπτωση που πλησιάζει το τέλος της περίοδου επιδότησής τους.

Έπειτα από οκτώ ώρες δύσκολων διαπραγματεύσεων οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ και οι Σοσιαλδημοκράτες αποφάσισαν επίσης να υιοθετήσουν και άλλα μέτρα φορολογικής ελάφρυνσης.

Ο ΦΠΑ στον τομέα της εστίασης, που έχει πληγεί ιδιαίτερα από το κλείσιμο μέχρι νεοτέρας των εστιατορίων και των καφέ, θα μειωθεί από την 1η Ιουλίου και για ένα χρόνο στο 7% από το 19% που είναι τώρα.

Παράλληλα προκειμένου να βοηθηθούν οι οικογένειες τα παιδιά των οποίων είναι αναγκασμένα να παρακολουθούν μαθήματα μέσω διαδικτύου λόγω του κλεισίματος των σχολείων, θα τους δοθούν επιδόματα για την αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών, τα οποία θα φτάνουν έως και τα 150 ευρώ.

Το νέο αυτό οικονομικό πρόγραμμα – το κόστος του οποίου εκτιμάται στα 10 δισεκ. ευρώ– προστίθεται σε ένα άλλο πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας της Γερμανίας ύψους 1,1 τρισεκ. ευρώ που έχει ήδη υιοθετηθεί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters