Οι κεντρικές τράπεζες αναλαμβάνουν –και πάλι– δράση

Οι κεντρικές τράπεζες αναλαμβάνουν –και πάλι– δράση

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επειτα από τη χθεσινή δέσμευση της κεντρικής τράπεζας της Ιαπωνίας για κατάργηση του ορίου στην αγορά ομολόγων, είναι πολύ πιθανό πως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αναδείξουν την ετοιμότητά τους να προβούν σε ακόμη περισσότερα μέτρα, στο πλαίσιο των συνεδριάσεών τους αυτή την εβδομάδα.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενδέχεται να ενισχύσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ύψους 1,1 τρισ. ευρώ, λόγω των πρόσφατων δυσοίωνων οικονομικών στοιχείων. Ωστόσο είναι πιθανότερο πως η ΕΚΤ θα περιμένει για ισχυρότερες ενδείξεις, προτού ενισχύσει το πακέτο στήριξης, δεδομένου ότι έχει ακόμα μεγάλο περιθώριο στα προγράμματα αγοράς ομολόγων. Για παράδειγμα, η επίπτωση των ιταλικών spread σε βάθος χρόνου ενδέχεται να παίξει σημαντικό ρόλο στην απόφαση της ΕΚΤ.

Πριν από τις συνεδριάσεις των κεντρικών τραπεζών θα δημοσιευθούν επίσης τα οικονομικά στοιχεία του πρώτου τριμήνου για τις ΗΠΑ και την Ευρωζώνη, τα οποία θα παρουσιάσουν την έκταση της ζημίας του κορωνοϊού στην οικονομία. Τα στοιχεία της Ευρωζώνης αναμένεται πως θα είναι πολύ ασθενέστερα σε σχέση με αυτά των ΗΠΑ, καθώς τα περιοριστικά μέτρα εφαρμόστηκαν νωρίτερα στη Γηραιά Ηπειρο και συγκεκριμένα από τις πρώτες ημέρες του Μαρτίου. Αναμένουμε ότι η αμερικανική οικονομία θα υποχωρήσει κατά 1,8% σε τριμηνιαία βάση και στην Ευρωζώνη κατά 3,4%. Ιδίως στην Ευρωζώνη, ο κίνδυνος είναι αυξημένος. Είναι πολύ πιθανό τα οικονομικά στοιχεία να αναθεωρηθούν επί τα χείρω εκ των υστέρων, καθώς τα πρώτα στατιστικά βασίζονται σε ελλιπή στοιχεία του Μαρτίου.

Το βασικό ζήτημα του επόμενου μήνα θα είναι το ενδεχόμενο άρσης των μέτρων. Η χαλάρωση των μέτρων θα εξαρτηθεί από τον ρυθμό αύξησης των κρουσμάτων.

Σε ένα μεγάλο μέρος του ανεπτυγμένου κόσμου, τα περιοριστικά μέτρα που εφαρμόστηκαν έως τώρα φαίνεται πως λειτουργούν θετικά. Τις προηγούμενες τρεις ημέρες ο ρυθμός αύξησης των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μειώθηκε στο 1,8% στην Ευρώπη και στο 3,6% στις ΗΠΑ, ενώ μία εβδομάδα πριν βρισκόταν στο 2,5% και στο 4,2%, αντιστοίχως.

Η πρόοδος επιβεβαιώνεται και από τη λιγότερη πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία και οι μονάδες εντατικής θεραπείας στην Ευρώπη και σε ορισμένα σημεία των ΗΠΑ. Επίσης, μειώνεται ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων και των θανάτων από τον ιό. Η πανδημία είναι πιο εύκολα διαχειρίσιμη, καθώς οι ιατρικές μονάδες δέχονται λιγότερη πίεση.

Ως αποτέλεσμα, ορισμένες χώρες, μεταξύ αυτών η Αυστρία και η Γερμανία, έχουν ξεκινήσει προσεκτικά και σταδιακά να χαλαρώνουν τα περιοριστικά μέτρα. Αλλες χώρες, όπως η Ιταλία, αναμένεται να ακολουθήσουν με σταδιακή άρση των μέτρων μέσα στον Μάιο.

* Ο κ. Holger Schmieding είναι οικονομολόγος της τράπεζας Berenberg.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή